Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2014

Οι φωτογραφίες της ημέρας


EUROKINISSI / ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΝΤΖΙΑΡΗΣ


Ο ανταποκριτής του πρακτορείου Eurokinissi στη Λάρισα, Κώστας Μάντζιαρης είναι ο νικητής του παγκόσμιου βραβείου φωτογραφίας της Raymond Weil, που ανακοινώθηκε την Τρίτη στη Γενεύη. Ο διαγωνισμός φωτογραφίας διοργανώθηκε για 8η συνεχή χρονιά από την ελβετική εταιρία ρολογιών και είχε ως θέμα τη μουσική. Η βραβευμένη φωτογραφία τραβήχτηκε στο πανηγύρι του Προφήτη Ηλία στην Καλλονή Γρεβενών και θα βρίσκεται στο περίπτερο της Raymond Weil στην ερχόμενη έκθεση της Ζυρίχης. Ο Κώστας Μάντζιαρης έχει διακριθεί επίσης το 2006 και το 2007 στον διαγωνισμό του National Geographic και το 2009 στο διαγωνισμό Sony World Photography Awards.


FOSPHOTOS / Menelaos Myrillas


Στο λιμάνι του Πειραιά έφθασαν στις 10 πρωί οι 16 μετανάστες, στην πλειοψηφία τους Αφγανοί, που διασώθηκαν μετά το ναυάγιο του αλιευτικού σκάφους στη θαλάσσια περιοχή του Φαρμακονησίου. Τη διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας για το περιστατικό ζητεί η Διεθνής Αμνηστία, καλώντας τις ελληνικές αρχές «να φέρουν στο φως τις συνθήκες υπό τις οποίες χάθηκαν ζωές και να ασκήσουν δίωξη στους υπαιτίους».


REUTERS / MUHAMMAD HAMED


Ένα κοριτσάκι από την Ιορδανία φωνάζει συνθήματα κατά της διεθνούς ειρηνευτικής διάσκεψης «Γενεύη 2», κατά τη διάρκεια διαδήλωσης που οργάνωσε το κόμμα Αλ-Ταχρίρ μπροστά από την πρεσβεία της Συρίας στο Αμμάν. Η διάσκεψη αποκάλυψε το μεγάλο χάσμα το οποίο χωρίζει τα δύο στρατόπεδα του συριακού εμφυλίου πολέμου, με βασικό σημείο διχασμού ανάμεσα στις δύο αντιπροσωπείες το πολιτικό μέλλον του προέδρου Μπασάρ Αλ Άσαντ.


EPA / ROMAN PILIPEY


Ο ήλιος ανατέλλει πάνω από τα οδοφράγματα που έχουν στήσει οι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές στην πλατεία ανεξαρτησίας του Κιέβου. Οδόφραγμα καιόμενων λάστιχων κράτησε σε απόσταση το πρωί της Πέμπτης διαδηλωτές και δυνάμεις καταστολής. Η κατάσταση ωστόσο είναι ιδιαίτερα τεταμένη και οι ηγέτες της αντιπολίτευσης έστειλαν τελεσίγραφο στην κυβέρνηση.


REUTERS / MATHIEU BELANGER


Πυροσβέστες μπροστά από τον ολοσχερώς καμένο οίκο ευγηρίας στο Λ’ Ιλ Βερτ, του Κεμπέκ στον Καναδά. Ο αρχηγός της πυροσβεστικής επιχείρησης έκανε λόγο για «νύχτα από την κόλαση» σε σχέση με την επιχείρηση κατάσβεσης. Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 30 ακόμη αγνοούνται. Στην πλειονότητά τους, οι φιλοξενούμενοι ηλικιωμένοι χρησιμοποιούσαν καροτσάκι ή βοηθητικά όργανα για την μετακίνησή τους.


REUTERS / SAMRANG PRING


Χαρταετός διακρίνεται στον ουρανό κατά τη διάρκεια του ετήσιου φεστιβάλ χαρταετού των Χμερ στην Πνομ Πεν.


EPA / Boris Roessler


Φλαμίνγκο του ζωολογικού κήπου της Φρανκφούρτης καθαρίζει το φτέρωμά του.


EUROKINISSI / ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ


Στο λιμάνι του Πειραιά έφθασαν στις 10 πρωί οι 16 μετανάστες, στην πλειοψηφία τους Αφγανοί, που διασώθηκαν μετά το ναυάγιο του αλιευτικού σκάφους στη θαλάσσια περιοχή του Φαρμακονησίου. Οι μετανάστες φιλοξενούνταν τις προηγούμενες ημέρες στη Λέρο. Ο αρμόδιος εισαγγελέας τους έδωσε το σχετικό υπηρεσιακό σημείωμα προσωρινής διαμονής και τους άφησε ελεύθερους.


