Τρίτη 22 Απριλίου 2014

Αυστραλία: Περπάτησε 676χλμ. για να πει «ευχαριστώ» που τον δέχθηκαν ως πρόσφυγα

Μια συμβολική πορεία 676χλμ. πραγματοποίησε ο Βιετναμέζος Τρι Νγκιέν για να πει «ευχαριστώ» στην Αυστραλία που τον δέχθηκε ως πρόσφυγα.

Ο Νγκιέν, ο οποίο έφτασε στην Αυστραλία τη δεκαετία του '80, ταξίδεψε πεζός επί 35 ημέρες σέρνοντας μια βάρκα ξεκινώντας από την Μελβούρνη και καταλήγοντας στην Καμπέρα.

Εκτός από το «ευχαριστώ» ο Νγκιέν ήθελε με τον τρόπο αυτό να ζητήσει μεγαλύτερη συμπόνια για τους αναζητούντες σήμερα άσυλο από την Αυστραλία.

Μαζί του ήταν τρεις Ιρανοί, η Λίντα, ο Ντάνιελ και ο Ματζίντ, που ζητούν άσυλο από τις αυστραλιανές αρχές.

Κατά την διάρκεια της πορείας τους σταματούσαν τα βράδια σε χωριά και τους φιλοξενούσαν ντόπιοι στα σπίτια τους.

Την έμπνευση να πάει πεζός στην αυστραλιανή πρωτεύουσα σέρνοντας μια βάρκα του την έδωσε η δική του οδύσσεια.

Ο Nguyen και η οικογένειά του διέφυγαν από το Βιετνάμ το 1982 με μια σάπια βάρκα και έφτασαν στην Αυστραλία.

«Καμιά σχέση με αυτό το ταξίδι μου στην Καμπέρα. Τότε μας συνέλαβαν πειρατές, μας κράτησαν τέσσερις μέρες και μας βασάνισαν. Ήταν μια τραυματική εμπειρία» είπε.

Η βάρκα που έσερνε τώρα μαζί του ήταν αντίγραφο εκείνης της βάρκας που τους έφερε στην Αυστραλία και γι' αυτό τη δώρισε στο αυστραλιανό κοινοβούλιο απευθύνοντας έκκληση για μεγαλύτερη συμπόνια στους σημερινούς πρόσφυγες.

Όπως είπε χαρακτηριστικά: «σαν Αυστραλοί είμαστε καλύτεροι όταν υποδεχόμαστε τους ξένους, Όταν στηρίζουμε τους πιο αδύναμους. Όταν απαιτούμε δίκαιη αντιμετώπιση για αυτούς που τα έχασαν όλα και που έχουν υποφέρει τόσο πολύ. Αυτή είναι η Αυστραλία στην καλύτερη της στιγμή».


protothema.gr