Τετάρτη 17 Απριλίου 2013

Επικρατείας: Επιτρέπεται η λειτουργία των μεταλλείων Χαλκιδικής


Φρένο στις προσφυγές 81 ατόμων – κατοίκων της Κασσάνδρας Χαλκιδικής – βάζει το Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο αποφάσισε υπέρ τις λειτουργίας των μεταλλείων της περιοχής.
Οι κάτοικοι ζητούσαν την ακύρωση της υπουργικής απόφασης, με την οποία εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι.

ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ Σε 10 εξαμηνιαίες δόσεις η ρύθμιση


Σε δέκα εξαμηνιαίες δόσεις (αντί των 48 που ισχύουν σήμερα) θα μπορούν να πληρώνουν οι ιδιοκτήτες των αυθαιρέτων τα πρόστιμα για την τακτοποίησή τους, σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Δύο θερινά σχολεία στο Διεθνές Πανεπιστήμιο


Δύο θερινά σχολεία στην αγγλική γλώσσα προσφέρει από την 1η έως τις 12 Ιουλίου η σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας, στις εγκαταστάσεις του ιδρύματος στη Θέρμη.

 Η πρώτη ενότητα τιτλοφορείται «Εθνικισμός, θρησκεία και βία στη Νοτιοανατολική Ευρώπη» και πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Καρόλου της Πράγας, το Peace Research Institute Oslo (PRIO) της Κύπρου και με την υποστήριξη του LSEE, και απευθύνεται σε προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές καθώς και αποφοίτους σχολών Πολιτικών Επιστημών, Ιστορίας, Ανθρωπολογίας, Διεθνών Σχέσεων, Διεθνούς Δικαίου, Δημοσιογραφίας και συναφών κλάδων.

CNN: Σύλληψη υπόπτου για τη βομβιστική υπόθεση στη Βοστώνη


Σημαντική πρόοδος καταγράφεται στις έρευνες για την ταυτοποίηση και τον εντοπισμό του δράστη που αιματοκύλισε τον Μαραθώνιο της Βοστώνης. Δημοσίευμα στην ηλεκτρονική έκδοση του CNN καθώς και τηλεγράφημα του πρακτορείου Reuters, αναφέρουν ότι οι αξιωματικοί που ερευνούν την υπόθεση πιστεύουν πλέον ότι βρίσκονται πολύ κοντά στην εξιχνίαση της ταυτότητας του δράστη.

Εντοπίστηκαν 1.648 «ύποπτες» περιπτώσεις συντάξεων θανάτου


Τα πρώτα αποτελέσματα των διασταυρώσεων των μητρώων συνταξιούχων, η οποία είχε αρχίσει από το υπουργείο Εσωτερικών, παρουσιάστηκαν σήμερα σε ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο Εργασίας. Από τις διασταυρώσεις στον ΟΑΕΕ εντοπίστηκαν 1.648 «ύποπτες» περιπτώσεις από τις 114.288 συντάξεις αιτία θανάτου που καταβάλλει ο οργανισμός (ποσοστό 1,44%).

«CosmoPHOS-nano Project»: Νανοτεχνολογία κατά του εμφράγματος


Στην έγκαιρη διάγνωση του εμφράγματος, στη θεραπεία του και στην αξιολόγηση των αποτελεσμάτων της θεραπείας με τη χρήση της νανοτεχνολογίας στοχεύουν οι επιστήμονες.


 Της Νικολέττας Μπούκα

Νέα αντιπλημμυρικά έργα στο Λαγκαδά


Τρία έργα υποδομής και ανάπτυξης στην επαρχία του Λαγκαδά θα υλοποιήσει η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Πρόκειται για τη συντήρηση και τον καθαρισμό των φρεατίων σε ολόκληρο το επαρχιακό δίκτυο του δήμου Λαγκαδά, τη συντήρηση του εθνικού και του επαρχιακού οδικού δικτύου στα διοικητικά όρια του δήμου Λαγκαδά και την κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων σε όλες τις δημοτικές ενότητες του δήμου, με ιδιαίτερη έμφαση στην περιοχή της Ασσήρου, η οποία στο παρελθόν επλήγη από θεομηνίες.

 Της Φανής Σοβιτσλή

ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Καταλογισμοί εκατομμυρίων σε βάρος υπαλλήλων


Τελειωμό δεν έχει η ταλαιπωρία για τις οικονομικές υπηρεσίες του δήμου Θεσσαλονίκης, εξαιτίας του μπάχαλου που επικρατούσε στη λειτουργία τους, αλλά και εξαιτίας του κλίματος δυσπιστίας που έχει διαμορφωθεί λόγω της πολύκροτης υπόθεσης της υπεξαίρεσης των 17,96 εκατ. ευρώ από τα δημοτικά ταμεία.

