Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 2014

Μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ: Αναμένεται παγκόσμια γεωπολιτική κρίση που σχετίζεται με την «πάλη» για πόσιμο νερό

Αμερικανική έκθεση κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την ανάφλεξη σε πολλές περιοχές του πλανήτη, λόγω έλλειψης πόσιμου νερού .

Συγκριμένα, η λίστα των παγκόσμιων προκλήσεων και απειλών θα επεκταθεί και άλλο λόγω της αυξανόμενης επιρροής της αλλαγής του κλίματος στις διεθνείς σχέσεις. Ειδικότερα, η λειψυδρία μπορεί να προκαλέσει νέους πολέμους. Αυτή είναι η ζοφερή εκτίμηση, της νέας Αμερικανικής Εθνικής Στρατηγικής των υπηρεσιών πληροφοριών , που εγκρίθηκε στις Τρίτη, 16 Σεπτεμβρίου 2014, αναφέρουν αμερικανικά ΜΜΕ.

Η στρατηγική της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ , αποτελεί ένα είδος αντανάκλασης του «οράματος» των έγκυρων εκπροσώπων των ειδικών υπηρεσιών στην χώρα, για τις κύριες προκλήσεις και απειλές που απειλούν την εθνική ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών, σε ορίζοντα τετραετίας.

Σύμφωνα με το έγγραφο αυτό, η έλλειψη καθαρού νερού, αποτελεί μια σοβαρή απειλή για την παγκόσμια ασφάλεια, που για τις αμερικάνικες μυστικές υπηρεσίες ισοδυναμεί με προβλήματα, όπως η ταχεία ανάπτυξη όπλων μαζικής καταστροφής, η τρομοκρατία, οι επιθέσεις στον κυβερνοχώρο σε κρίσιμες υποδομές, κλπ.

Λόγω της ρύπανσης, πολλές λίμνες θα ξεραθούν , και σε συνδυασμό με την αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού, την αυξανόμενη αστικοποίηση και την βιομηχανική παραγωγή, και φυσικά λόγω της απότομης μείωσης του ποσού του γλυκού νερού κάθε χρόνο , αποτελούν μια «ωρολογιακή βόμβα σε ολόκληρο τον πλανήτη . Οι περισσότεροι κίνδυνοι αφορούν την Κίνα, το Μπαγκλαντές, την Ινδία, την Ολλανδία, το Πακιστάν, τις Φιλιππίνες, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τα μικρά νησιωτικά κράτη.

Οξεία έλλειψη νερού θα υποστούν πολλές αναπτυσσόμενες χώρες. Σε αυτή τη βάση, θα εμφανισθούν διακρατικές συγκρούσεις και λόγω εδαφικών διαφορών. Κατά τα τελευταία 50 χρόνια υπήρξαν συγκρούσεις σε τουλάχιστον 37 κράτη λόγω διαφορών για τους υδάτινους πόρους, με αποτέλεσμα την χρήση βίας.

Κατά την ίδια περίοδο, υπογράφηκαν πάνω από 150 συμφωνίες που συνδέονται με τους πόρους αυτούς. Τα κράτη μέλη οφείλουν να εκτιμήσουν τις συμφωνίες αυτές , δεδομένου ότι μπορεί να αυξήσουν το επίπεδο της σταθερότητας και της προβλεψιμότητας στις διεθνείς σχέσεις, αναφέρει ο διεθνής τύπος .

Ο ΟΗΕ εκτιμά σήμερα ότι, το ένα πέμπτο των κατοίκων του κόσμου, ή 2,6 δισεκατομμύρια άνθρωποι, δεν έχουν πρόσβαση σε ασφαλές πόσιμο νερό, και το 40 τοις εκατό του πληθυσμού, περίπου 1,6 δισεκατομμύρια, στερούνται των βασικών υπηρεσιών αποχέτευσης.

Αυτοί οι άνθρωποι είναι από τους φτωχότερους των φτωχών. Οι περισσότεροι από αυτούς ζουν στην Κίνα ή την Ινδία. Δύσκολη είναι η κατάσταση επίσης και στις χώρες της Αφρικής και της νότιας Σαχάρας. Προβλέπεται ότι μέχρι το 2030 η ζήτηση τροφίμων θα αυξηθεί κατά 55 τοις εκατό. Και αυτό θα οδηγήσει σε αύξηση της ζήτησης για άρδευση, κάτι που αντιπροσωπεύει σήμερα σχεδόν το 70% του συνόλου του γλυκού νερού, που χρησιμοποιείται από τα κράτη του πλανήτη . Ως εκ τούτου, η έλλειψη νερού μπορεί να προκαλέσει ελλείψεις τροφίμων.

Μέχρι σήμερα, περίπου 39 χώρες σε όλο τον κόσμο εφοδιάζονται με πόσιμο νερό που χρειάζονται, από το εξωτερικό. Ανάμεσά τους είναι το Αζερμπαϊτζάν, η Λετονία, η Σλοβακία, η Ουκρανία, το Ουζμπεκιστάν, η Κροατία, το Ισραήλ, η Μολδαβία, η Ρουμανία και το Τουρκμενιστάν.

Θα πρέπει με κάποιο τρόπο να επιλυθούν τα προβλήματα και οι συγκρούσεις για το νερό των υδάτινων πόρων του ποταμού Ευφράτη, ανάμεσα σε Τουρκία, Συρία, Ιράκ, και Ιράν.

Είναι πολύ απίθανο ότι αυτό μπορεί να γίνει ειρηνικά.!

Η διέξοδος από αυτή την κατάσταση μπορεί να είναι η κατασκευή μονάδων αφαλάτωσης. Οι πλούσιες χώρες της Μέσης Ανατολής, όπως το Κατάρ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Σαουδική Αραβία, το Σουλτανάτο του Ομάν, και το Κουβέιτ, έχουν ήδη δρομολογήσει τέτοιου τύπου έργα, που απαιτούν τεράστιο κόστος .

Στο Ομάν, ένα τέτοιου τύπου εργοστάσιο κατασκευάστηκε από τους Ισραηλινούς, καθώς επίσης ρωσική εταιρεία προτίθεται να κατασκευάσει άλλο ένα στα ΗΑΕ . Ωστόσο υπάρχουν πάρα πολλές χώρες που δεν έχουν την δυνατότητα να το αντέξουν οικονομικά τέτοια έργα.

πληροφορίες από news.rambler.ru

pentapostagma.gr