Παρασκευή 28 Μαρτίου 2014

Εξαιρούνται από το φόρο υπεραξίας τα ακίνητα προ του 1995

Εξαιρούνται από τον Φόρο Υπεραξίας Ακινήτων ακίνητα που έχουν αποκτηθεί πριν από το 1995, σύμφωνα με την τελική ρύθμιση που περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο.  Παράλληλα, για τον υπολογισμό του φόρου θα γίνεται αποπληθωρισμός προκειμένου να περιορίζεται η επιβάρυνση για τα ακίνητα που έχουν αποκτηθεί σε περιόδους υψηλού πληθωρισμού.
Την εξαίρεση των ακινήτων που έχουν αποκτηθεί πριν από το 1995 προανήγγειλε και ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Μαυραγάνης, στην ομιλία του στο 10o Athens Tax Forum του Ελληνο - Αμερικάνικου Επιμελητηρίου.
Ο κ. Μαυραγάνης ανακοίνωσε ακόμη ότι από τον Φόρο Υπεραξίας Εισηγμένων Μετοχών απαλλάσσονται οι μικρομέτοχοι. Ειδικότερα, ο φόρος θα επιβάλλεται μόνον εφόσον αυτός που πωλεί μετοχές συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο εταιρείας με ποσοστό τουλάχιστον 0,5% και οι μετοχές έχουν αποκτηθεί από την 1η Ιανουαρίου του 2009 και έπειτα.
Επίσης, όπως διευκρίνισε, δεν θα υπόκεινται σε παρακράτηση οι τόκοι ομολόγων και έντοκων γραμματίων του Δημοσίου που αποκτούν νομικά πρόσωπα που δεν είναι κάτοικοι Ελλάδος.
Ο υφυπουργός αναφερόμενος στις υπόλοιπες διατάξεις του πολυνομοσχεδίου που αφορούν σε φορολογικά θέματα, διευκρίνισε ακόμη:
- Για τις περισσότερες παραβάσεις ( υποβολή εκπρόθεσμης δήλωσης, μη έκδοση αποδείξεων κ.λπ.) από επιτηδευματίες και επιχειρήσεις που τηρούν απλογραφικά βιβλία, το πρόστιμο μειώνεται στα 250 από τα 1.000 ευρώ, ενώ το πρόστιμο που επιβάλλεται σε όσους τηρούν διπλογραφικά βιβλία μειώνεται στα 500 από τα 2.500 ευρώ, βάζοντας και οροφή για πολλαπλές παραβάσεις. Επίσης, τροποποιητικές δηλώσεις ΦΠΑ και δηλώσεις παρακρατούμενου φόρου δεν υπόκεινται σε πρόστιμο εφόσον η αρχική δήλωση έχει υποβληθεί εμπρόθεσμα.
- Το ακατάσχετο όριο αυξάνεται από τα 1.000 στα 1.500 ευρώ τον μήνα, ενώ μπαίνει και νομοθετικό φρένο σε κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων για οφειλές προς το Δημόσιο έως 500 ευρώ.
- Δεν επιβάλλεται παρακράτηση φόρου με συντελεστή 20% στις αμοιβές των επιχειρήσεων για δικαιώματα σε περίπτωση που οι επιχειρήσεις είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας ή έχουν μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα.
- Οι συναλλαγές που δεν υπερβαίνουν τα 300 ευρώ απαλλάσσονται από την υποχρέωση παρακράτησης.
- Τα αποθεματικά εταιρειών από Sale and Lease Back παραμένουν αφορολόγητα για ισολογισμούς που κλείνουν μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του 2014, ενώ από την 1η Ιανουαρίου του 2015 η υπεραξία που αποκτάται φορολογείται ως έσοδο, σύμφωνα με όσα ισχύουν στα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα.
Τέλος, ο κ. Μαυραγάνης προανήγγειλε αλλαγές στη φορολογία αυτοκινήτου προκειμένου, όπως είπε, να διορθωθούν οι στρεβλώσεις που υπάρχουν σήμερα. Μεταξύ άλλων, όπως ανακοίνωσε, καταργείται η διάταξη που προέβλεπε την καταβολή τελών κυκλοφορίας για όσους ιδιοκτήτες ή εμπόρους αυτοκινήτων πωλούν τα οχήματά τους στο εξωτερικό και έχουν κατατεθειμένες τις πινακίδες κυκλοφορίας. Σε ό,τι αφορά στα εισαγόμενα μεταχειρισμένα ως πρώτη άδεια κυκλοφορίας, δεν θα λαμβάνεται η ημερομηνία εισαγωγής τους στην Ελλάδα, αλλά η ημερομηνίας πρώτης κυκλοφορίας σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.


Ethnos.gr