Σάββατο 30 Αυγούστου 2014

Πέντε λόγοι για εντάξετε τη βρώμη στη διατροφή σας

Γνωρίστε την ευεργετική της δράση και το ρόλο της στην πρόληψη ασθενειών
Η βρώμη είναι ένα δημητριακό υψηλής διατροφικής αξίας, καθώς είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, όπως μαγγάνιο, σελήνιο, φώσφορο, μαγνήσιο και ψευδάργυρο και αντιοξειδωτικά συστατικά, όπως βιταμίνη Ε, καροτενοειδή και πολυφαινόλες.

Τα τελευταία χρόνια, έχει αποκτήσει αυξημένη «δημοσιότητα», καθώς πλήθος ερευνητικών μελετών υποστηρίζει την ευεργετική της δράση στην υγεία και το ρόλο της στην πρόληψη ασθενειών.

Παρακάτω, θα βρείτε 5 λόγους για τους οποίους η βρώμη δε θα πρέπει να λείπει από το διαιτολόγιό σας:

Προστατεύει το καρδιαγγειακό σύστημα: Η βρώμη είναι πλούσια σε β-γλυκάνες, μια κατηγορία φυτικών ινών που ασκούν υποχοληστερολαιμική δράση, μειώνοντας τα επίπεδα λιπιδίων που σχετίζονται με τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων. Παράλληλα, τα αντιοξειδωτικά συστατικά που περιέχει, συμβάλλουν στην προστασία των αγγείων από τη δράση των ελευθέρων ριζών, καθυστερώντας έτσι τη διαδικασία της αθηρωμάτωσης και μειώνοντας περαιτέρω τον καρδιαγγειακό κίνδυνο.

Συμβάλλει στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος: Η υψηλή περιεκτικότητα της βρώμης σε φυτικές ίνες βοηθά στη διατήρηση της φυσιολογικής λειτουργίας του εντέρου, καθώς επίσης και στην πρόληψη και αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας. Επιπλέον, η βρώμη αποτελεί πηγή πρεβιοτικών συστατικών που προάγουν την ανάπτυξη και διατήρηση της φυσιολογικής μικροχλωρίδας του εντέρου, η οποία με τη σειρά της εξασφαλίζει τη σωστή λειτουργία του.

Ενισχύει την άμυνα του οργανισμού και βοηθά στην πρόληψη ασθενειών: Τα αντιοξειδωτικά συστατικά που περιέχει η βρώμη ενισχύουν τη δράση του ανοσοποιητικού συστήματος, ενώ παράλληλα δρουν προστατευτικά ενάντια στη βλαβερή επίδραση των ελευθέρων ριζών, μειώνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων και καρκίνου. Επιπλέον, ερευνητικά δεδομένα δείχνουν ότι οι β-γλυκάνες αυξάνουν τη δράση ορισμένων κυττάρων της άμυνας του οργανισμού έναντι ιών και βακτηρίων.

Βοηθά στη ρύθμιση του σωματικού βάρους: Οι φυτικές ίνες που περιέχονται στη βρώμη αυξάνουν το ιξώδες του περιεχομένου του στομάχου και καθυστερούν τη διαδικασία της πέψης. Με αυτόν τον τρόπο προάγουν το αίσθημα του κορεσμού, συμβάλλοντας στην καλύτερη διαχείριση του σωματικού βάρους.

Διευκολύνει την καλύτερη ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα: Η καθυστέρηση της διαδικασίας της πέψης, που προκαλείται από την αυξημένη περιεκτικότητα της βρώμης σε φυτικές ίνες, βοηθά επίσης στην καλύτερη και ομαλότερη ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα, αποτρέποντας απότομες αυξομειώσεις και μειώνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης ινσουλινοαντίστασης και σακχαρώδη διαβήτη.

Πηγή: neadiatrofis.gr