Τετάρτη 23 Ιουλίου 2014

ΡΟΔΑΚΙΝΟ Ξεκίνησε η μάχη για την προώθησή σου

Έμπρακτη ευαισθητοποίηση και αλληλεγγύη προς τους ροδακινοπαραγωγούς, ώστε να απορροφηθεί ένα σημαντικό μέρος των ροδάκινων από την εγχώρια αγορά, ζητά από τα μέλη του το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδος.

ΤΟΥ ΦΩΤΗ ΚΟΥΤΣΑΜΠΑΡΗ
Με χθεσινή επιστολή του προς τους ξενοδόχους, το επιμελητήριο επανέρχεται στο θέμα της υπερπαραγωγής ελληνικού επιτραπέζιου ροδάκινου, η οποία, όπως περιγράφει, πρόκειται να συνεχιστεί τους επόμενους μήνες.
«Τα ελληνικά ροδάκινα συγκεντρώνουν εξαιρετικά ποιοτικά χαρακτηριστικά που τα καθιστούν μοναδικά για τη διατροφική τους αξία. Περιέχουν πρωτεΐνες, αρκετή ποσότητα βιταμίνης C και Ε, πολλά αντιοξειδωτικά, φυτικές ίνες, φώσφορο, βιοτίνη, σίδηρο και ασβέστιο και μπορούν να αποτελέσουν τη βάση μιας σωστής καθημερινής διατροφής. Ο καλύτερος τρόπος είναι να καταναλώνονται φρέσκα, μπορούν όμως να γίνουν εξίσου γευστικές μαρμελάδες, κομπόστα, γλυκό του κουταλιού, λικέρ και να προσφερθούν καθημερινά στους επισκέπτες των ξενοδοχείων ως δείγμα του γαστρονομικού πλούτου της χώρας μας», υποστηρίζεται στην επιστολή.
Σε προωθητικές ενέργειες με στόχο την απορρόφηση της ελληνικής παραγωγής ροδακίνου αποφάσισε να προβεί και η αλυσίδα σούπερ μάρκετ Μαρινόπουλος ΑΕ. Η επιχείρηση ανακοίνωσε ότι στηρίζει τους έλληνες παραγωγούς στην Κοζάνη, την Πέλλα και την Ημαθία και βοηθά την προώθηση του ροδάκινου στα 874 καταστήματά της σε όλη την Ελλάδα και με την ανταγωνιστικότερη τιμή της αγοράς, στα 0,49 ευρώ το κιλό. Παράλληλα, η εταιρεία πραγματοποιεί εξαγωγές σημαντικών ποσοτήτων ελληνικού ροδάκινου στα Σκόπια και στις υπόλοιπες χώρες των Βαλκανίων στις οποίες δραστηριοποιείται.
Το μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής παραγωγής επιτραπέζιου ροδάκινου, που υπολογίζεται να διαμορφωθεί στους 300.000 τόνους, μένει στις αποθήκες. Η υπερπαραγωγή του προϊόντος σε πανευρωπαϊκό επίπεδο (κυρίως σε Ισπανία και Ιταλία) σε συνδυασμό με τις εξελίξεις σε Ρωσία και Ουκρανία, όπου γίνονταν εξαγωγές, έχουν οδηγήσει σε μείωση της ζήτησης αλλά και των τιμών, που διαμορφώθηκαν στα 20 με 25 λεπτά (έναντι 40-50 λεπτά πέρσι).
Σε ευρωπαϊκό επίπεδο έχουν ανοίξει μέτωπα «πολέμου» για την προώθηση των φρούτων. Μεταξύ Γαλλίας και Ισπανίας δίνονται «μάχες» με εκατέρωθεν ελέγχους στα φορτηγά που μεταφέρουν φορτία με φρούτα στα σύνορα των δύο χωρών, ενώ παραγωγοί στο Περπινιάν έχουν επιτεθεί σε φορτηγά. Το υπουργείο Γεωργίας της Γαλλίας ανακοίνωσε ότι ξεκινά εκστρατεία για την προώθηση των γαλλικών ροδάκινων, ενώ η Ισπανία ζητά από τη γαλλική κυβέρνηση να καταδικάσει τις επιθέσεις. Επίσης, η Ισπανική Ομοσπονδία Ενώσεων Παραγωγών ζήτησε κατά τη συνεδρίαση της ισπανο-γαλλο-ιταλικής ομάδας συνεργασίας την κατάθεση από κοινού αιτήματος στην Κομισιόν για την άμεση εφαρμογή αποτελεσματικών μέτρων διαχείρισης κρίσεων στην παραγωγή πυρηνόκαρπων της ΕΕ. Μέτρα από τον αρμόδιο επίτροπο ζήτησε προ εβδομάδος και ο έλληνας υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Καρασμάνης.

ΦΩΤΗΣ ΚΟΥΤΣΑΜΠΑΡΗΣ