Τετάρτη 23 Ιουλίου 2014

ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ Να γίνει (ξανά) φρέσκο το γάλα των 5 ημερών

Έως και τέσσερα λεπτά το κιλό υποχώρησαν οι τιμές παραγωγού στο γάλα, ενώ οι εισαγωγές αυξήθηκαν και παράλληλα διακόπηκε η συνεργασία βιομηχανιών με έλληνες κτηνοτρόφους - παρ’ όλα αυτά οι τιμές στο ράφι είναι ιδιαίτερα υψηλές. Αυτό υποστηρίζουν οι κτηνοτρόφοι, οι οποίοι ζητούν μεταξύ άλλων την επαναφορά της διάρκειας ζωής του φρέσκου γάλακτος στις πέντε ημέρες.
Το προεδρείο του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας συναντήθηκε με τον υφυπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Γεράσιμο Γιακουμάτο, στον οποίο παρέδωσε υπόμνημα για την κατάσταση στον κλάδο. Όπως αναφέρεται στο υπόμνημα, «τρεις μήνες μετά τη θέσπιση των νέων ρυθμίσεων για την εμπορία του γάλακτος, διαπιστώνουμε ότι δυστυχώς ο ΣΕΚ επιβεβαιώθηκε απόλυτα όταν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο δήλωνε ότι η εφαρμογή τους θα επέφερε καταστροφικές συνέπειες στην ελληνική αγελαδοτροφία, αφού: -Οι γαλακτοβιομηχανίες, οι μόνες κερδισμένες από τη ρύθμιση, έριξαν τις τιμές παραγωγού έως και 4 λεπτά το κιλό, αλλά και σε πολλές περιπτώσεις σταμάτησαν τη συνεργασία με έλληνες παραγωγούς αφού πλέον άνοιξε ο δρόμος των εισαγωγών. -Οι τιμές καταναλωτή, για τις οποίες η κυβέρνηση δήλωνε ότι θα πέσουν και ότι προς όφελος των καταναλωτών γίνονται οι ρυθμίσεις, όχι μόνο δεν έπεσαν αλλά και σε ορισμένες περιπτώσεις ανέβηκαν. -Ο λεγόμενος συμβιβασμός για το γάλα 7 ημερών, που τόσο πολύ διαφημίστηκε με μοναδικό στόχο την εκτόνωση της κυβερνητικής κρίσης, ήταν στην ουσία ένας έμμεσος τρόπος για να ανοίξει ο δρόμος στις αθρόες εισαγωγές γάλακτος».
Όσον αφορά το γάλα μίας ημέρας, ο ΣΕΚ θεωρεί ότι αποτελεί τέχνασμα της κυβέρνησης, αφού δεν κυκλοφορεί στην αγορά διότι είτε πρόκειται για γάλα μίας ημέρας είτε για γάλα πέντε ημερών υφίσταται την ίδια θερμική επεξεργασία και λόγω του υψηλού κόστους δεν εξυπηρετεί απολύτως κανέναν, πόσο μάλλον τους μικρούς παραγωγούς.
Ο ΣΕΚ ζητεί άμεσα την επαναφορά της διάρκειας ζωής του φρέσκου γάλακτος στις πέντε ημέρες, την υποχρεωτική αναγραφή της χώρας προέλευσης της πρώτης ύλης στα γάλατα και στα γαλακτοκομικά προϊόντα για την προστασία των καταναλωτών και της ελληνικής παραγωγής, τη μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα από το 13% που είναι σήμερα στο 4%, όπως συμβαίνει σε χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία (στην Πορτογαλία, που είναι στο μνημόνιο, ο ΦΠΑ είναι στο 6%, ενώ στη Γερμανία στο 7%). Τέλος, ζητεί αυστηρό έλεγχο του ισοζυγίου γάλακτος από την παραγωγή έως την κατανάλωση, με στόχο την αποτροπή των ελληνοποιήσεων στο γάλα και στα γαλακτοκομικά προϊόντα.

"Μ"