Παρασκευή 28 Μαρτίου 2014

Ανακαλύφθηκε δεινόσαυρος “κολασμένη κότα”

“Κοτόπουλο από την Κόλαση” χαρακτήρισαν τον αρπακτικό δεινόσαυρο Anzu wyliei, αμερικανοί παλαιοντολόγοι. Αιτία είναι το τεράστιο ράμφος του σαν των πουλιών, το κεφάλι του με οστέινο λοφίο που θυμίζει κοτόπουλο, τα ψηλά πόδια που θυμίζουν στρουθοκάμηλο, η μακριά ουρά όπως εκείνη της σαύρας, αλλά και τα γαμψά νύχια.

Ο κολασμένος δεινόσαυρος πήρε την ονομασία του από τον φτερωτό δαίμονα της μυθολογίας των Σουμερίων. Ήταν ενδημικό είδος της Βόρειας Αμερικής και της Ασίας και ζούσε πριν από περίπου 66 εκατ. χρόνια.

Το μήκος του ήταν γύρω στα 3,5 μέτρα (όσο ένα μικρό αυτοκίνητο), το ύψος του λίγο μεγαλύτερο από τον μέσο άνθρωπο, αλλά το βάρος του έφτανε τα 200-300 κιλά.

Επρόκειτο μάλλον για παμφάγο πλάσμα, σαν τις κότες, που ζούσε σε ζεστές και υγρές πεδιάδες γεμάτες ποτάμια και βάλτους. Στις ίδιες περιοχές ενδημούσαν γνωστοί μας δεινόσαυροι όπως ο τρομερός Τυραννόσαυρος (T.Rex), ο Τρικεράτωψ και άλλοι.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Γιούτα και των μουσείων φυσικής ιστορίας Κάρνεγκι στο Πίτσμπουργκ και Σμιθσόνιαν, με επικεφαλής τον παλαιοντολόγο Ματ Λαμάνα, κάνουν λόγο για “ένα πλάσμα τρομακτικό και εξωφρενικό στην όψη, παράξενο στην όψη ακόμα και για τα δεδομένα των δεινοσαύρων, διαφορετικό από την άποψη που έχουμε για αυτούς”.

Τρεις απολιθωμένοι σκελετοί της φοβερής “κότας” ανακαλύφθηκαν σε πολύ καλή κατάσταση στη Βόρεια και τη Νότια Ντακότα. Εκτιμάται ότι ο Anzu wyliei έζησε λίγο πριν εξαφανιστούν οι δεινόσαυροι πριν από65 εκατ. χρόνια. Οι επιστήμονες εικάζουν ότι τα τρομερά πλάσματα εξαφανίστηκαν όταν ένας μεγάλος αστεροειδής έπληξε την κεντρική Αμερική.

Μέχρι σήμερα έχουν ανακαλυφθεί 1000 είδη δεινοσαύρων, ενώ οι επιστήμονες πιστεύουν ότι υπάρχουν πολλές χιλιάδες ακόμη που δεν έχουν έλθει στο φως.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι τα πουλιά προήλθαν από δεινόσαυρους με φτερά. Τα αρχαιότερα γνωστά πουλιά έχουν ηλικία περίπου 150 εκατ. ετών.

Η σχετική δημοσίευση έγινε στην επιθεώρηση “PLoS One”.

econews