Δευτέρα 30 Ιουνίου 2014

ΙΚΑ-ΕΤΑΜ: ηλεκτρονικά από αύριο οι αιτήσεις για συνταξιοδότηση

Ηλεκτρονικά θα γίνεται από αύριο η υποβολή των αιτήσεων για συνταξιοδότηση από όσους είναι ασφαλισμένοι στο Ίδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων-Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Μισθωτών (ΙΚΑ-ΕΤΑΜ).
Σύμφωνα με όσα προβλέπονται σε σχετική εγκύκλιο του φορέα, από αύριο καθίσταται υποχρεωτική η υποβολή ηλεκτρονικής αίτησης συνταξιοδότησης λόγω γήρατος ή αναπηρίας για όλους τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, καθώς και του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ-τ. ΕΤΕΑΜ).
Όπως έγινε γνωστό, η διαδικασία αφορά τόσο την κύρια όσο και την επικουρική σύνταξη, ενώ εξαιρούνται οι ασφαλισμένοι στα ταμεία που εντάχθηκαν στο ΙΚΑ, οι ασφαλισμένοι του ταμείου του Τομέα Ασφάλισης Προσωπικού ΔΕΗ (ΤΑΠ-ΔΕΗ) και του Ταμείου Σύνταξης και Επικουρικής Ασφάλισης Προσωπικού Γεωργικών και Συνεταιριστικών Οργανώσεων (τ. ΤΣΕΑΠΓΣΟ).
Εκτός από αυτές τις κατηγορίες ασφαλισμένων, οι οποίοι θα συνεχίσουν να υποβάλλουν τις έντυπες αιτήσεις λόγω της διατήρησης αυτόνομων μηχανογραφικών συστημάτων στα ταμεία ασφάλισής τους, έντυπη αίτηση συνταξιοδότησης θα μπορεί να κατατίθεται και για τις περιπτώσεις απονομής ή μεταβίβασης σύνταξης λόγω θανάτου.
Μέσω του νέου συστήματος οι υποψήφιοι συνταξιούχοι θα μπορούν πλέον να παρακολουθούν ηλεκτρονικά την πορεία της αίτησης συνταξιοδότησης και γενικά να έχουν άμεση πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες που παρέχει το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. Με αυτόν τον τρόπο εκτιμάται ότι θα περιοριστεί δραστικά η προσέλευση στα υποκαταστήματα και θα βελτιωθεί η παραγωγικότητα των υπαλλήλων.

Πώς θα υποβάλλονται οι αιτήσεις
Η υποβολή της ηλεκτρονικής αίτησης συνταξιοδότησης θα γίνεται μέσω της ιστοσελίδας του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (www.ika.gr). Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να ακολουθούν τη διαδρομή “Ηλεκτρονικές υπηρεσίες” - “Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες προς ασφαλισμένους-συνταξιούχους” - “Ηλεκτρονική υποβολή αίτησης συνταξιοδότησης” με δύο τρόπους:
α) Με πιστοποίηση μέσω TAXISNET από την ηλεκτρονική υπηρεσία “Πιστοποίηση Ασφαλισμένου μέσω TAXISNET” (δεν απαιτείται προσέλευση σε υποκατάστημα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ για παραλαβή κλειδάριθμου παρά μόνον στην περίπτωση αδυναμίας πιστοποίησης).
β) Με πιστοποίηση στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (η συγκεκριμένη διαδικασία προϋποθέτει προσέλευση σε υποκατάστημα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ για παραλαβή κλειδάριθμου).
Παράλληλα θα εξακολουθήσει να λειτουργεί η ηλεκτρονική υπηρεσία πιστοποίησης των ασφαλισμένων που ήδη διαθέτουν κλειδάριθμο του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και επιθυμούν να τη χρησιμοποιήσουν.
Τέλος σύμφωνα με όσα επισημαίνονται στην εγκύκλιο του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαδικασίες που απαιτούνται για την υποστήριξη του συστήματος ηλεκτρονικής αίτησης συνταξιοδότησης και από τα ΚΕΠ.

"Μ"