Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2013

ΥΠΕΚΑ Ανάπτυξη στα ανατολικά

Εγκρίθηκε έπειτα από χρόνια προσπαθειών το νέο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΓΠΣ) της Θέρμης, δίνοντας νέες προοπτικές ανάπτυξης στον ομώνυμο δήμο.

Του Φώτη Κουτσαμπάρη
fkoutsamparis@makthes.gr

Η έγκριση προωθήθηκε με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Σταύρου Καλαφάτη και σε λίγες ημέρες αναμένονται η ολοκλήρωση της τυπικής διαδικασίας και η δημοσίευση της υπουργικής απόφασης στο ΦΕΚ.
Με την έγκριση του ΓΠΣ, που αποτελούσε αίτημα του δήμου Θέρμης από το 2006, απελευθερώνονται περιουσιακά δικαιώματα των πολιτών, δίνεται αξία σε ακίνητη περιουσία χιλιάδων στρεμμάτων, χωροθετούνται χρήσεις γης για πολλές οικονομικές δραστηριότητες όλων των τομέων (πρωτογενής παραγωγή, εργαστήρια, βιοτεχνία, εργοστάσια, παροχή υπηρεσιών), οι οποίες θα δώσουν αναπτυξιακή ώθηση, και ορίζονται συγκεκριμένες περιοχές για ήπιες και κοινωφελείς δραστηριότητες.
Μέρος των κοινωφελών δραστηριοτήτων αποτελούν οι αθλητικές χρήσεις, για τις οποίες το ΓΠΣ προβλέπει πού ακριβώς μπορούν να εγκαθίστανται, όπως οι νέες αθλητικές εγκαταστάσεις του ΠΑΟΚ. Η ΠΑΕ ΠΑΟΚ μάλιστα εξέδωσε σχετική ανακοίνωση ενημερώνοντας τους φιλάθλους. Σημειώνεται ότι την περασμένη Τρίτη εστάλη από το δήμο Θέρμης στην αποκεντρωμένη διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για την προκήρυξη του διαγωνισμού μακροχρόνιας μίσθωσης της έκτασης στην οποία ο ΠΑΟΚ επιθυμεί να κατασκευάσει το αθλητικό κέντρο και τις επόμενες ημέρες αναμένεται η έγκριση ή όχι των όρων του διαγωνισμού.
Στο ΓΠΣ περιλαμβάνεται η πολεοδομική οργάνωση της δημοτικής ενότητας Θέρμης με:
1. Διατήρηση του ΓΠΣ του Νέου Ρυσίου για προγραμματικό πληθυσμιακό μέγεθος 3.000 κατοίκων, ενταγμένων σε δύο πολεοδομικές ενότητες.
2. Τροποποίηση του ΓΠΣ των οικισμών Θέρμης και Τριαδίου με επαναπροσδιορισμό των χρήσεων γης και των αναγκών κοινωνικής και άλλης υποδομής, με τη διατήρηση των θεσμοθετημένων επιλογών σε ό,τι αφορά το προγραμματικό πληθυσμιακό μέγεθος των 18.500 κατοίκων, με πέντε πολεοδομικές ενότητες, ένα βιοτεχνικό πάρκο και μία περιοχή ΕΜΟ. Στο Τριάδι περιλαμβάνεται η πολεοδόμηση με τις γενικές διατάξεις της έκτασης του οικοδομικού συνεταιρισμού πολυτέκνων «Άγιος Δημήτριος».
3. Πολεοδομική οργάνωση του οικισμού Νέας Ραιδεστού προγραμματικού πληθυσμιακού μεγέθους 12.580 κατοίκων με επτά πολεοδομικές ενότητες και ένα επιχειρηματικό πάρκο.
4. Πολεοδομική οργάνωση του οικισμού Ταγαράδων προγραμματικού πληθυσμιακού μεγέθους 5.850 κατοίκων με τη δημιουργία δύο πολεοδομικών ενοτήτων και δύο υποενοτήτων (ΠΕΡΠΟ).

