Κυριακή 27 Απριλίου 2014

Στις κάλπες οι Σκοπιανοί

Στις κάλπες για να ανανεώσουν το κοινοβούλιο και να εκλέξουν ταυτόχρονα νέο πρόεδρο, προσέρχονται την Κυριακή (27/04) οι πολίτες της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας.

Στη συγκεκριμένη εκλογική διαδικασία, οι συντηρητικοί έχουν τη δυνατότητα να εδραιώσουν την εξουσία τους στη βαλκανική χώρα που αγωνίζεται να βρεθεί πιο κοντά στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το συντηρητικό κόμμα ( VMRO - DPMNE ) του απερχόμενου πρωθυπουργού Νίκολα Γκρουέφσκι προκήρυξε πρόωρες κοινοβουλευτικές ένα χρόνο πριν την κανονική εκλογική διαδικασία (τον Ιούνιο του 2015), έπειτα από το επιχείρημα με τον κυβερνητικό σύμμαχό τους, τη Δημοκρατική Ένωση Αλβανών ( DUI ), για την επιλογή ενός κοινού προεδρικού υποψηφίου.

Οι συντηρητικοί του Γκρουέφσκι διατηρούν την εμπιστοσύνη του εκλογικού σώματος, καθώς οι δημοσκοπήσεις τούς πιστώνουν με σχεδόν το 28 % των ψήφων, έναντι 15 % των σοσιαλιστών του SDSM και έχουν ως στόχο να πάρουν την πλειοψηφία των 62 από τις 123 έδρες στο κοινοβούλιο.

Εν τω μεταξύ, ο απερχόμενος αρχηγός του κράτους, ο συντηρητικός Γκιόργκε Ιβάνοφ και ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης, Στέβο Πενταρόβσκι, θα συναντηθούν στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, με τον Ιβάνοφ να έχει ένα προβάδισμα μετά το πρώτο γύρο στις 13 Απριλίου. Οι κάλπες θα ανοίξουν στις 0500 GMT και θα κλείσουν στις 1900 GMT. Τα πρώτα αποτελέσματα θα είναι διαθέσιμα αργότερα μέσα στη νύχτα.

newsbomb.gr