Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2013

Απάγουν κατοικίδια για να εισπράξουν τα εύρετρα

Διαστάσεις επιδημίας τείνει να λάβει σε ολόκληρη τη χώρα η κλοπή κατοικίδιων ζώων -κυρίως σκύλων- με σκοπό την είσπραξη αμοιβών από τους ιδιοκτήτες τους. Οι επιτήδειοι καρπώνονται σημαντικά ποσά εκμεταλλευόμενοι την αγάπη των αφεντικών για τα ζώα συντροφιάς τους.

Του Κώστα Σιαμέλη

Μία καλοστημένη κομπίνα με “έπαθλο” δεκάδες χιλιάδες ευρώ λειτουργεί εις βάρος των ιδιοκτητών δεσποζόμενων ζώων. Οι δράστες κλέβουν -κυρίως από αυλές σπιτιών- σκύλους προκειμένου να εισπράξουν εύρετρα. Συγκεκριμένα, μετά την κλοπή του ζωντανού, παρακολουθούν τις αγγελίες στο ίντερνετ και τον ημερήσιο Τύπο. Εάν υποπέσει στην αντίληψή τους ότι οι κάτοχοι των ζώων που κλάπηκαν προσφέρουν αμοιβή σε όποιους τα εντοπίσουν και τους τα επιστρέψουν, τότε -με το αζημίωτο φυσικά- σκυλί και ιδιοκτήτης ξανασμίγουν. Σε αρκετές περιπτώσεις μάλιστα εκμεταλλεύονται στο έπακρο την αγωνία των αφεντικών και καθυστερούν την επιστροφή των τετράποδων, προσδοκώντας ότι με την πάροδο του χρόνου το ποσό της αμοιβής θα αυξηθεί.
Ενδεικτικά, ακολουθεί μια πρόσφατη χαρακτηριστική περίπτωση εξαπάτησης ιδιοκτήτη σκύλου. Κάτοικος Αττικής ανακοίνωσε ότι δίνει 1.000 ευρώ αμοιβή για να βρει ξανά την Άλμα, το αγαπημένο του πιτ μπουλ που χάθηκε στο Καματερό. Αφού γέμισε την περιοχή με αφίσες, του τηλεφώνησαν άγνωστοι στις 5 τα ξημερώματα και του είπαν ότι έχουν εδώ και δύο ημέρες το ζώο του. Ρώτησαν αν ισχύει το ποσό της αμοιβής. Αφού πήραν καταφατική απάντηση, έδωσαν ραντεβού σε κεντρικό σημείο. Του έδωσαν πίσω το σκυλί του, το οποίο ήταν πολύ βρόμικο, πεινούσε και διψούσε. Η εικόνα του ζώου από μόνη της μαρτυρούσε ότι το είχαν επί 48 ώρες στην κατοχή τους μόνο και μόνο για να βγάλουν... εύκολα χρήματα. Ο ιδιοκτήτης περιέγραψε στο διαδίκτυο την εμπειρία του από τη συνάντηση: “Τα χρήματα δεν τα είχα όλα και τους έδωσα 500 ευρώ. Τα πήραν φανερά δυσαρεστημένοι. Μου είπαν σε έντονο ύφος ότι θα μου τηλεφωνούσαν και πάλι την επομένη για να εισπράξουν το υπόλοιπο ποσό, αναφέροντας χαρακτηριστικά, ‘να μην έχουμε παρεξηγήσεις...’. Όπως εγώ έτσι κι αυτοί κράτησαν τον αριθμό της πινακίδας του αυτοκινήτου μου. Είμαι βέβαιος ότι μένουν κοντά στη γειτονιά μου. Δεν ξέρω τι να κάνω. Έχω αρχίσει να φοβάμαι”.
Οι φιλοζωικές οργανώσεις συστήνουν στους ιδιοκτήτες να είναι υποψιασμένοι και να ειδοποιούν τις αρχές προτού καταβάλουν σε αγνώστους αρκετές εκατοντάδες ευρώ. Σε αντίθετη περίπτωση προειδοποιούν ότι τα φαινόμενα εξαπάτησης θα πολλαπλασιαστούν.

Η ΣΥΝΑΡΠΑΣΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΑΔΕΣΠΟΤΟΥ ΑΠΟΛΛΩΝΑ
Εν τω μεταξύ, το “αμερικάνικο όνειρο” ζει εδώ και λίγες μέρες ένα ημίαιμο αδέσποτο σκυλάκι από την Πάτμο. Ο λόγος για τον Απόλλωνα, τον οποίο μάζεψε από τους δρόμους του “νησιού της Αποκάλυψης” η φιλοζωική οργάνωση Mondo Cane. Το τετράποδο, που τρεφόταν με σκουπίδια, ταξίδεψε από την Πάτμο στη Ρόδο και από εκεί μέσω Φρανκφούρτης στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Σύμφωνα με το φιλοζωικό portal adespoto.gr, σε ηλικία δύο μηνών είχε υιοθετηθεί από ένα ζευγάρι, που όμως τον κρατούσε μονίμως δεμένο με αλυσίδα έξω από το σπίτι. Τελικά το έσκασε και ζούσε στους δρόμους, μέχρι τη στιγμή που το εντόπισαν μέλη της οργάνωσης.
Η καλή μοίρα του Απόλλωνα όμως του επιφύλασσε πολύ περισσότερα από ένα καλό σπίτι και ανθρώπους που θα τον αγαπούν και θα τον φροντίζουν. Το τετράποδο επιλέχθηκε για σκύλος θεραπείας - συνοδείας ατόμων με αναπηρία στη Νέα Υόρκη. Δύο μόλις μέρες μετά την άφιξή του στη νέα του πατρίδα, ο Απόλλωνας -που πλέον ακούει το όνομά του στην αγγλική γλώσσα (Apollo)- συνόδεψε με επιτυχία μια Αμερικανίδα με κινητικά προβλήματα στους πολύβουους δρόμους του “Μεγάλου Μήλου”, αποδεικνύοντας περίτρανα ότι τα ημίαιμα και ανεπιθύμητα -για πολλούς- αδέσποτα ζώα στην Ελλάδα μεταμορφώνονται σε... διαμάντια στα χέρια αληθινών φιλόζωων.
Όποιος επιθυμεί να δει τον Apollo επί το έργον, ας πληκτρολογήσει στο YouTube “Ms. Franco and Apollo”.