Τετάρτη 2 Ιουλίου 2014

Έρχονται τρία νέα διόδια στους κάθετους της Εγνατίας Οδού

Πότε και σε ποια σημεία θα λειτουργήσουν τα νέα διόδια. Τι γίνεται με τους Σταθμούς Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών που βρίσκονται στον πάγο

του Αλέξανδρου Μητάκη
mitakis@voria.gr

Αρχές, με μέσα του 2015, αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία οι τρεις νέοι σταθμοί διοδίων, οι οποίοι θα κατασκευαστούν στους σημαντικότερους κάθετους άξονες της Εγνατίας Οδού. Σύμφωνα με την διοίκηση της Εγνατίας Οδός, οι νέοι σταθμοί διοδίων δεν θα κατασκευαστούν κατά μήκος του αυτοκινητοδρόμου, αλλά σε σημεία κοντά στα σύνορα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον σχεδιασμό, θα κατασκευαστεί σταθμός διοδίων στον άξονα Δερβένι – Σέρρες – Προμαχώνας, σε σημείο κοντά στα σύνορα με τη Βουλγαρία, που δεν έχει οριστεί ακόμη. Ο δεύτερος σταθμός θα κατασκευαστεί στον άξονα Σιάτιστα – Κρυσταλλοπηγή και ο τρίτος στον άξονα Χαλάστρα – Εύζωνοι θα λειτουργήσει σε υφιστάμενο σταθμό, που έχει κατασκευαστεί εδώ και δεκαετίες, ωστόσο σήμερα δεν λειτουργεί.

Σε ό,τι αφορά τις τιμές των διοδίων των νέων σταθμών, όπως δηλώνει στηVoria.gr ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Εγνατίας Οδού,Παρασκευάς Σαββαΐδης, αυτό δεν έχει οριστεί ακόμα. «Οι χρεώσεις θα μας απασχολήσουν στο επόμενο διάστημα, πιθανότατα στις αρχές του νέου έτους. Δεν υπάρχει πολιτική τιμών στα νέα διόδια αυτή τη στιγμή», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Σήμερα λειτουργούν επτά σταθμοί διοδίων στην Εγνατία Οδό και ειδικότερα, στα Μάλγαρα, στην Τύρια (περιοχή Παραμυθιάς Θεσπρωτίας), στο Μαλακάσι (περιοχή Μετσόβου), στον Πολύμυλο Κοζάνης, στην Ανάληψη (περιοχή Λαγκαδά), στη Μουσθένη Καβάλας και στον Ίασμο Κομοτηνής

Οι τιμές είναι ίδιες σε όλους τους σταθμούς και συγκεκριμένα: Δίκυκλα και τρίκυκλα 1,70 ευρώ, ελαφρά και επαγγελματικά οχήματα 2,40 ευρώ, επαγγελματικά οχήματα, φορτηγά, λεωφορεία 6 ευρώ και αρθρωτά λεωφορεία και βαρέα οχήματα 8,40 ευρώ.

Εξάλλου, από την 1η Ιανουαρίου 2017 θα λειτουργήσει το νέο σύστημα για την αναλογική τιμολόγηση των διοδίων, ώστε οι οδηγοί να πληρώνουν ένα αντίτιμο με βάση τα χιλιόμετρα που διανύουν. «Γίνεται η προεργασία για να προχωρήσουμε στην εγκατάσταση ενός τέτοιου συστήματος, το οποίο είναι τελείως διαφορετικής λογικής από το ισχύον. Θα καταγράφεται στις εισόδους η είσοδος στον δρόμο και στις εξόδους η έξοδος, ώστε οι χρήστες να πληρώνουν ό,τι διανύουν», αναφέρει ο κ. Σαββαΐδης.

Παρότι δεν έχει οριστεί ακόμη η τιμή για την αναλογική χρέωση, πιθανότατα θα ισχύσει η ίδια τιμολογιακή πολιτική που εφαρμόζεται στις συμβάσεις παράχωρησης των οδικών αξόνων, δηλαδή χρέωση της τάξης του 0,04 ευρώ με 0,06 ευρώ ανά χιλιόμετρο.

Παραμένει με έναν ΣΕΑ η Εγνατία

Σημαντικές καθυστερήσεις σημειώνονται στην κατασκευή των Σταθμών Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών (ΣΕΑ) επί της Εγνατίας Οδού. Παρότι πρόκειται για έναν οδικό άξονας μήκους 650 και πλέον χιλιομέτρων, λειτουργεί μόλις ένας ΣΕΑ, στον Πλάτανο Ημαθίας.

Σύμφωνα με τον κ. Σαββαΐδη, στην τελική ευθεία είναι η λειτουργία τεσσάρων νέων ΣΕΑ, στην περιοχή του Ωραιοκάστρου Θεσσαλονίκης, στο Ελευθεροχώρι Θεσπρωτίας, στο Αρδάνιο Έβρου και στο Σώστη Ροδόπης.

Αν και οι διαγωνισμοί για τους συγκεκριμένους Σταθμούς έχουν ολοκληρωθεί εδώ και δύο τουλάχιστον χρόνια, καθώς και έχουν γίνει ήδη από το τέλος του 2013 όλα τα απαραίτητα έργα υποδομής από την Εγνατία Οδό (διευθέτηση χώρου, δρόμοι κτλ), οι σταθμοί ακόμη δεν έχουν λειτουργήσει.

Ο λόγος είναι οι οικονομικές δυσκολίες του αναδόχου ΑΕΓΕΚ, που, ενώ κέρδισε επτά διαγωνισμούς για ΣΕΑ, υπέγραψε μόλις τέσσερις συμβάσεις. «Ο ανάδοχος έχει προβλήματα, τα όποια πάντως φαίνεται να προχωρούν προς λύση. Εμείς τους έχουν καλέσει να μας που εάν και σε πόσους ΣΕΑ θα προχωρήσουν και πιστεύω ότι είναι θέμα χρόνου να δοθεί λύση», λέει ο κ. Σαββαΐδης.

voria.gr