Σάββατο 26 Ιουλίου 2014

H λύση για τα “κόκκινα” στεγαστικά - Ενοίκιο αντί για δόση στην τράπεζα

- Οι τράπεζες θα νοικιάζουν στους δανειολήπτες τα σπίτια τους ενώ το κράτος θα επιδοτεί το ενοίκιο
- Γκίκας Χαρδούβελης: Το κράτος πρέπει να δώσει κάτι για να μην τους πετάξουν απο τα σπίτια τους
- Τα “κόκκινα” στεγαστικά δάνεια φτάνουν στα 10 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ άλλα 15 δισ. παρουσιάζουν καθυστερήσεις
Λύση που θα επιτρέπει σε χιλιάδες οικογένειες με κόκκινα στεγαστικά δάνεια να παραμείνουν στα σπίτια τους, πληρώνοντας ενοίκιο αντί δόσης εξετάζει το οικονομικό επιτελείο.
Όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ, οι τράπεζες, σύμφωνα με τα σενάρια που εξετάζονται, θα μπορούν μεταξύ άλλων αφού αποκτήσουν την κυριότητα των ακινήτων, να τα ενοικιάζουν στους δανειολήπτες ή να τα παραχωρούν με χρηματοδοτική μίσθωση, ένα είδος leasing που ίσως προβλέπει και δυνατότητα επαναγοράς στο τέλος. Παράλληλα, το κράτος θα παρεμβαίνει με δίχτυ προστασίας που θα περιλαμβάνει επιδότηση του ενοικίου, σύμφωνα με ρύθμιση που επεξεργάζεται ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.
Έτσι, ένας δανειολήπτης ο οποίος κινδυνεύει να χάσει το σπίτι του θα μπορεί να παραμείνει σε αυτό με επιδοτούμενο από το κράτος ενοίκιο ή και να το επαναγοράσει στην περίπτωση leasing, εφόσον υιοθετούν τελικά αυτές οι λύσεις.
"Το κράτος πρέπει να σκέφτεται και τους πολίτες, όχι μόνο τους αριθμούς. Πρέπει να δώσει κάτι, ώστε να μην τους πετάξουν έξω από τα σπίτια τους. Από την πλευρά τους και οι τράπεζες πρέπει να σκεφτούν λύσεις για να μπορέσουν οι δανειολήπτες να μείνουν στο σπίτι τους, τουλάχιστον για κάποιο διάστημα", αναφέρει στην εφημερίδα ο Γκίκας Χαρδούβελης.
Σημειώνεται οτι τα “κόκκινα” στεγαστικά δάνεια των νοικοκυριών φτάνουν στα 10 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ άλλα 15 δισ. είναι προβληματικά, δηλαδή καθυστερούμενα.
Στις 31 Δεκεμβρίου σταματά η απαγόρευση των πλειστηριασμών και σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας η τρόικα δεν είναι διατεθειμένη να συζητήσει παράταση.

newsit