Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2013

Έβαψαν και ζωγράφισαν το σχολείο τους

Άφησαν για μία μέρα στην άκρη τετράδια, βιβλία και μολύβια και πήραν στα χέρια μπογιές, βούρτσες και πινέλα. Επιστράτευσαν τη φαντασία, το κέφι και το μεράκι τους και ανέλαβαν να βάψουν και να… ζωγραφίσουν τις τάξεις τους!

Της Μαριάνας Παπαδάκη

Περίπου διακόσιοι μαθητές του 3ου Γενικού Ενιαίου Λυκείου Αμπελοκήπων με τη βοήθεια και την καθοδήγηση των καθηγητών τους «έστησαν» μια γιορτή δημιουργίας στο σχολικό τους χώρο. «Είναι μία πρωτοβουλία δημιουργική, όπου τα παιδιά κάνουν κάτι μόνοι τους, οργανώνουν την τάξη τους και τη βάφουν», λέει στη «Θ» ο διευθυντής του 3ου Γενικού Ενιαίου Λυκείου Αμπελοκήπων, μαθηματικός Γιώργος Καρυπίδης. «Τα παιδιά κάνουν κάποια σχέδια σε έναν τοίχο. Τον φτιάχνουν όπως τον θέλουν. Δίνουμε φυσικά την έγκρισή μας για τα σχέδια. Ζωγραφίζουν για παράδειγμα μία ονειροπαγίδα, όπως συνηθίζουν οι έφηβοι της εποχής μας. Είναι απίστευτο το τι σχέδια έχω δει», λέει ο κ. Καρυπίδης και καμαρώνει για τη φαντασία και τη διάθεση των μαθητών του. Στην αρχή βάφουν τους τοίχους και στη συνέχεια αρχίζουν την παρέμβασή τους με τη ζωγραφική. Τη δράση την είχαμε κάνει και πριν από δύο χρόνια. Τότε, το προτείναμε δοκιμαστικά - πιλοτικά. Είδαμε ότι πέτυχε. Είδαμε ότι δεν ξαναλερώθηκαν οι αίθουσες, αλλά έμειναν και πάρα πολλά θετικά μηνύματα στα παιδιά από τη συμμετοχή τους στη δράση. Θεωρήσαμε ότι κάναμε κάτι που είναι πάρα πολύ ωραίο. Το σχολείο δεν έχει κάνει καταλήψεις, επομένως αν χαθεί μία μέρα για μια τέτοια δημιουργική παρέμβαση το θεωρώ πάρα πολύ θετικό», υποστηρίζει ο διευθυντής του σχολείου κ. Καρυπίδης.

ΕΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ
Μέσα σε μία μέρα, οι ερασιτέχνες εικαστικοί έβαψαν τις 11 τάξεις του σχολείου τους. «Υπάρχει ένα κλίμα χαράς, δημιουργίας, και ενθουσιασμού. Δεν έχει καμία σχέση με άλλες καταστάσεις» λέει χαμογελαστά ο κ. Καρυπίδης που καμαρώνει μαζί με τους άλλους συναδέλφους του για τα παιδιά του. «Συμμετέχουν στη δράση οι μαθητές από όλα τα τμήματα του σχολείου της πρώτης, δευτέρας και τρίτης λυκείου. Τα παιδιά δέχθηκαν την πρόταση με ενθουσιασμό. Εξάλλου, όπως έχουμε συμπεράνει τα παιδιά σέβονται τον κόπο τους. Στα δύο χρόνια που μεσολάβησαν πρόσεχαν τις αίθουσες. Δεν λερώνουν τίποτα. Αντίθετα, έξω στους διαδρόμους και σε άλλους χώρους του σχολείου μπορείς να δεις κάτι που έχει χαλάσει αν και έχει βαφεί την προηγούμενη. Είναι τεράστιο το εγχείρημα. Πρωταρχικός μας στόχος είναι η δημιουργική συμμετοχή των παιδιών. Και από αυτήν μαθαίνουν. Κάποια παιδιά έβαψαν για πρώτη φορά. Και το χάρηκαν όλα», συμπλήρωσε ο κ. Καρυπίδης.

