Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2014

Οι συντάξεις, βασική πηγή εισοδήματος για το 48,6% των νοικοκυριών

Με τις συντάξεις ζουν πλέον τα μισά ελληνικά νοικοκυριά, καθώς οι συνταξιούχοι καλούνται συχνά να συντηρήσουν τις οικογένειες των άνεργων παιδιών τους. Η αυξανόμενη ανεργία και η επακόλουθη δραστική μείωση του εισοδήματος οδηγούν πολλά νοικοκυριά να περικόπτουν δαπάνες ακόμη και για τα τρόφιμα, σε βάρος συχνά της ποιότητας. Στα απογοητευτικά και συνάμα ανησυχητικά συμπεράσματα καταλήγει έρευνα του Ινστιτούτου Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΙΜΕ-ΓΣΕΒΕΕ), η οποία εκπονήθηκε σε συνεργασία με την εταιρεία Marc. Η έρευνα έγινε σε δείγμα 1.201 αντιπροσωπευτικών νοικοκυριών στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας τον Δεκέμβριο του 2013.

Σύμφωνα, λοιπόν, με την έρευνα, οι συντάξεις αποτελούν την κυριότερη πηγή εισοδήματος για το 48,6% των νοικοκυριών, στοιχείο ιδιαιτέρως απογοητευτικό για την παραγωγική δυναμική, αλλά και το σύστημα κοινωνικής προστασίας της χώρας, όπως επισημαίνει το ΙΜΕ-ΓΣΕΒΕΕ. Οι μισθοί αποτελούν κύρια πηγή εισοδήματος για το 35,9% των νοικοκυριών και τα κέρδη από επιχείρηση για το 10,3%.
Με το 94,6% των νοικοκυριών να δηλώνει ότι έχουν μειωθεί τα εισοδήματά τους, με τον μέσο όρο μείωσης να φτάνει το 39,5%, κάθε άλλο παρά εντύπωση προξενεί το γεγονός ότι το 34,8% καθυστερεί την αποπληρωμή των οφειλών του προς το Δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία, τις ΔΕΚΟ και τις τράπεζες. Η τάση αυτή αναμένεται να συνεχισθεί και το τρέχον έτος, καθώς το 41,7% εκτιμά ότι δεν θα μπορεί να ανταποκριθεί στις βασικές του υποχρεώσεις το 2014.

Ειδικά σε ό,τι αφορά τις φορολογικές υποχρεώσεις, αδυναμία να ανταποκριθεί δηλώνει το 44%, στοιχείο που αν επιβεβαιωθεί θα σημαίνει σημαντικές απώλειες στα δημόσια έσοδα. Οι συσσωρευμένες οφειλές προκαλούν ανησυχία και το 1/3 των νοικοκυριών που διαθέτει ακίνητη περιουσία φοβάται ότι θα χάσει το σπίτι του λόγω κατασχέσεων. Εκτός από την καθυστέρηση στην πληρωμή των υποχρεώσεων, πολλά νοικοκυριά περικόπτουν τις δαπάνες όχι μόνο για διακοπές αλλά και για την αγορά βασικών αγαθών.

Σύμφωνα με την έρευνα, το 63,7% των νοικοκυριών έχει κάνει περικοπές στις δαπάνες για τα είδη διατροφής, το 78,4% έχει περικόψει τα έξοδα για θέρμανση, το 90,3% για την αγορά ειδών ένδυσης - υπόδησης, το 90,5% έχει μειώσει τα έξοδα για φαγητό έξω, ενώ ανάλογο ποσοστό (88,8%) έχει μειώσει τις δαπάνες για ταξίδια. Οι κατηγορίες δαπανών όπου τα νοικοκυριά ακόμη προσπαθούν να μην τις περικόψουν είναι η υγεία και η εκπαίδευση.

Από την έρευνα φαίνεται ότι τα νοικοκυριά αναγκάζονται σε σημαντικό βαθμό (36,5%) να κάνουν εκπτώσεις και στην ποιότητα των προϊόντων που αγοράζουν, έτσι ώστε να ξοδέψουν λιγότερα χρήματα. Οξύτερο είναι το πρόβλημα στις πολυμελείς οικογένειες, με το αντίστοιχο ποσοστό στις 5μελείς να ανέρχεται στο 44,7%.

«Τα στοιχεία δείχνουν ότι τα ελληνικά νοικοκυριά όχι μόνο αντιμετωπίζουν ήδη μεγάλες δυσκολίες, αλλά και ότι δεν θα αντέξουν σε επιπλέον επιβαρύνσεις», σχολίασε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γ. Καββαθάς.

"Καθημερινή"