REUTERS / CHINA STRINGER NETWORK


Με το μωρό της στην πλάτη, η γυναίκα της φωτογραφίας ετοιμάζεται να επιβιβαστεί σε τρένο στο σταθμό της πόλης Ναντζίνγκ. Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα, περίπου 3,62 δισεκατομμύρια δρομολόγια αναμένεται να εκτελεστούν τις επόμενες 40 ημέρες σε ολόκληρη την επικράτεια της Κίνας, καθώς εκατομμύρια άνθρωποι επιστρέφουν στον τόπο καταγωγής τους με αφορμή το Φεστιβάλ της Άνοιξης. 


REUTERS / ANDREW BIRAJ


Ένα κορίτσι τρέχει σε ένα χωράφι σιναπιού στα προάστια της Ντάκα, στο Μπαγκλαντές.


EPA / ETIENNE LAURENT


Μοντέλο παρουσιάζει δημιουργία από την κολεξιόν υψηλής ραπτικής για την Άνοιξη/Καλοκαίρι 2014 των σχεδιαστών Viktor and Rolf, στο πλαίσιο της εβδομάδας μόδας στο Παρίσι.


EPA / MADE NAGI


Η Σλοβάκα Ντομίνικα Τσιμπούλκοβα έκανε την έκπληξη αφήνοντας εκτός με 2-0 (6-1, 6-2) την Πολωνή Ανιέσκα Ραντβάνσκα, που είχε αποκλείσει τη Βικτόρια Αζαρένκα. Η Σλοβάκα προκρίθηκε στον τελικό του αυστραλιανού όπεν, όπου θα αντιμετωπίσει την Κινέζα Να Λι. 


REUTERS / JIM YOUNG


Δύο γυναίκες περπατούν σε ακτή που έχει καλυφθεί από χιόνι, στο Σικάγο. Δεύτερο κύμα κακοκαιρίας πλήττει μέσα σε δύο εβδομάδες τις βορειοανατολικές πολιτείες των ΗΠΑ. Οι κυβερνήτες του Ντέλαγουερ, του Νιου Τζέρσεϊ και της Νέας Υόρκης κήρυξαν τις πολιτείες τους σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Περισσότερα από 30 εκατοστά χιονιού έπεσαν σε διάφορες περιοχές προκαλώντας σοβαρά προβλήματα σε πολλές πόλεις και αεροδρόμια.


EPA / Remko de Waal


Οι πολικές αρκούδες Φρίντομ και Βίκτορ γιορτάζουν με παιχνίδια στο νερό την «επανασύνδεσή» τους μετά από τρία χρόνια. Το προσωπικό του ζωολογικού κήπου Ouwehands της Ολλανδίας είχε χωρίσει τα ζώα όταν γεννήθηκαν τα μικρά τους, για να αποτρέψει το ενδεχόμενο να τα βλάψει ο Βίκτορ.


ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΑΛΚΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ


Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Χαράλαμπος Αθανασίου υποδέχεται την Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βίβιαν Ρέντινγκ, αρμόδια για θέματα Δικαιοσύνης, Θεμελιωδών Δικαιωμάτων και Ιθαγένειας στο Ζάππειο Μέγαρο στο πλαίσιο του Άτυπου Συμβουλίου των υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων. Είναι το πρώτο άτυπο συμβούλιο υπουργών, στο πλαίσιο της ανάληψης της προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε. από την Ελλάδα.


REUTERS / JASON LEE


Ο Λι Χόνγκμπο τεντώνει το χάρτινο γλυπτό του, στο στούντιό του που βρίσκεται σε προάστιο του Πεκίνου. Αντλώντας την έμπνευσή του από τα κινέζικα χάρτινα φαναράκια και παιχνίδια, ο Λι χρησιμοποιεί χιλιάδες μικρά κομμάτια χαρτιού για να δημιουργήσει «ευλύγιστα» αγάλματα. Ο κινέζος καλλιτέχνης, εκτός της γλυπτικής έχει εργαστεί για έξι χρόνια προκειμένου να δημιουργήσει μια συλλογή βιβλίων που αναφέρονται στα περισσότερα από χίλια χρόνια της βουδιστικής τέχνης στο χαρτί.


REUTERS / ADNAN ABIDI


Ινδοί στρατιώτες κάνουν πρόβα ενόψει της παρέλασης για τον εορτασμό της Ημέρας της Δημοκρατίας, που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στις 26 Ιανουαρίου. 


REUTERS / ILYA NAYMUSHIN

Ψαράδες περπατούν πάνω στον παγωμένο ποταμό Γενισέι στη Σιβηρία, όπου επικρατούν θερμοκρασίες της τάξης των -20 βαθμών Κελσίου.

"Ναυτεμπορική"