Κυριακή 27 Απριλίου 2014

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Θωρακίζεται απέναντι στον κορονοϊό MERS

Σε ετοιμότητα βρίσκονται οι υγειονομικές αρχές της Βόρειας Ελλάδας εξαιτίας του κορονοϊού MERS, που έκανε την εμφάνισή του και στη χώρα μας. Το θετικό κρούσμα με τον 69χρονο, που συνεχίζει να νοσηλεύεται σε σταθερά κρίσιμη κατάσταση σε μονάδα εντατικής θεραπείας στο νοσοκομείο “Σωτηρία”, θορύβησε τις αρχές.

Της Νικολέττας Μπούκα

Αποτέλεσμα ήταν να γίνει σύσκεψη στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) Βορείου Ελλάδος, κατά τη διάρκεια της οποίας ενημερώθηκαν διοικητές νοσοκομείων και λοιμωξιολόγοι, ώστε να είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν ένα πιθανό κρούσμα του επικίνδυνου ιού της Μέσης Ανατολής και στη Θεσσαλονίκη.
Όπως εξηγεί η διοικήτρια του ΕΚΕΠΥ Β. Ελλάδος, Τζίνα Λεπτοκαρίδου, το “ΑΧΕΠΑ” έχει οριστεί ως νοσοκομείο αναφοράς σε περίπτωση εμφάνισης κρούσματος του κορονοϊού MERS στη Θεσσαλονίκη. Αυτό σημαίνει ότι εάν εντοπιστεί κάποιος ασθενής, θα νοσηλευτεί σε θάλαμο απομόνωσης στο συγκεκριμένο νοσοκομείο, ενώ θα τηρηθούν όλα τα αναγκαία μέτρα (μάσκες, γάντια, αντισηπτικά), ώστε να μη μεταδοθεί ο ιός στο προσωπικό που θα έρθει σε επαφή μαζί του.
Επίσης, θα λαμβάνεται επίχρισμα από τον φάρυγγα του ύποπτου κρούσματος, το οποίο θα αποστέλλεται στο εργαστήριο Μικροβιολογίας της Ιατρικής σχολής του ΑΠΘ, προκειμένου να διενεργείται ο αναγκαίος έλεγχος και να διαπιστώνεται εάν το δείγμα είναι θετικό ή όχι στον επικίνδυνο ιό.
Προληπτικά μέτρα λαμβάνονται, όμως, και στις πύλες εισόδου της Βόρειας Ελλάδας, όπως στο αεροδρόμιο “Μακεδονία”, όπου έχουν αναρτηθεί ενημερωτικές αφίσες για τον κορονοϊό MERS. Κι αυτό, διότι μπορεί να μην υπάρχουν απευθείας πτήσεις από την Τζέντα στη Θεσσαλονίκη, αλλά θα μπορούσε κάποιος που ταξίδεψε στη Σαουδική Αραβία να φτάσει στη Θεσσαλονίκη με πτήση τράνζιτ, δηλαδή μέσω κάποιας άλλης χώρας.
Ενημερωτικές αφίσες αναρτώνται και στις πύλες εισόδου στον Έβρο, διότι, όπως τονίζει η κ. Λεπτοκαρίδου, σε λίγο αρχίζει το Ραμαζάνι των μουσουλμάνων και ενδέχεται άτομα από την Τουρκία να μεταβούν στη Σαουδική Αραβία και στη συνέχεια να επιστρέψουν από εκεί και να μετακινηθούν οδικώς προς την Ελλάδα. Επίσης, αναφέρει ότι ενημερωτικά φυλλάδια θα διανέμονται στους ταξιδιώτες που ταξιδεύουν από και προς την Τζέντα, ενώ στη Σαουδική Αραβία ζουν 240.000 Έλληνες.

