Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2013

Βρήκαν σπάνια κοσμικά νετρίνα στα βάθη της Ανταρκτικής – Τεράστια ανακάλυψη


Τα πρώτα κοσμικά νετρίνα, σωματίδια –φαντάσματα που δημιουργούνται από βίαια περιστατικά στις παρυφές του σύμπαντος, ανακάλυψε διεθνής ομάδα αστροφυσικών στο Νότιο Πόλο.

Τα νετρίνα, υποπροϊόντα κοσμικής ακτινοβολίας με μικροσκοπική, σχεδόν ανύπαρκτη μάζα, είναι στοιχειώδη σωματίδια όπως τα ηλεκτρόνια, όμως στερούνται ηλεκτρικού φορτίου.

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Science, οι ερευνητές εντόπισαν μέσω του Ανιχνευτή IceCube 28 νετρίνα από το βαθύ διάστημα σε παγετώνα της Ανταρκτικής.

Τα 28 νετρίνα είναι τα πρώτα σωματίδια εκτός του ηλιακού μας συστήματος που παρατηρούνται τα τελευταία 26 χρόνια και η ανακάλυψη θεωρείται ότι ανοίγει νέο κεφάλαιο στην ιστορία της αστρονομίας.

Μέχρι σήμερα οι επιστήμονες χρησιμοποιούσαν ανιχνευτές για να παρατηρήσουν νετρίνα χαμηλής ενέργειας που δημιουργούνται από συγκρούσεις κοσμικών ακτίνων στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας.

Ωστσόσο, τα 28 νετρίνα που ανακάλυψε ο ανιχνευτής IceCube θεωρούνται εξαιρετικά σημαντικά γιατί έχουν πολύ υψηλότερη ενέργεια και γεννήθηκαν από πηγές στην άκρη του σύμπαντος που δεν έχουν ανακαλυφθεί ακόμα.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η ενέργειά τους είναι δισεκατομμύρια φορές μεγαλύτερη από την ενέργεια των ηλιακών νετρίνων που εκτοξεύονται από τον «πυρηνικό κλίβανο» του Ήλιου, οπότε αυτό που τα δημιούργησε είναι αφάνταστα ισχυρό και μυστηριώδες.

Η έρευνα

Για να βρουν τα σωματίδια οι επιστήμονες κατασκεύασαν έναν ανιχνευτή, εν ονόματι IceCube, σε ένα κυβικό χιλιόμετρο πάγου στην Ανταρκτική.

Αφού δημιούργησαν τρύπες στους πάγους, οι ερευνητές τοποθέτησαν σε βάθη 1,5 έως 2,5 χιλιομέτρων περίπου 5.000 αισθητήρες φωτός.

Τα νετρίνα αλληλεπιδρούν με τον πυρήνα του ατόμου και όταν συμβαίνει αυτό οι συγκρούσεις δημιουργούν μια χιονοστιβάδα φορτισμένων σωματιδίων που εκπέμπουν φως.

Έτσι, οι ανιχνευτές εντοπίζουν το φως και αντιλαμβάνονται ότι όσο πιο έντονο είναι τόσο μεγαλύτερη είναι και η ενέργεια των νετρίνων.

Ο ανιχνευτής IceCube ξεκίνησε να ψάχνει για νετρίνα το 2010. Από την αρχή της έρευνας οι επιστήμονες έχουν ανακαλύψει 28 νετρίνα με ενέργειες μεγαλύτερες των 30 τεραηλεκτρονιοβολτ.

Η ανακάλυψη θεωρείται εξαιρετικά σημαντική γιατί μπορεί να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε καλύτερα τη φυσική και τον κόσμο που μας περιβάλλει.

«Αυτό είναι το σημαντικότερο πρότζεκτ σωματιδιακής φυσικής στον κόσμο. Συλλέγοντας περισσότερα στοιχεία την επόμενη δεκαετία ενδεχομένως να μπορέσουμε να ανακαλύψουμε την πηγή ενέργειας των νετρίνων», ανέφερε ο Δρ. Naoko Kurahashi-Neilson, που συμμετέχει στο ερευνητικό πρόγραμμα IceCube μαζί με άλλους 250 φυσικούς και μηχανικούς από δεκάδες χώρες.

Η μελέτη για την ανακάλυψη των 28 νετρίνων δημοσιεύτηκε την Τρίτη στην επιστημονική επιθεώρησηScience.
econews