Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2013

ΜΑΦΙΑ ΤΟΥ ΧΑΛΚΟΥ Χρυσές δουλειές στην εθνική οδό

Κολόνες φωτισμού στην εθνική οδό Νέων Μουδανιών - Θεσσαλονίκης είχαν βάλει στο στόχαστρο μέλη της μαφίας του χαλκού, που κατηγορούνται σε διαφορετικές περιπτώσεις ότι έκλεψαν καλώδια μήκους 7 χιλιομέτρων σε διάστημα περίπου ενός χρόνου.

Του Κώστα Καντούρη
kantouris@hotmail.com

Αστυνομικοί της ασφάλειας Πολυγύρου συνέλαβαν έναν 33χρονο και έναν 34χρονο, ενώ κατηγορούμενοι είναι και υπεύθυνοι μαντρών με παλιά μέταλλα, όπου κατέληγαν τα κλεμμένα.
Η δράση της συγκεκριμένης ομάδας εξιχνιάστηκε το πρωί της Τετάρτης, όταν αστυνομικοί πραγματοποίησαν έρευνα σε επιβατικό αυτοκίνητο, στο οποίο επέβαιναν, και κινούταν στο συγκεκριμένο δρόμο. Στο όχημα βρήκαν επτά καλώδια υψηλής τάσης μήκους 175 χιλιομέτρων και διαπίστωσαν πως λίγο νωρίτερα είχαν αφαιρεθεί από τη βάση στύλου φωτισμού, που είναι εγκατεστημένος στη γέφυρα της Ποτίδαιας. Από την έρευνα και την εξέταση των δύο συλληφθέντων, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία, προέκυψε πως το ίδιο κύκλωμα είχε κλέψει καλώδια από τον ίδιο στύλο υψηλής τάσης άλλες τέσσερις φορές μέσα στον Οκτώβριο. Στη συνέχεια αφαιρούσαν το χαλκό από το πλαστικό περίβλημα των καλωδίων και τον πουλούσαν σε μάντρες έναντι 4,10 ευρώ το κιλό, που είναι τιμή υψηλότερη από αυτή της αγοράς.
Σύμφωνα με την αστυνομία μόνον ο 34χρονος σε συνεργασία με άλλα άτομα το τελευταίο διάστημα φέρεται ότι έχει διαπράξει ακόμη εννέα κλοπές, πάντα από τα υπόγεια συστήματα των κολόνων φωτισμού της οδού, προκαλώντας μεγάλο πρόβλημα στις συγκεκριμένες περιοχές. Είναι χαρακτηριστικό πως μόλις τα συνεργεία προχωρούσαν στην αποκατάσταση των βλαβών οι κατηγορούμενοι προχωρούσαν στην αφαίρεσή τους.

ΑΠΟ ΤΟ ΛΑΚΚΩΜΑ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΠΟΡΤΑΡΙΑ
Όπως φαίνεται από τα στοιχεία της δικογραφίας που έχει σχηματιστεί σε βάρος τους, οι κλοπές έγιναν σχεδόν σε όλο το μήκος της εθνικής οδού Ν. Μουδανιών - Θεσσαλονίκης, στα όρια του νομού Χαλκιδικής, και άρχισαν από τον περσινό χειμώνα, με το μήκος των καλωδίων που αφαιρέθηκαν να φτάνει τα 7 χιλιόμετρα. Ειδικότερα 2,5 χιλιόμετρα αφαιρέθηκαν από τον κόμβο της Σωζόπολης, άλλο ένα από την αερογέφυρα του Αγίου Παύλου, ένα χιλιόμετρο από το Λάκκωμα και ακόμη ένα από την Τρίγλια.
Η μαφία του χαλκού για ακόμη μία περίοδο αποτελεί πονοκέφαλο για τις διωκτικές αρχές σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα, καθώς η αύξηση της χρηματιστηριακής τιμής του χαλκού αυξάνει το ενδιαφέρον των επιτήδειων να το διοχετεύουν στη μαύρη αγορά. Όπως ανακοινώθηκε χθες, τα κλεμμένα της συγκεκριμένης ομάδας κατέληγαν σε δύο μάντρες, οι εκπρόσωποι των οποίων περιλαμβάνονται στη δικογραφία, όμως δεν συνελήφθησαν. Στις μάντρες βρέθηκαν καλώδια χαλκού σε κουλούρες, όπως και πολλά πλαστικά περιβλήματα καλωδίων. Η ζημία στους στύλους φωτισμού υπολογίζεται σε 90.000 ευρώ.