Τετάρτη 20 Αυγούστου 2014

Ρουκέτες από τη Γάζα χτύπησαν το Τελ Αβίβ

Λίγες ώρες έπειτα από την κατάρρευση της νέας, 24ωρης εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας με την εκτόξευση τριών ρουκετών από το Ισραήλ, ρουκέτες από τη Γάζα, χτύπησαν το Τελ Αβίβ.

Οι ισλαμιστές της Χαμάς ανακοίνωσαν ότι εκτόξευσαν 30 ρουκέτες εναντίον του Ισραήλ, μια εξ αυτών στόχευσε στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν κοντά στο Τελ Αβίβ, το μεγαλύτερο διεθνές αεροδρόμιο της χώρας.

Ισραηλινά μέσα ενημέρωσης έκαναν λόγο για τουλάχιστον 30 ρίψεις ρουκετών και τουλάχιστον έναν τραυματία, ενώ λίγη ώρα αργότερα ήχησαν οι σειρήνες της αεράμυνας και στην Ιερουσαλήμ. Ο ισραηλινός στρατός προειδοποίησε τους Ισραηλινούς που κατοικούν σε απόσταση έως 80 χιλιομέτρων από τα σύνορα με τη Γάζα, πέρα του Τελ Αβίβ, να ανοίξουν τα καταφύγια.

Κι όλα αυτά ενώ, σύμφωνα με τις υπηρεσίες άμεσης βοήθειας στη Γάζα, από τα νέα ισραηλινά χτυπήματα την Τρίτη, σκοτώθηκαν μια γυναίκα και ένα κοριτσάκι δύο ετών, που όπως όλα δείχνουν- πρόκειται για τη σύζυγο και την κόρη, αντίστοιχα, του στρατιωτικού επικεφαλής της Χαμάς, Μοχάμεντ Ντεΐφ. Την είδηση επιβεβαίωσε τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα.

Ωστόσο, σε ένα μήνυμα που ανέβασε στο μέσω κοινωνικής δικτύωσης Facebook, ο εξόριστος Μούσα Αμπού Μαρζούκ, που θεωρείται ο νούμερο δύο του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, δεν έδωσε λεπτομέρειες σχετικά με η μοίρα του Μοχάμεντ Ντεΐφ που θεωρείται ως ο επικεφαλής της ένοπλης πτέρυγας της οργάνωσης.

Νετανιάχου: Αδύνατη η συνέχιση των συνομιλιών

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου απέρριψε την Τετάρτη τους παλαιστινιακούς ισχυρισμούς ότι το Ισραήλ ευθύνεται για την κατάρρευση των ειρηνευτικών συνομιλιών στο Κάιρο της Αιγύπτου με στόχο μια διαρκή κατάπαυση του πυρός, αναφέροντας ότι η εκτόξευση ρουκετών από τη Λωρίδα της Γάζας «έκανε τη συνέχιση των συνομιλιών αδύνατη».

Ο Μαρκ Ρεγκέβ, εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Νετανιάχου, απάντησε στις κατηγορίες του Παλαιστίνιου διαπραγματευτή Αζάμ αλ-Αχμέντ ότι το Ισραήλ οδήγησε τις συνομιλίες σε αποτυχία, καθώς απέσυρε τους διαπραγματευτές του από την Αίγυπτο, κατηγορώντας τη Χαμάς για παραβίαση της εκεχειρίας.

«Η διαδικασία του Καΐρου χτίστηκε σε μια συνολική και πλήρη παύση όλων των εχθροπραξιών και έτσι όταν οι ρουκέτες εκτοξεύτηκαν από τη Γάζα, όχι μόνο ήταν μια σαφής παραβίαση της κατάπαυσης του πυρός, αλλά κατέστρεψε και την παραδοχή πάνω στην οποία βασίστηκαν οι συνομιλίες», δήλωσε ο ισραηλινός κυβερνητικός εκπρόσωπος Μάρκ Ρεγκέβ.

«Οι διαπραγματεύσεις με τη Χαμάς δεν εξυπηρετούν την ασφάλεια του Ισραήλ και δεν υπάρχει λόγος να συνεχιστούν» δήλωσε επίσης ο υπουργός Εσωτερικών Γιδεόν Σάαρ, ο οποίος προέρχεται από το κόμμα Λικούντ του πρωθυπουργού Νετανιάχου.

Η Χαμάς απειλεί να πλήξει το αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν στο Τελ Αβίβ

Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς της μαχητικής ισλαμιστικής ομάδας που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας απείλησε την Τετάρτη να στοχεύσει με ρουκέτες το διεθνές αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν κοντά στο Τελ Αβίβ και προειδοποίησε τις διεθνείς αεροπορικές εταιρείες να αποφεύγουν αυτόν τον προορισμό.

Νωρίτερα η ισραηλινή αεροπορία επιχείρησε αεροπορικές επιθέσεις κατά της Γάζας, όπου σκοτώθηκαν άλλοι τρεις άμαχοι Παλαιστίνιοι, σε απάντηση για την εκτόξευση ρουκετών εναντίον του ισραηλινού εδάφους κατά παράβαση της έως τότε ισχύουσας εκεχειρίας.

Σε απάντηση ένας διοικητής της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς ανέφερε σε δήλωσή του ότι η οργάνωση «αποφάσισε να απαντήσει στην ισραηλινή επιθετικότητα», κάνοντας το αεροδρόμιο «στόχο της επίθεσης τους».

Εν τω μεταξύ ο εκ των ηγετών της Χαμάς Μούσα Αμπού Μαρζούκ ανέφερε μετά την κατάρρευση των ειρηνευτικών συνομιλιών στο Κάιρο της Αιγύπτου και την αναζωπύρωση της βίας ότι, το Ισραήλ -σε μια από τις αεροπορικές επιθέσεις του κατά της Γάζας- είχε στόχο τον επικεφαλής της ένοπλης πτέρυγας της οργάνωσης Μοχάμεντ Ντεΐφ. Όπως ανέφερε ο Μαρζούκ το Ισραήλ είχε σπάσει την ανακωχή «για να δολοφονήσει τον Μοχάμεντ Ντεΐφ» αλλά στην επίθεση σκοτώθηκαν άμαχοι.

ΗΠΑ: Η Χαμάς ευθύνεται για την παραβίαση της εκεχειρίας

Την ίδια ώρα, η διπλωματία των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής ανακοίνωσε ότι είναι «πολύ ανήσυχη» για την παραβίαση της εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας και επέρριψε την ευθύνη για αυτήν την εξέλιξη στην ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς.

«Είμαστε πολύ ανήσυχοι για αυτό που συνέβη σήμερα, καταδικάζουμε την επανάληψη της εκτόξευσης ρουκετών. . . και, όπως έχουμε πει, το Ισραήλ διατηρεί το δικαίωμα στην αυτοάμυνα έναντι των επιθέσεων αυτών», είπε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μαρί Χαρφ.

Η εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας έκρινε ότι η «Χαμάς είναι υπεύθυνη για την ασφάλεια στη Γάζα» και υπενθύμισε πως «οι εκτοξεύσεις ρουκετών έγιναν από τη Γάζα».

«Καλούμε να τερματιστούν αμέσως οι εκτοξεύσεις ρουκετών και να ξαναρχίσουν οι συνομιλίες με στόχο μια εκεχειρία», συνέχισε η εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, εκφράζοντας την ελπίδα αυτή να είναι πιο «μακρόχρονη», ή εν ανάγκη να πρόκειται για μια «παράταση της προσωρινής εκεχειρίας».

protothema.gr