Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου 2014

Αποχαρακτηρισμοί δασών σε 10 ημέρες

Διαδικασίες-εξπρές για τον χαρακτηρισμό μιας έκτασης ως δασικής ή μη, καθιερώνει το υπουργείο Περιβάλλοντος. Στόχος είναι να υπάρχει διαφάνεια για όλες τις πράξεις με τις οποίες τα δασαρχεία αποφαίνονται αν μια έκταση χαρακτηρίζεται δασική ή όχι.

Με τον νέο νόμο για τα δάση που τίθεται σε πλήρη εφαρμογή καθιερώνονται διαδικασίες – εξπρές για την επίδοση της πράξης χαρακτηρισμού στον ενδιαφερόμενο. 

Το χρονικό όριο που καθορίζεται είναι 10 ημέρες και σε αυτό το διάστημα θα πρέπει να αναρτάται η απόφαση του δασάρχη και στον δικτυακό τόπο του υπουργείου.


Σήμερα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος, εκδίδονται γύρω στις 20.000 πράξεις χαρακτηρισμού τον χρόνο. Όπως λένε οι δασικοί υπάλληλοι, στην Αττική για να βγει μια πράξη χαρακτηρισμού απαιτείται πάνω από ένας χρόνος. Αν υπάρχουν αντιρρήσεις και η υπόθεση πάει στα δικαστήρια μπορεί να χρειαστεί και μία δεκαετία για να ξεκαθαρίσει το τοπίο.

Για τον λόγο αυτό, για πρώτη φορά στην Ελλάδα τις επόμενες ημέρες, θα αρχίσουν να δημοσιεύονται στη διαδικτυακή πύλη του ΥΠΕΚΑ όλες οι πράξεις χαρακτηρισμού μαζί με τα τοπογραφικά διαγράμματα και τυχών άλλες αποφάσεις ανώτερων οργάνων προκειμένου να γνωρίζουν όλοι οι ενδιαφερόμενοι τον χαρακτήρα μιας έκτασης.

ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