Τρίτη 7 Μαΐου 2013

«Επιστρέφει» στη Σερβία η τελευταία βασίλισσα της χώρας

Την Πέμπτη 9 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί στο Τατόι η εκταφή των οστών της τελευταίας βασίλισσας της Γιουγκοσλαβίας, Αλεξάνδρας, μετά από αίτημα της οικογένειάς της που έγινε δεκτό από το υπουργείο Εξωτερικών ενώ το παρών στην τελετή αναμένεται να δώσει ο γιος της Πρίγκιπας Αλέξανδρος. Μετά την εκταφή η σωρός της βασίλισσας Αλεξάνδρας θα μεταφερθεί στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» και από εκεί με ειδική πτήση στο Βελιγράδι.

Νόστιμα και καινοτόμα


Γιαούρτι, επιδόρπιο γιαούρτης από βουβαλίσιο γάλα, ψωμί από χαρουπάλευρο και καπνιστά μύδια είναι οι διατροφικές προτάσεις φοιτητών του τμήματος Τεχνολογίας Τροφίμων του ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης. Τα καινοτόμα προϊόντα παρουσιάστηκαν και βραβεύτηκαν σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Μονάδα Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας του Αλεξάνδρειου ΤΕΙ με σκοπό την προώθηση των προτάσεων των φοιτητών σε φορείς και επιχειρήσεις.

Βόρειο Αιγαίο: Τόσο κοντά αλλά και τόσο μακριά…


Αρκετά από τα πανέμορφα νησιά του Βορείου Αιγαίου απέχουν λιγότερα ναυτικά μίλια από τη Θεσσαλονίκη σε σύγκριση με τον Πειραιά. Το ταξίδι ωστόσο από τη συμπρωτεύουσα διαρκεί πολλαπλάσιο χρόνο και απαιτεί γερά νεύρα λόγω των μη αξιόπιστων σκαφών που εκτελούν τα δρομολόγια της θερινής και της χειμερινής περιόδου.

Του Κώστα Σιαμέλη

Αλλαγές στα δρομολόγια του ΟΑΣΘ στη Νεάπολη


Αλλάζουν έως και τις 26 Μαΐου δρομολόγιο τα λεωφορεία του ΟΑΣΘ στη Νεάπολη Θεσσαλονίκης. Αιτία τα έργα που πραγματοποιούνται στην περιοχή. Όπως ανακοινώθηκε από τον δήμο Νεάπολης - Συκεών, οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις είναι αναγκαίες, λόγω εργασιών στην οδό Ανδρέα Παπανδρέου.

Αντιπαράθεση Χουντή και Semeta για το σκάνδαλο της Siemens.



·        Χουντής: Είναι σκάνδαλο να κλείνετε τα ναυπηγεία στην Ελλάδα επειδή διαπιστώθηκαν κρατικές ενισχύσεις, και την ίδια στιγμή να κλείνετε τα μάτια στο παγκόσμιο σκάνδαλο της Siemens. Ξεπλένετε το μαύρο χρήμα της Siemens. Έχετε πολιτική ευθύνη!
·        Semeta: «Εάν παρέμβω στην περίπτωση της Siemens θα παραβιάσω την ανεξαρτησία της OLAF!!!»

Νέες μειώσεις αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα από 15 Μαΐου


Νέες μειώσεις αποδοχών κατά 10 - 20% από 15 Μαΐου αναμένονται για περίπου ένα εκατομμύριο εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα.


 Δεδομένου ότι περίπου 45 κλαδικές συμβάσεις, αλλά και η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας έλαν στις 14 Φεβρουαρίου με την πράξη υπουργικού συμβουλίου (ΠΥΣ) 6/2012 και συνεπώς η τρίμηνη μετενέργειά τους λήγει στις 14 Μαΐου, ήδη από την επομένη οι εργοδότες απαλλάσσονται από την υποχρέωση καταβολής επιδομάτων -συμπεριλαμβανομένου του επιδόματος γάμου- με εξαίρεση τα επιδόματα προϋπηρεσίας, τέκνων, σπουδών και ανθυγιεινής εργασίας.

Διεθνές επιστημονικό συνέδριο στο δήμο Βόλβης


Πενήντα επιστήμονες από 10 χώρες συμμετέχουν σε συνέδριο που οργανώνει το εργαστήριο ζωοτεχνίας του ΑΠΘ με τη στήριξη του δήμου Βόλβης

Οι εργασίες της 3ης ετήσιας συνάντησης του ευρωπαϊκού ερευνητικού προγράμματος SOLID (Sustainable Organic and Low Input Dairying – Βιώσιμη παραγωγή γάλακτος από οικολογικές και εκτροφές χαμηλών εισροών) αρχίζουν την Πέμπτη 9 Μαΐου 2013 στο ξενοδοχείο Rihios Hotel στο Σταυρό Θεσσαλονίκης και ολοκληρώνονται το Σάββατο 11 Μαΐου 2013. Το διεθνές συνέδριο που συμμετέχουν συνολικά 50 επιστήμονες από 10 ευρωπαϊκές χώρες (Αυστρία, Βέλγιο, Γερμανία, Δανία, Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιταλία, Ισπανία, Ρουμανία, Φιλανδία), οργανώνεται από το Εργαστήριο Ζωοτεχνίας της Κτηνιατρικής Σχολής σε συνεργασία με το δήμο Βόλβης.

