Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2013

Ενδεχόμενο αλλαγών στο όριο των ομαδικών απολύσεων

Ανοιχτός στο ενδεχόμενο αλλαγών στο μηνιαίο όριο των ομαδικών απολύσεων που σήμερα είναι 5% εμφανίστηκε χθες ο υφυπουργός Εργασίας, Β. Κεγκέρογλου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Μαρίας Μπόλαρη.
Οπως δήλωσε ο υφυπουργός, «η πραγματικότητα έχει ξεπεράσει το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο», ενώ παραδέχτηκε ότι ουσιαστική προστασία των εργαζομένων δεν υπάρχει, καθώς η προστασία του νόμου ισχύει όταν υπάρχει κανονική λειτουργία της οικονομίας και των επιχειρήσεων, ενώ όταν δεν ισχύει, αντίθετα τους κρατά τους εργαζομένους σε ομηρεία. «Οι έκτακτες συνθήκες χρειάζονται διαφορετική αντιμετώπιση», είπε ο κ. Κεγκέρογλου, ενώ αναφέρθηκε στη διαδικασία με βάση την οποία υποβάλλεται το αίτημα των ομαδικών απολύσεων.

Ο ίδιος επικαλέστηκε επίσης την περίπτωση της αλυσίδας Sprider Stores, για να επισημάνει ότι η κυβέρνηση πρέπει πράγματι να φέρει νομοθετική ρύθμιση για να αντιμετωπίσει αυτή την κατηγορία εργαζομένων. Μάλιστα, όπως ανακοίνωσε, συντάσσεται μελέτη του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας, η οποία αναμένεται να παραδοθεί εντός του Νοεμβρίου στην κυβέρνηση, που θα την εξετάσει και θα αποφασίσει τι θα κάνει σχετικά.

Η ερωτούσα βουλευτής Μαρία Μπόλαρη, από την πλευρά της, έκανε λόγο για όργιο με τη χρήση του άρθρου 99, με αποτέλεσμα να καταλήγουν όλοι οι εργαζόμενοι να μην μπορούν διεκδικήσουν και τις τσεκουρεμένες αποζημιώσεις.

Η κ. Μπόλαρη έθεσε και το θέμα ενδεχόμενων περικοπών σε κύριες και επικουρικές συντάξεις και ο κ. Κεγκέρογλου παρέπεμψε στις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, σύμφωνα με τις οποίες η καταβολή των κύριων συντάξεων είναι κατοχυρωμένη, ενώ υπενθύμισε την ψήφιση του μαθηματικού τύπου στον υπολογισμό των εφάπαξ και των επικουρικών συντάξεων. Πρόσθεσε ωστόσο ότι πάντα θα υπάρχει ο παράγοντας της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος.

Γιώργος Πίκουλας

Ethnos.gr