ΠΟΛΕΟΔΟΜΟΥΝΤΑΙ «ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ» ΚΑΙ «ΑΓΙΟΙ ΠΑΝΤΕΣ»
Τα βασικά σημεία του νέου ΓΠΣ έχουν ως εξής:
1. Διατηρούνται επτά πολεοδομικές ενότητες, ένα βιομηχανικό πάρκο, μία περιοχή ΕΜΟ, δημιουργούνται εννέα νέες πολεοδομικές ενότητες, δύο υποενότητες και ένα επιχειρηματικό πάρκο με μέσο συντελεστή δόμησης (Σ.Δ.) και μικτή πυκνότητα. Στις τέσσερις πολεοδομικές ενότητες (Π.Ε.) Θέρμης ο μέσος Σ.Δ. είναι 0,60, 060, 0,67 και 0,82. Στην Π.Ε. Τριαδίου είναι 0,60. Στην ΕΜΟ Θέρμης ο μέσος Σ.Δ. είναι 0,80. Σε έξι Π.Ε. της Νέας Ραιδεστού ο μέσος Σ.Δ. είναι 0,40 και σε μία 0,63. Σε τρεις ενότητες των Ταγαράδων είναι 0,40 και σε μία 0,49. Στο Νέο Ρύσιο ο μέσος Σ.Δ. είναι 0,40 στη μία και 0,75 στη δεύτερη πολεοδομική ενότητα. Στο βιομηχανικό πάρκο της Θέρμης 1,20 και στο επιχειρηματικό πάρκο προς πολεοδόμηση της Νέας Ραιδεστού 1,20.
2. Στις περιοχές του παλαιού οικισμού Θέρμης δεν επιτρέπονται συνεργεία αυτοκινήτων και πρατήρια βενζίνης. Διευρύνονται οι περιοχές γενικής κατοικίας σε Θέρμη και Τριάδι.
3. Στην ΕΜΟ Θέρμης εμπλουτίζονται οι θεσμοθετημένες χρήσεις γης με εγκαταστάσεις εμπορικών εκθέσεων, γραφεία, τράπεζες, ασφάλειες, κοινωφελείς οργανισμούς, διοίκηση, εμπορικά καταστήματα, κτίρια κοινωνικής πρόνοιας-μέριμνας.
4. Στο Τριάδι περιλαμβάνεται η πολεοδόμηση με τις γενικές διατάξεις της έκτασης του οικοδομικού συνεταιρισμού πολυτέκνων «Άγιος Δημήτριος».
5. Οι υποενότητες στους Ταγαράδες αφορούν τον οικοδομικό συνεταιρισμό πολυτέκνων «Άγιοι Πάντες» και την οικιστική ομάδα δικαστικών και πολεοδομούνται σύμφωνα με τις διατάξεις.

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΣΤΗ Ν. ΡΑΙΔΕΣΤΟ
6. Πολεοδομείται περιοχή δυτικά της Νέας Ραιδεστού, έκτασης 145 εκταρίων (1.450 στρμ.) για τη δημιουργία επιχειρηματικού πάρκου τύπου Β (χαμηλής και μέσης όχλησης). Στην περιοχή ο μέσος Σ.Δ. είναι 1,20 και επιτρέπεται η χωροθέτηση βιομηχανικών και βιοτεχνικών μονάδων, επαγγελματικών εργαστηρίων, επιχειρηματικών δραστηριοτήτων του δευτερογενούς και του τριτογενούς τομέα εκτός από εμπορικά κέντρα, αποθήκες, συνεργεία αυτοκινήτων, ερευνητικά κέντρα και εργαστήρια, θερμοκοιτίδες επιχειρήσεων, υποσταθμούς ή υπηρεσιακές μονάδες δημοσίων υπηρεσιών, υπηρεσίες υγείας, μονάδες καθαρισμού αποβλήτων, δραστηριότητες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
7. Οργανώνεται όλη η εκτός σχεδίου περιοχή με καθιέρωση γενικών χρήσεων γης, περιοχών ελέγχου και περιορισμού δόμησης, περιοχών ειδικής προστασίας και λοιπών ειδικών ρυθμίσεων.
8. Οι περιοχές ειδικής προστασίας ορίζονται συγκεκριμένα με πολύ περιορισμένες και συγκεκριμένες δυνατές επεμβάσεις.
9. Καθορίζονται περιοχές ανάπτυξης δραστηριοτήτων του πρωτογενούς τομέα.
10. Χωροθετούνται σε συγκεκριμένα σημεία εκτάσεις για εγκαταστάσεις έρευνας, ερευνητικά κέντρα και ινστιτούτα.
11. Χωροθετούνται σε συγκεκριμένα σημεία εκτάσεις για αθλητικές εγκαταστάσεις, είτε μεγάλης έκτασης είτε με περιορισμούς.
12. Καθορίζονται περιοχές προστασίας και οικοανάπτυξης με συγκεκριμένες επιτρεπόμενες χρήσεις.
13. Καθορίζονται έξι περιοχές οικιστικής καταλληλότητας και οριοθετούνται οι περιοχές αστικών κεντρικών λειτουργιών και υποδομών.
14. Καθορίζονται περιοχές εγκατάστασης χονδρεμπορίου και μεταφορών, επιχειρηματικής δραστηριότητας και υπηρεσιών υψηλής στάθμης.
Όλες οι ανωτέρω περιοχές καθορίζονται με συγκεκριμένους συντελεστές δόμησης και ορίζονται μέγιστα όρια κάλυψης και ύψους σε πολλές περιπτώσεις, ενώ διατυπώνονται με σαφήνεια όροι και προϋποθέσεις γενικής και ειδικής χρήσης σε ολόκληρη την περιοχή.