Κυριακή 31 Αυγούστου 2014

Συνταξιοδότητηση με 25ετία - Πάνω από 120.000 ασφαλισμένοι την δικαιούνται

- Σύνταξη με 25 έτη εργασίας σε Δημόσιο, στα ταμεία των ΔΕΚΟ και στους φορείς των τραπεζών
- Ποιοι ασφαλισμένοι μπορούν να κάνουν αίτηση αρκεί να θεμελιώσουν δικαίωμα μέχρι το τέλος του 2012
- Οι μητέρες εξαιρούνται του ορίου ηλικίας, καθώς μπορούν να “κλειδώσουν” το δικαίωμα με 25ετία, εφόσον έχουν ανήλικο παιδί

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας “Έθνος”, στο Δημόσιο αρκεί η συμπλήρωση της 25ετίας για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος και στη συνέχεια, ο ασφαλισμένος μπορεί να παραμείνει στην εργασία και να αποχωρήσει όποτε πιάσει το κατά περίπτωση όριο ηλικίας, χωρίς να επηρεάζεται από τυχόν αλλαγές.

Όσον αφορά τις περιπτώσεις των ταμείων των ΔΕΚΟ και των τραπεζών πρέπει ταυτόχρονα με την 25ετία να έχει συμπληρωθεί και το κατά περίπτωση όριο ηλικίας. Εξαιρούνται οι μητέρες που μπορούν να κλειδώσουν το δικαίωμα με 25ετία, εφόσον έχουν ανήλικο τέκνο.


Σχετικά με τις μητέρες ανηλίκων που συμπλήρωσαν 25ετία, στο τέλος του 2010, μπορούν να πάρουν σύνταξη ακόμα και 17 χρόνια νωρίτερα.

Ευνοϊκές διατάξεις ισχύουν και τη διετία 2011-2012 και μάλιστα με το ειδικό αυτό καθεστώς αποχωρούν και οι άνδρες με ανήλικα. Το δικαίωμα κλειδώνει με 25ετία και την ταυτόχρονη ύπαρξη ανήλικου τέκνου.

Να σημειωθεί πως ως ανήλικο θεωρείται το τέκνο μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του έτους που συμπληρώνει το 18ο έτος της ηλικίας του.

Για γυναίκες με ανήλικα προβλέπονται τα εξής: Μεγάλες τυχερές είναι όσες ασφαλισμένες θεμελιώνουν δικαίωμα μέχρι το τέλος του 2010, καθώς αποχωρούν στα 50. Ευνοϊκές διατάξεις ισχύουν τη διετία 2011-2012, με το όριο να διαμορφώνεται στα 52 και 55 αντίστοιχα. Ωστόσο, για θεμελίωση μετά το 2013 δεν υπάρχει ειδικό καθεστώς, με αποτέλεσμα πλήρης σύνταξη να καταβάλλεται στα 67.

Όσον αφορά τους άνδρες με ανήλικα κερδισμένοι είναι όσοι θεμελιώνουν δικαίωμα τη διετία 2011-2012, καθώς μπορούν να πάρουν σύνταξη στα 52 ή στα 55. Αντιθέτως για τους υπόλοιπους ασφαλισμένους δεν προβλέπεται ειδικό καθεστώς συνταξιοδότησης.

Αξίζει να επισημανθεί πως αν δημόσιος υπάλληλος έχει συμπληρώσει 25ετία το 2010 με χρόνο ασφάλισης στον ιδιωτικό τομέα, μπορεί να αποποιηθεί τον εν λόγω χρόνο και να συνταξιοδοτηθεί με βάση τις διατάξεις που ισχύουν την 1η Ιανουαρίου 2011.

Για παράδειγμα, υπάλληλος που διορίστηκε στο Δημόσιο το 1988 με 2 ανήλικα παιδιά έχει και 5 χρόνια ασφάλιση στο ΙΚΑ και έτσι έχει θεμελιώσει δικαίωμα πριν από την 31η Δεκεμβρίου 2010. Ο εν λόγω υπάλληλος μπορεί να αποποιηθεί τον χρόνο του ΙΚΑ και αναγνωρίζοντας 2 πλασματικά έτη να θεμελιώσει δικαίωμα το 2011.

Τέλος πρέπει να αναφερθεί πως στην περίπτωση που και οι δύο γονείς είναι δημόσιοι υπάλληλοι το δικαίωμα μπορεί να ασκηθεί και από τους δύο εφόσον πληρούνται οι σχετικές προϋποθέσεις.

Η σύνταξη σε κάθε περίπτωση είναι πλήρης, αναλογική των ετών ασφάλισης που έχουν οι ασφαλισμένοι μέχρι τη στιγμή που θα υποβάλουν αίτημα συνταξιοδότησης.

newsit