Φοιτητές διέκοψαν ομιλία της Λαγκάρντ για την κρίση χρέους


Φοιτητές διέκοψαν ομιλία της Λαγκάρντ για την κρίση χρέους ΣΕ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΟΥ ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ

Απότομα διεκόπη η εμφάνιση της επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ στο Πανεπιστήμιο του Άμστερναμ όταν ομάδα φοιτητών παρενέβη με αποτέλεσμα να διακοπεί προσωρινά η συζήτηση.

Αλλαγή διεύθυνσης γραφείων του ΣΥΡΙΖΑ στην Θεσσαλονίκης


Κατά το  διάστημα της Μ. Εβδομάδας τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ στη Θεσσαλονίκη  μεταφέρθηκαν από την Αλ. Σβώλου 15 στην Εγνατία 76, πλησίον της Αριστοτέλους.   Εφεξής τυχόν αλληλογραφία να αποστέλλετε στη νέα διεύθυνση.

Απαγόρευση εισαγωγής φορτίου δαμάσκηνων με σήψη


Στην απαγόρευση εισαγωγής 21.600 κιλών δαμάσκηνων, προέλευσης Χιλής, στη χώρα μας, προχώρησαν οι ελεγκτές τροφίμων του Τμήματος Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Πειραιά, στο Ε' Τελωνείο Πειραιά.

Οι Κρεμαστοί Κήποι της Βαβυλώνας υπήρξαν αλλά... αλλού!


Μια ιστορική παρεξήγηση έχει πιθανώς συμβεί με ένα από τα επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου, τους κρεμαστούς κήπους της Βαβυλώνας, αφού τελικά μάλλον βρίσκονταν σε άλλη πόλη, τη Νινευή, σύμφωνα με μια διακεκριμένη Βρετανίδα ιστορικό, η οποία έχει αφιερώσει πολύχρονη έρευνα πάνω στο ζήτημα.Μερικοί αρχαιολόγοι πιστεύουν πως οι κρεμαστοί κήποι δεν υπήρξαν ποτέ, καθώς δεν έχουν καταφέρει ακόμα να βρουν ίχνη τους στις ανασκαφές, αλλά η έρευνα της Βρετανίδας ιστορικού συμπέρανε ότι το αρχαίο «θαύμα» όντως υπήρξε- αν και σε άλλη πόλη.

Φουσκωμένος γενιτσαρισμός


Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
Η συζήτηση που διαρκεί εδώ και λίγο καιρό σχετικά με την αναφορά στο ύψος του ελλείμματος του 2009 στο τελευταίο πολυνομοσχέδιο, είναι προφανώς υποβολιμαία και έχει προπαγανδιστικές σκοπιμότητες. 

Άνθρωποι που ουδέποτε στη ζωή τους είχαν ασχοληθεί με το θέμα, εμφανίζονται τώρα να ρωτούν (αυτούς που… ασχολήθηκαν) πώς δέχθηκαν να ψηφίσουν ένα νομοσχέδιο στο προοίμιο του οποίου αναφέρεται ότι το έλλειμμα του 2009 ήταν 15,6% - όσο δηλαδή το εμφάνισαν η ΕΛΣΤΑΤ και ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου. 

15.000 ετών, η μητέρα όλων των γλωσσών!


Οι ευρασιατικές γλώσσες, από την Ιβηρική έως τη Σιβηρία και την Αλάσκα, αποτελούν μια μεγάλη γλωσσική «σούπερ- οικογένεια», η ρίζα της οποίας είναι μια κοινή μητρική γλώσσα, που μιλιόταν από τους κυνηγούς- συλλέκτες, κατά πάσα πιθανότητα στη νότια Ευρώπη και τον Καύκασο, πριν από περίπου 15.000 χρόνια, δηλαδή, καθώς έφθανε στο τέλος της η τελευταία εποχή των πάγων.

ΧΡΥΣΑ ΚΟΥΒΕΛΙΩΤΟΥ Μια Ελληνίδα της NASA μέλος της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ


Μια Ελληνίδα της NASA μέλος της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ

Άλλη μια επιστήμων ελληνικής καταγωγής, που διαπρέπει στο εξωτερικό, γνώρισε μια σημαντική διεθνή καταξίωση. Πρόκειται για την αστροφυσικό της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA) Χρύσα Κουβελιώτου, η οποία επελέγη ως νέο μέλος της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ, του ανώτερου επιστημονικού φορέα της χώρας, ως αναγνώριση της πολλαπλής συνεισφοράς της στη διαστημική και αστρονομική έρευνα.

Απήχθησαν και βρέθηκαν ζωντανές μία 10ετία μετά


Απήχθησαν και βρέθηκαν ζωντανές μία 10ετία μετάΣΥΝΕΛΗΦΘΗΣΑΝ ΤΡΕΙΣ ΑΝΤΡΕΣ
Τρεις γυναίκες, οι οποίες αναζητούνταν από την αστυνομία με τις υποψίες ότι έχουν πέσει θύματα απαγωγής, βρέθηκαν τη Δευτέρα ζωντανές, σε ένα σπίτι στο Κλίβελαντ σε μικρή απόσταση από όπου εθεάθησαν την τελευταία φορά, ανακοίνωσαν οι αστυνομικές αρχές.