Πέμπτη 26 Ιουνίου 2014

Θερινό περιβαλλοντικό σχολείο στην Απολλωνία

“Θερινό” περιβαλλοντικό σχολείο διοργανώνεται για τέταρτη συνεχή χρονιά στην ευρύτερη περιοχή της Μυγδονίας Θεσσαλονίκης από το γραφείο περιβαλλοντικής αγωγής της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης.

TOY ΦΩΤΗ ΚΟΥΤΣΑΜΠΑΡΗ
Πρόκειται για ένα διήμερο περιβαλλοντικών δράσεων στο οποίο θα συμμετέχουν 30 εκπαιδευτικοί και 70 μαθητές.
Μαθητές και εκπαιδευτικοί υλοποίησαν προγράμματα περιβαλλοντικής αγωγής καθ’ όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς και συμμετέχουν χωρίς κόστος συμμετοχής, παρακολουθώντας επιπλέον εισηγήσεις για τον θερμαλισμό, την προστασία του εθνικού πάρκου λιμνών Κορώνειας - Βόλβης, το φυσικό και γεωλογικό ανάγλυφο της περιοχής, το παραδοσιακό και πολιτισμικό προφίλ της. Το εκπαιδευτικό διήμερο περιλαμβάνει επίσης επισκέψεις σε τοπικά μουσεία, σε μνημεία της φύσης, παραλίμνιες διαδρομές και δασικά μονοπάτια.
Σκοπός του “Θερινού Σχολείου” είναι: Η συνύπαρξη μαθητών των ομάδων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και έξω από το σχολικό πλαίσιο - η διαμόρφωση κοινών στόχων - ο σχεδιασμός δράσεων σε ομαδοκεντρική παιδαγωγική. Η γνωριμία με το φυσικό, βιώσιμο περιβάλλον της ευρύτερης περιοχής του Λαγκαδά - η ανάδειξη του φαινομένου της γεωθερμίας - θερμαλισμού. Η προβολή του οικολογικού θέματος της λίμνης Κορώνειας - ο σχεδιασμός εναλλακτικών μορφών τουρισμού - η γνωριμία με τοπικούς καλλιτέχνες τεχνίτες - λαογράφους. “Το σχολείο μετακομίζει στη φύση κι ακολουθεί εναλλακτικές διδασκαλίες και βιωματικές προσεγγίσεις με στόχο την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση και προβολή της περιφέρειας του νομού Θεσσαλονίκης με όλα τα θετικά και αρνητικά του φυσικού και αστικού περιβάλλοντος”, σύμφωνα με την κ. Δέσποινα Μιχελάκη, υπεύθυνη περιβαλλοντικής αγωγής της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Το “Θερινό σχολείο 2014” διοργανώνεται από το γραφείο Περιβαλλοντικής Αγωγής της Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Κ.Π.Ε. Ελευθερίου Κορδελιού - Βερτίσκου, το Κ.Π.Ε. Κιλκίς, τον φορέα Διαχείρισης Κορώνειας Βόλβης και Μακεδονικών Τεμπών, τα Λουτρά Ν. Απολλωνίας και την Ι. Μητρόπολη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης στις 27 και 28 Ιουνίου 2014.