 Της Βαρβάρας Ζούκα

Φωτογραφίες Ντοκουμέντο - Πάτρα: Καρέ καρέ οι σκηνές από την δολοφονική επίθεση


Υπέκυψε στα τραύματα του ο 32χρονος Κώστας Φράγκος, στόχος της «μαφιόζικης» επίθεσης που σημειώθηκε σήμερα τα ξημερώματα έξω από νυχτερινό μαγαζί επί της οδού Σαχτούρη στην Πάτρα.
Ο νεαρός έφερε σοβαρά τραύματα  από όπλο και έδινε μάχη για να κρατηθεί στη ζωή στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Πατρών «Άγιος Ανδρέας» όπου είχε μεταφερθεί.

Σύνταξη. Τρεις ταχύτητες για έξοδο - εξπρές από το ΙΚΑ


Tαχύτερη έξοδο στη σύνταξη εξασφαλίζουν μια σειρά διατάξεων, που εφαρμόζονται στο ΙΚΑ. Με τη μειωμένη σύνταξη ο ασφαλισμένος μπορεί να «αποχωρήσει» από την εργασία του έως και πέντε χρόνια νωρίτερα, ωστόσο θα υποστεί μία περικοπή στο καταβαλλόμενο ποσό.

«Η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να παρουσιάσει πρόγραμμα για την ενίσχυση των ανέργων»


Απάντηση Κομισιόν σε Νίκο Χουντή
 «Οι ελληνικές αρχές έχουν δεσμευθεί να υιοθετήσουν ως το Μάρτιο του 2013, σχέδιο δράσης για την ενίσχυση των ανέργων». Αυτό υπενθυμίζει η Κομισιόν σε απάντησή της στον Νίκο Χουντή, ο οποίος σε ερώτησή του, καλούσε την Επιτροπή «να επεξεργασθεί πρόσθετα προγράμματα, σε συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση, για τον περιορισμό της ανεργίας στην Ελλάδα».
Απαντώντας ο ευρωπαίος επίτροπος, κ. Andor, είπε τα εξής:

Η Χρυσή Αυγή για τις ομιλίες Σαμαρά και Τσίπρα στο Economist


Ο Σαμαράς συνεχίζει τα ψέμματα και την κοροϊδία εις βάρος ενός ολόκληρου λαού που υποφέρει. Φως στην άκρη του τούνελ θα φανεί μόνο όταν η Ελλάς απαλλαγεί από το άθλιο πολιτικό κατεστημένο. Μόνο με μία αληθινά εθνική ηγεσία, που θα αντισταθεί στις επιθέσεις των τοκογλύφων, θα εκμεταλλευθεί τις πλουτοπαραγωγικές μας πηγές και θα προσφέρει στους Έλληνες τη δυνατότητα για παραγωγική εργασία.

Καλά όλα αυτά, αλλά πού είναι το «εναλλακτικό σχέδιο»;


Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
Είναι πολύ πιθανό να εξελιχθεί στο πιο σύντομο ανέκδοτο, αλλά προς το παρόν αποτελεί την πιο μυστική πολιτική πρόταση της ζώσας μνήμης. 

Ο λόγος, για το (λεγόμενο) εναλλακτικό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ. 

Διότι, εναλλακτικό σχέδιο ακούμε και εναλλακτικό σχέδιο δεν βλέπουμε. 

Τις τελευταίες ημέρες, τα κρούσματα είναι απανωτά: 

Προχθές, μετά τη συμφωνία με την τρόικα, ο ΣΥΡΙΖΑ, με ανακοίνωσή του όπου κατήγγελλε τους πάντες και τα πάντα – χωρίς και πάλι να μας πει μια ιδέα, βρε αδελφέ – περιορίστηκε στον γνωστό βερμπαλισμό: 

Νόμιμα με 500€ όλα τα παλιά αυθαίρετα


Η δαμόκλειος σπάθη της κατεδάφισης απομακρύνεται οριστικά από τις αυθαίρετες οικοδομές που ανεγέρθησαν προ του 1975, με ένα αντίτιμο ύψους 500 ευρώ. Νομοσχέδιο, που επίκειται η κατάθεσή του στη Βουλή, νομιμοποιεί και όλες τις οικοδομικές μικροπαραβάσεις, εφόσον δεν αυξάνουν τη δομημένη επιφάνεια. Τακτοποιεί ημιυπαίθριους, εξώστες, δώματα και υπόγεια με υπέρβαση του συντελεστή δόμησης μέχρι 40%. Ρυθμίζει τις εκκρεμότητες των αυθαιρέτων της περιόδου 1975-1983.

Στο σκαμνί όλοι για μικροοφειλές στο Δημόσιο – Ποινικές διώξεις για ποσά από 5.000 ως 10.000 ευρώ


Δεν υπάρχει συνταγματικό κόλλημα λέει με γνωμοδότησή του ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου και προϊστάμενος του οικονομικού εγκλήματος Νίκος Παντελής. Συγκεκριμένα η δικαιοσύνη άναψε πράσινο φως για ποινικές διώξεις σε βάρος οφειλετών του δημοσίου, ακόμα και για χρέη από 5.000 έως 10.000 ευρώ που έχουν βεβαιωθεί πριν από την 31η Μαρτίου του 2011.