Παρασκευή 29 Μαρτίου 2013

Θεσσαλονίκη: Παράταση υποβολής αιτήσεων για την εκμάθηση ποντιακής διαλέκτου από τον κεντρικό δήμο



Παρατείνεται έως την Παρασκευή, 5 Απριλίου, η υποβολή αιτήσεων υποψηφίων για την ένταξή τους στα πέντε τμήματα εκμάθησης της ποντιακής διαλέκτου των Κέντρων Δια Βίου Μάθησης του δήμου Θεσσαλονίκης, που πραγματοποιούνται με τη συνεργασία του Πανελληνίου Συνδέσμου Ποντίων Εκπαιδευτικών.

Αλλάζει η ώρα την Κυριακή


Σε ισχύ τίθεται από την Κυριακή 31 Μαρτίου η θερινή ώρα. Στις 03.00 τα ξημερώματα της Κυριακής οι δείκτες των ρολογιών θα πρέπει να γυρίσουν μία ώρα μπροστά και να δείχνουν 04.00. 

Επικίνδυνα τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα


Επικίνδυνες παρενέργειες μπορεί να έχουν τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα (ΜΗΣΥΦΑ). Τα σκευάσματα αυτά, των οποίων η τιμή είναι συνήθως πολύ χαμηλή στη χώρα μας σε σύγκριση με το εξωτερικό, δεν αποζημιώνονται από τα ασφαλιστικά ταμεία και δεν απαιτούν συνταγή γιατρού για την αγορά τους, αλλά δεν είναι και τόσο "αθώα".

Της Νικολέττας Μπούκα
nikolettabouka@yahoo.gr

«Παγκόσμιος ανταγωνισμός και εκπαίδευση: Η Ευρωπαϊκή ερευνητική πολιτική "Horizon 2020" και το Τρίγωνο της Γνώσης»


Ομιλία του Ευρωβουλευτή της ΝΔ Καθηγητή Ιωάννη Α. Τσουκαλά στο πλαίσιο της «Εβδομάδας του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος»

Ο παγκόσμιος ανταγωνισμός στην έρευνα, την καινοτομία και την εκπαίδευση θα αποτελέσει αντικείμενο της ομιλίας που θα δώσει ο Ευρωβουλευτής της ΝΔ, Καθηγητής Ιωάννης Α. Τσουκαλάς την Τρίτη 2 Απριλίου στο Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος.

Νέοι αγρότες: 18,7 δισ. ευρώ για τη γεωργία


Ενίσχυση των νέων σε ηλικία αγροτών (μέχρι 40 ετών) με περίπου 40 εκατ. ευρώ το χρόνο προβλέπεται στη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ), η οποία θα οριστικοποιηθεί τον Ιούνιο. Η ελληνική γεωργία αναμένεται να υποστηριχθεί με κονδύλια άνω των 18 δισ. ευρώ την περίοδο 2014-2020.


Του Φώτη Κουτσαμπάρη


«Ένα από τα πιο σημαντικά διαρθρωτικά που αντιμετωπίζει η Ε.Ε. είναι ότι μόνον το 6% του αγροτικού πληθυσμού είναι μικρότερο των 35 ετών. Γι’ αυτό και αποφασίστηκε ότι έως το 2% του συνολικού προϋπολογισμού της ΚΑΠ θα αφορά την υποστήριξη νέων αγροτών. Ιδιαίτερη υποστήριξη θα υπάρξει και σε όσους επιθυμούν να ασχοληθούν στον πρωτογενή τομέα", τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αθανάσιος Τσαυτάρης.

«Χρυσή Αυγή»: Συμμορίες αναρχικών επιτέθηκαν σε πολίτες σε Ρέθυμνο και Ξάνθη: απόλυτη συγκάλυψη από αστυνομία-ΜΜΕ


 Ομάδες κουκουλοφόρων αναρχικών εξοπλισμένες με δολοφονικά σύνεργα επιτίθενται και τρομοκρατούν πολίτες σε ολόκληρη τη χώρα. Θλιβερά περιστατικά βίας συνέβησαν χθες σε Ρέθυμνο και Ξάνθη που οδήγησαν μάλιστα στον τραυματισμό ενός ΚΟΥΚΟΥΛΟΦΟΡΟΥ αναρχικού, που - σύμφωνα με την Αστυνομία - είχε προηγουμένως προβεί σε μία σωρεία αδικημάτων εις βάρος πολιτών.

Το μνημόνιο έβλαψε την εκπαίδευση ή η «εκπαίδευση» έφερε το μνημόνιο;


Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
Αν πιστεύει κανείς ότι η λέξη «μνημόνιο» είναι αυτή που περισσότερο από κάθε άλλη ηλεκτρίζει και προκαλεί τα εντονότερα αντανακλαστικά, μάλλον κάνει λάθος. 

Υπάρχει μια άλλη λέξη, περισσότερο διαχρονική, που στο άκουσμά της ένα ρίγος διαπερνά τη ραχοκοκαλιά του ελληνικού δημόσιου τομέα. 

Είναι η λέξη «αξιολόγηση». 

Όχι, κανείς δεν πρέπει ποτέ να αξιολογηθεί, όλα βαίνουν καλώς, όλοι είναι άψογοι, δεν φταίει κανείς, φταίνε πάντα οι άλλοι. 

Εξπρές οι επιστροφές φόρων


Με εξαιρετικά επείγουσα εγκύκλιό του, ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης έδωσε εντολή στις εφορίες να «ξεπαγώσουν» τις επιστροφές φόρων που αγγίζουν τα 3,2 δισ. ευρώ, αφού πρώτα προχωρήσουν αυτεπάγγελτα στον συμψηφισμό οφειλών προς το Δημόσιο.

Εξοδος με 25 έτη από το Δημόσιο


Εξοδος με 25 έτη από το Δημόσιο

Την πόρτα εξόδου στα 50 μπορούν να ανοίξουν οι εργαζόμενες στο Δημόσιο που θεμελίωσαν δικαίωμα ως μητέρες ανήλικων τέκνων μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2010.
Για να «κλειδώσει» το δικαίωμα, πρέπει να υπάρχουν δύο απαραίτητες προϋποθέσεις: η συμπλήρωση 25 ετών ασφάλισης και η ανηλικότητα του τέκνου.