Κυριακή 4 Μαΐου 2014

Παχυσαρκία : Έρχεται το χάπι που καταστρέφει την όρεξη

Ποια ουσία χρησιμοποιούν οι επιστήμονες και τι σήματα στέλνει αυτή στον εγκέφαλο


Ένα χάπι, που καταστρέφει την όρεξη και θα μπορούσε να βοηθήσει στη μάχη κατά της παχυσαρκίας, ανακάλυψαν Βρετανοί επιστήμονες. 

Η χημική ουσία, οξικό νάτριο, βρίσκεται στις φυτικές ίνες και θα μπορούσε να καταπολεμήσει την επικίνδυνη διόγκωση της περιμέτρου της μέσης. Οι μεγάλες ποσότητες οξικού νατρίου απελευθερώνονται, όταν τα φυτά και τα λαχανικά χωνεύονται από τα βακτήρια στο έντερο.

Αυτό, στη συνέχεια, στέλνει ένα σήμα στον εγκέφαλο, το οποίο δίνει εντολή για να σταματήσουμε να τρώμε.

Η μελέτη αναφέρει ότι η παχυσαρκία έχει γίνει επιδημία, επειδή έχουμε αντικαταστήσει την υγιεινή διατροφή των προηγούμενων ηλικιών με τα επεξεργασμένα τρόφιμα, τα οποία περιέχουν πολύ λίγο οξικό νάτριο. Αν και η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Communications, επιβεβαιώνει το φυσικό όφελος των φυτικών ινών, οι επιστήμονες ελπίζουν ότι το εύρημα μπορεί να αξιοποιηθεί για νέες θεραπείες στους ανθρώπους, που υποφέρουν από τα παραπανίσια κιλά.

Ο καθηγητής, Γκάρυ Φροστ, του Imperial College του Λονδίνου, δήλωσε : «Η μεγάλη πρόκληση είναι να αναπτυχθεί μια προσέγγιση, που θα μας δώσει την ποσότητα οξικού νατρίου, η οποία είναι απαραίτητη για την καταστολή της όρεξης, αλλά σε μια μορφή, που να είναι αποδεκτή και ασφαλής για τους ανθρώπους”.

Η μελέτη ανέλυσε τις επιπτώσεις μιας διαιτητικής ίνας, που ονομάζεται ινουλίνη και προέρχεται από τα ραδίκια και τα ζαχαρότευτλα και προστίθεται επίσης σε μπάρες δημητριακών. Πειράματα σε ποντίκια έδειξαν ότι όσοι ακολουθούσαν μια διατροφή υψηλή σε λιπαρά, με την προσθήκη ινουλίνης έτρωγαν λιγότερο και πήραν λιγότερο βάρος, από τα ζώα στα οποία χορηγήθηκε μια λιπαρή διατροφή χωρίς ινουλίνη.

news.gr