ΑΓΩΝΙΑ ΚΑΙ ΠΕΡΗΦΑΝΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ
Το εγχείρημα, αν και απλό, έχει τις δυσκολίες του. Όπως εξομολογείται ο κ. Καρυπίδης «ήταν μεγάλη η αγωνία μας όπως και των παιδιών για το αποτέλεσμα. Αλλά ακόμη μεγαλύτερη είναι η χαρά μας και η υπερηφάνεια για τις δημιουργίες των παιδιών. Ακόμη και κάποιες μικρές ατέλειες που υπήρξαν τις αφήσαμε έτσι. Τα παιδιά έβαψαν με την καθοδήγηση ενός ελαιοχρωματιστή, ο οποίος και έδινε τις συμβουλές του και βοηθούσε αν έκρινε πως ήταν απαραίτητο. Τις μπογιές τις αγοράσαμε με τα χρήματα του σχολείου. Οι γονείς ήθελαν να συμμετέχουν αλλά το ποσόν ήταν σχετικά μικρό και έτσι χρησιμοποιήσαμε χρήματα από τα έξοδα της σχολικής επιτροπής. Τα παιδιά από την πλευρά τους έφεραν εφημερίδες, κάποια πινελάκια δικά τους που τα χρησιμοποίησαν για τις εικαστικές τους παρεμβάσεις».
Δίπλα στους μαθητές και τις μαθήτριες του σχολείου, που ανασκουμπώθηκαν για τον καλλωπισμό του σχολικού τους χώρου, για το δεύτερο «σπίτι τους» ήταν οι εκπαιδευτικοί του σχολείου. «Εμείς σαν καθηγητές ήμασταν και είμαστε δίπλα τους. Όλοι οι υπεύθυνοι καθηγητές των τάξεων ήταν παρόντες στο κάθε τμήμα και για να τους ενθαρρύνουν. Χαρήκαμε τα παιδιά μας σε στιγμές δημιουργίας και όχι μιζέριας. Ήταν μια μέρα όπου διώξαμε τη μιζέρια που περνά αυτήν την εποχή η χώρα μας», τόνισε χαρακτηριστικά ο διευθυντής του 3ου Γενικού Ενιαίου Λυκείου Αμπελοκήπων Γ. Καρυπίδης.

ΚΕΦΙ ΚΑΙ ΧΑΡΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ
Όρεξη για δουλειά, χαρά, κέφι, φαντασία, μεράκι, αλλά και ταλέντο επιστράτευσαν οι 200 έφηβοι του 3ου Γενικού Ενιαίου Λυκείου Αμπελοκήπων. Ακούραστοι και χαρούμενοι σήκωσαν από το πρωί τα μανίκια και στρώθηκαν στη δουλειά. «Σήμερα έκανα κάτι δημιουργικό», λέει ο Κωνσταντίνος Ζεκερίδης, μαθητής στη Β’ τάξη. «Το σχολείο, η τάξη μου θα έχει κάτι δικό μου μέσα. Έχουμε κάνει και ένα σχέδιο στον έναν τοίχο. Ζωγραφίσαμε μια ονειροπαγίδα», λέει και καμαρώνει για την εικαστική παρέμβαση που έκαναν στην τάξη τους.
Χαρούμενη για τη συμμετοχή της στην πρωτότυπη αυτή δράση είναι και η μαθήτρια της Β’ τάξης Σωτηρία Αμπατζίδου. ‘Όπως χαρακτηριστικά λέει «μου άρεσε πάρα πολύ αυτό που κάναμε γιατί βάζουμε μία δική μας πινελιά μέσα στην τάξη. Κάνουμε κάτι το οποίο μας αρέσει. Και δεν είναι κάτι απλό, ένα χρώμα μέσα στην τάξη. Έχουμε κάνει σχέδια και είναι πολύ όμορφο. Για πρώτη φορά έβαψα και νομίζω ότι είναι πολύ ωραίο. Μου φάνηκε εύκολο το βάψιμο». Πνεύμα δημιουργίας διακατέχει και τον πρόεδρο του 15μελούς και μαθητή της γ’ λυκείου Θωμά Γκαϊτατζή. «Νιώθω σαν το δεύτερο σπίτι μου τώρα που έχουμε βάψει την τάξη μας», λέει με καμάρι. Τη νιώθω σαν κάτι δικό μου. Είναι κάτι δημιουργικό και μας αρέσει αυτό που κάναμε», προσθέτει με νόημα. Με δημιουργική διάθεση η συμμαθήτριά του Όλγα Κατειλίδου προσθέτει «όλα τα παιδιά δουλέψαμε ομαδικά. Ήταν πολύ ωραία. Όλοι βοηθήσαμε και θα έχουμε την τάξη μας όπως μας αρέσει. Φτιάξουμε και κάποια σχέδια στην κάθε τάξη. Εμείς σχεδιάσαμε ένα μοριακό μοντέλο και θα γράψουμε και κάποια ρητά».