Ο ΜΥΣΤΗΡΙΩΔΗΣ ΙΟΣ
Σύμφωνα με τον καθηγητή Μικροβιολογίας στο πανεπιστήμιο Αθηνών Αθανάσιο Τσακρή, πρόκειται για έναν καινούργιο τύπο “κορόνα ιού”. Η κορόνα είναι γνωστή και προκαλεί κοινές, σχετικά απλές λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος στη μεγάλη τους πλειονότητα. Ο νέος ιός, όμως, εμφανίστηκε ξαφνικά, ενώ για πρώτη φορά παρατηρήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2012 στη Σαουδική Αραβία.
“Έχει χαρακτηριστικά που διαφέρουν αρκετά από τους υπόλοιπους κορόνα ιούς. Γενετικά μοιάζει με κορόνα ιούς που έχουν βρεθεί στις νυχτερίδες. Γενετικές και επιδημιολογικές μελέτες έχουν δείξει ότι πιθανώς, χωρίς αυτό να είναι απόλυτο, ο ιός να έχει ξεκινήσει από τις νυχτερίδες, να πέρασε στη συνέχεια στις καμήλες που βρέθηκαν να νοσούν από τον ιό MERS σε περιοχές της Αραβικής χερσονήσου και στη συνέχεια από τις καμήλες να πέρασε στον άνθρωπο”, εξηγεί ο κ. Τσακρής.
Παράλληλα, επισημαίνει ότι εξαιτίας και της μεγάλης θνητότητας που προκαλεί ο νέος κορονοϊός, καθώς το 50% των ασθενών που προσβάλλονται απ’ αυτόν καταλήγουν, έχει ιδιαίτερη σημασία ο περιορισμός της μετάδοσής του.
“Η χώρα μας είναι πύλη εισόδου ανάμεσα στη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη, και καλείται να πάρει τα απαραίτητα μέτρα, όπως συνιστούν τόσο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας όσο και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Αντιμετώπισης των Λοιμώξεων, ώστε να αποφευχθεί οποιαδήποτε περαιτέρω διασπορά αυτού του θανατηφόρου ιού”, λέει ο ίδιος.
Συνεπώς, θα πρέπει να γίνεται ενδελεχής έλεγχος σε άτομα που έχουν συμπτώματα στο αναπνευστικό σύστημα και έχουν προηγουμένως επισκεφθεί ή έχουν παραμείνει σε χώρες της Αραβικής χερσονήσου για να διαπιστωθεί εάν υπάρχει λοίμωξη από τον νέο ιό. Ευαισθητοποιημένοι πρέπει να είναι και οι γιατροί και σε συνεργασία με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) να ελέγχουν τέτοια περιστατικά για πιθανή μόλυνση από τον νέο ιό.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΦΑΡΜΑΚΑ
“Αγκάθι” στην αντιμετώπιση του κορονοϊού MERS αποτελεί το ότι αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχουν ειδικά φάρμακα ούτε εμβόλιο για την αντιμετώπισή του και η θεραπεία είναι συμπτωματική.
“Η επικινδυνότητα για θάνατο είναι πάρα πολύ μεγάλη. Ο άρρωστος θα νοσηλευτεί σε θάλαμο απομόνωσης και θα πάρει αντιιικά φάρμακα, σύμφωνα με τις οδηγίες που δίνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Ένα κομμάτι από τα φάρμακα αυτά είναι και πειραματικά σκευάσματα”, δηλώνει ο διοικητής του ΕΚΕΠΥ Παναγιώτης Ευσταθίου.
Από την πλευρά της, η κ. Λεπτοκαρίδου εξηγεί ότι “ο κορονοϊός ΜERS ανήκει στην ίδια κατηγορία με τον SARS (οξύ και σοβαρό σύνδρομο του αναπνευστικού συστήματος), αλλά προέρχεται από μετάλλαξη του SARS. Έχει τα ίδια συμπτώματα, αλλά επιδρά ταυτόχρονα σε πάρα πολλά όργανα, δημιουργώντας πολυοργανικές βλάβες. Η αντιμετώπιση γίνεται με απομόνωση του ασθενούς και χορήγηση αντιιικών φαρμάκων, όπως για τη γρίπη και τον SARS, αλλά η ανταπόκριση στη θεραπεία εξαρτάται από τον οργανισμό του ασθενούς”.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑΔΟΣΗ
Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, ο νέος κορονοϊός είναι ένα νέο στέλεχος της οικογένειας των κορονοϊών, που δεν είχε προηγουμένως αναγνωριστεί ως παθογόνο για τον άνθρωπο. Οι κορονοϊοί είναι μία μεγάλη οικογένεια ιών, που περιλαμβάνει τόσο τους ιούς που προκαλούν τo κοινό κρυολόγημα όσο και αυτόν που προκαλεί το SARS. Παρ’ όλα αυτά, ο νέος αυτός ιός δεν έχει άμεση συγγένεια με κανέναν από τους υπόλοιπους γνωστούς κορονοϊούς.
Τα μέχρι σήμερα επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου εμφανίζουν οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού με πυρετό, βήχα, δύσπνοια και δυσκολία στην αναπνοή. Με βάση την υπάρχουσα κλινική εμπειρία, η λοίμωξη από τον νέο κορονοϊό εμφανίζεται ως πνευμονία, ενώ σε μερικές περιπτώσεις έχει οδηγήσει σε νεφρική ανεπάρκεια ή και θάνατο.
Άγνωστος παραμένει ακόμη ο τρόπος μετάδοσής του, καθώς και η θεραπεία του. Δεν θεωρείται ιδιαίτερα μεταδοτικός, αλλά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι μπορεί να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω σταγονιδίων στον αέρα όταν βήχουμε ή φτερνιζόμαστε. Μέχρι τώρα έχουν καταγραφεί δύο μικρές συρροές κρουσμάτων μέσα σε οικογένειες, με εκδήλωση της νόσου και μεταξύ μελών που δεν είχαν ταξιδέψει, αλλά που είχαν εκτεθεί στο αρχικό περιστατικό - μέλος της οικογένειας.

ΑΤΟΜΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΥΓΙΕΙΝΗΣ
Οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ επισημαίνουν τη λήψη μέτρων ατομικής υγιεινής, προκειμένου να προστατεύσουμε τον εαυτό μας και τους γύρω μας. Συγκεκριμένα, συνιστά τα μέτρα προφύλαξης που ισχύουν και για τις άλλες ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού, δηλαδή αποφυγή στενής επαφής με άτομα που παρουσιάζουν τα συμπτώματα της νόσου (βήχας, φτάρνισμα) και έχουν πρόσφατα ταξιδέψει σε περιοχές υψηλού κινδύνου, καθώς και τήρηση των κανόνων υγιεινής των χεριών και των κανόνων αναπνευστικής υγιεινής.

ΥΓΙΕΙΝΗ ΧΕΡΙΩΝ
- Πλένετε τα χέρια σας συχνά, ιδιαίτερα όταν είναι λερωμένα και όταν φροντίζετε στο σπίτι κάποιον που είναι ασθενής. Η υγιεινή των χεριών προλαμβάνει επίσης τη μετάδοση λοιμώξεων σε σας (μέσω αγγίγματος μολυσμένων επιφανειών) και προκειμένου για τα νοσοκομεία τη μετάδοση λοιμώξεων σε ασθενείς, επαγγελματίες υγείας και άλλους.
- Πλένετε τα χέρια σας με σαπούνι και άφθονο νερό όταν είναι εμφανώς λερωμένα. Εάν δεν είναι εμφανώς λερωμένα, μπορείτε να τα πλύνετε με σαπούνι και νερό ή να χρησιμοποιήσετε καθαριστικά χειρών βασισμένα στο οινόπνευμα.

ΥΓΙΕΙΝΗ ΤΟΥ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟΥ
- Καλύψτε το στόμα και τη μύτη σας με ιατρική μάσκα, μαντίλι, το μανίκι σας ή τον λυγισμένο αγκώνα σας όταν βήχετε ή φταρνίζεστε.
- Πετάξτε το χρησιμοποιημένο μαντίλι σε κλειστό κάδο αμέσως μετά τη χρήση.
- Εφαρμόστε τα μέτρα υγιεινής των χεριών έπειτα από κάθε επαφή με εκκρίματα του αναπνευστικού

ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ 87 ασθενείς κατέληξαν
Τους 87 έφτασε ο συνολικός αριθμός των θανάτων από τον κoρονοϊό MERS στη Σαουδική Αραβία, όπως ανακοίνωσε προχθές το υπουργείο Υγείας της χώρας, ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) επισήμανε ότι ιδιαίτερα οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας πλήττονται από μια αύξηση των λοιμώξεων.
Παγκοσμίως έχουν εντοπιστεί, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, 254 επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορονοϊού Αναπνευστικού Συνδρόμου Μέσης Ανατολής (MERS), εκ των οποίων 93 έχουν πεθάνει. Οι σαουδαραβικές αρχές έχουν αναφέρει 299 κρούσματα, αν και για ορισμένα από αυτά αναμένεται η τελική επιβεβαίωση.
Στα τρία τέταρτα των νέων κρουσμάτων ο ιός μεταδόθηκε μέσω της ανθρώπινης επαφής και αυτό συνέβη κυρίως μέσα σε χώρους υγειονομικής περίθαλψης, προσβάλλοντας εργαζόμενους στον τομέα της υγείας και ορισμένους ασθενείς.
Μερικά κρούσματα της νόσου, όπως κι ένας θάνατος, εντοπίστηκαν στη Μέκκα, την ιερή πόλη που επισκέπτονται μουσουλμάνοι από όλον τον κόσμο.