Δευτέρα 14 Ιουλίου 2014

Κατάλογος με 860 συντάξεις - μαϊμού

Σαφάρι για την «επιστροφή» 13,4 εκατομμυρίων ευρώ που έχουν παράνομα εισπράξει επιτήδειοι έχει ξεκινήσει το ΙΚΑ, που το τελευταίο διάστημα κατέθεσε 861 μηνυτήριες αναφορές.
Τον δρόμο της δικαιοσύνης θα πάρουν σύντομα και άλλες περιπτώσεις και είναι χαρακτηριστικό πως χθες αποκαλύφθηκε ακόμα μία υπόθεση, όπου ένας 70χρονος έπαιρνε τη σύνταξη νεκρής ασφαλισμένης χρησιμοποιώντας μάλιστα την κάρτα της.

Από τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους οι υπηρεσίες του ΙΚΑ προκύπτει πως η δράση των επιτηδείων φτάνει ακόμα και τα δεκατρία χρόνια. Ενδεικτικό των διαστάσεων που έχει το θέμα είναι πως τα ποσά που διεκδικούνται σε πολλές υποθέσεις ξεπερνούν τα 50.000 και φτάνουν έως και τα 235.000 ευρώ.

Η αναζήτηση των χρημάτων που έχουν παράνομα βάλει στην τσέπη τους επιτήδειοι αποτελεί προτεραιότητα για το Ταμείο, που καλείται να βρει ζεστό χρήμα για να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του. Αλλωστε τα οικονομικά των ασφαλιστικών φορέων βρίσκονται στο μικροσκόπιο της τρόικας και σήμερα τεχνικά κλιμάκια θα έχουν συναντήσεις με διοικητές Ταμείων. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει σήμερα το «Εθνος», δύο είναι οι πιο διαδεδομένες απάτες εις βάρος του ΙΚΑ:
Η παράνομη είσπραξη συντάξεων μετά τον θάνατο του δικαιούχου. Στις περισσότερες περιπτώσεις τα ποσά συνέχιζαν να εισπράττουν συνδικαιούχοι (π.χ. παιδιά, αδέλφια) των τραπεζικών λογαριασμών, καθώς δεν είχε δηλωθεί ο θάνατος του συνταξιούχου.
Η παράνομη είσπραξη συντάξεων χηρείας. Πρόκειται για περιπτώσεις όπου ο χήρος ή η χήρα έκανε στην πορεία νέο γάμο, τον οποίο... ξέχασε να δηλώσει για να μη διακοπεί η καταβολή της σύνταξης.

Ενδεικτικά αναφέρεται πως σε 15 υποθέσεις που αποκαλύφθηκαν το τελευταίο διάστημα (και αφορούν συντάξεις νεκρών) αναζητούνται ποσά άνω των 50.000 ευρώ (για την κάθε περίπτωση). Σε μόνο μία περίπτωση στο ΙΚΑ Περιστερίου διαπιστώθηκε πως συνδικαιούχος στον τραπεζικό λογαριασμό συνταξιούχου εισέπραξε 109.441 ευρώ (αφορά διάστημα από το 2001 έως και το 2011).

Στο μεταξύ, 25 υποθέσεις παράνομης είσπραξης σύνταξης χηρείας έχουν πάρει τη δικαστική οδό. Η πλέον χαρακτηριστική υπόθεση εντοπίζεται στο Υποκατάστημα ΙΚΑ Αγίας Σοφίας και διεκδικούνται 48.140 ευρώ για διάστημα δεκατριών χρόνων (από το 2000 έως και το 2013).

Σημειώνεται πως υπάρχουν περιπτώσεις όπου όσοι παράνομα εισέπραξαν τη σύνταξη -μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης- επιστρέφουν τα χρήματα. Μία τέτοια υπόθεση καταγράφεται στη Λάρισα, όπου η σύνταξη και το ποσό που επιστρέφεται στο Ταμείο (μαζί με τους τόκους) φτάνει τα 7.193 ευρώ. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα στοιχεία για την έκβαση των υποθέσεων που έχουν πάρει τον δρόμο της δικαιοσύνης. Με βάση τα στοιχεία του ΙΚΑ Ηρακλείου, το τελευταίο διάστημα σε 7 περιπτώσεις υπήρξε καταδικαστική απόφαση.

Οι ποινές
Η ποινή φυλάκισης που επιβλήθηκε στις συγκεκριμένες περιπτώσεις ξεκινά από τους 2 και φτάνει μέχρι και τους 10 μήνες. Τα ποσά που πρέπει να επιστραφούν στο Ταμείο -από αυτές τις επτά υποθέσεις- φτάνουν τα 39.000 ευρώ.

Στο μεταξύ, χθες σχηματίστηκε δικογραφία από τη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας σε βάρος 70χρονου που λαμβάνει παράνομα τη σύνταξη νεκρής ασφαλισμένης (εξ αγχιστείας συγγενής). Οι αναλήψεις γίνονταν με την κάρτα της νεκρής ασφαλισμένης και η ζημιά για το Ταμείο είναι 11.500 ευρώ (χωρίς τους τόκους).

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ



ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ
Δ. ΠΑΤΣΟΥΡΗΣ

Φως σε όλες τις ατασθαλίες
Φως σε όλες τις περιπτώσεις παράνομης είσπραξης συντάξεων σκοπεύει να ρίξει το ΙΚΑ όπως υπογραμμίζει στο «Εθνος» ο υποδιοικητής του μεγαλύτερου ταμείου της χώρας Διονύσης Πατσούρης. Οι υποθέσεις που αποκαλύπτονται παίρνουν τον δρόμο της δικαιοσύνης και ήδη έχουν υποβληθεί μηνυτήριες αναφορές.

Στόχος είναι να κλείσουν οριστικά τα παράθυρα παραβατικότητας και να διασφαλιστεί πως τα χρήματα του ΙΚΑ πηγαίνουν σε πραγματικούς δικαιούχους. Μάλιστα το Ταμείο σκοπεύει να διεκδικήσει μέχρι και το τελευταίο ευρώ που παράνομα εισέπραξαν επιτήδειοι. Οπως χαρακτηριστικά τονίζει ο Δ. Πατσούρης «είμαστε, ως διοίκηση του ΙΚΑ, σταθερά προσανατολισμένοι στην εξάλειψη κάθε μορφής παραβατικότητας. Αξιοποιώντας τα σύγχρονα μηχανογραφικά εργαλεία, με διασταυρώσεις και στοχευμένους ελέγχους αποκαλύπτουμε παράνομες χορηγήσεις διάφορων παροχών». Παράλληλα καθιστά σαφές πως «σκοπεύουμε και θα φτάσουμε στην πλήρη αποκάλυψη όλων των παρανόμως χορηγηθεισών συντάξεων.

Οι υποθέσεις των παράνομων χορηγήσεων και οι υπεύθυνοι παραπέμπονται για τα περαιτέρω. Συντάσσονται μηνυτήριες αναφορές, καταλογίζονται και διεκδικούνται να επιστραφούν τα αχρεώστητα καταβληθέντα ποσά μέχρι του τελευταίου ευρώ, σύμφωνα με το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο (είσπραξη σύμφωνα με τον ΚΕΔΕ-Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων)». Καταλήγοντας ο Δ. Πατσούρης επισημαίνει πως «με συντονισμένες ενέργειες κλείνουν όλες οι υφιστάμενες διαρροές προκειμένου να διασφαλιστούν τα οικονομικά του Ιδρύματος και να απονέμονται οι παροχές στους πραγματικά δικαιούχους».

"Εθνος"