Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2013

Υγειονομική βόμβα στο ΕΣΥ οι ελλείψεις γιατρών

Υγειονομική βόμβα, έτοιμη να εκραγεί και να τινάξει στον αέρα τη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων όλης της χώρας, αποτελούν οι τραγικές ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή.

Της Νικολέττας Μπούκα
nikolettabouka@yahoo.gr

Σε πολλές νευραλγικές κλινικές έχουν απομείνει ένας ή δύο γιατροί, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να καλυφθούν οι εφημερίες του μήνα, ενώ από το 2010 έως και το 2012 ξενιτεύτηκαν 7.000 νέοι επιστήμονες.
Τα στοιχεία αυτά παρουσίασαν χθες σε συνέντευξη Τύπου οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), αποτυπώνοντας με τα μελανότερα χρώματα την κατάσταση που επικρατεί στο πολύπαθο Εθνικό Σύστημα Υγείας.
«Τριάντα χρόνια μετά την ψήφιση του ιδρυτικού νόμου για το ΕΣΥ (1397/83) η κατάσταση στα νοσοκομεία της χώρας, ιδιαίτερα αυτά των νησιών, της παραμεθορίου ζώνης και της περιφέρειας, είναι τραγική. Αντί της ποιοτικής ολοκλήρωσης του δημόσιου συστήματος υγείας στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, την περίθαλψη, την αποκατάσταση, με κριτήρια ισότιμης και εύκολης πρόσβασης για όλους τους κατοίκους και τους επισκέπτες μιας τουριστικής χώρας, όπως η Ελλάδα, κατεδαφίζεται και το ΕΣΥ και ο ΕΟΠΥΥ στο βωμό των μνημονιακών δεσμεύσεων», δήλωσε ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ Δημήτρης Βαρνάβας και πρόσθεσε ότι με βάση τους υπάρχοντες οργανισμούς των νοσοκομείων λείπουν σήμερα περισσότεροι από 6.000 γιατροί ΕΣΥ.
Σύμφωνα με τον ίδιο χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα του Νοσοκομείου Βέροιας, όπου λόγω υποστελέχωσης κλείνουν τα προγράμματα εφημεριών της Χειρουργικής, της Γυναικολογικής και της Ορθοπεδικής κλινικής, του Νοσοκομείου Κατερίνης, όπου η Ορθοπεδική διακόπτει το πρόγραμμα εφημεριών της, του Νοσοκομείου Μαγνησίας, όπου έκλεισαν η Γαστρεντερολογική και η Οφθαλμολογική, ενώ το Ογκολογικό και το Αιματολογικό έμειναν με έναν γιατρό.
Επίσης στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας κινδυνεύουν να κλείσουν άμεσα η Παιδιατρική και η Γυναικολογική κλινική, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας η Αγγειοχειρουργική δεν μπορεί να καλύψει όλο το πρόγραμμα εφημεριών της, ενώ κενά υπάρχουν στο Ακτινοθεραπευτικό και στο τμήμα Πυρηνικής Ιατρικής. Στο Νοσοκομείο Χαλκιδικής η Ορθοπεδική έχει πλέον μόνον δύο γιατρούς, στους οποίους η διοίκηση της 4ης ΥΠΕ δίνει εντολή να εφημερεύουν από δεκαπέντε ημέρες ο καθένας. Η Γυναικολογική κλινική του νοσοκομείου περιέρχεται στην ίδια κατάσταση από τον επόμενο μήνα, ενώ η Παθολογική έχει μόνον τρεις γιατρούς, όπως και το αναισθησιολογικό.

ΜΕΓΑΛΑ ΤΑ ΚΕΝΑ
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΟΕΝΓΕ, στο Νοσοκομείο Τρικάλων με έναν γιατρό έμειναν η Ουρολογική και η Οφθαλμολογική, με δύο η Γυναικολογική, η ΩΡΛ, το Μικροβιολογικό, η Αιμοδοσία και σε δύο μήνες και η Παιδιατρική κλινική. Μάλιστα εξαιτίας της υποστελέχωσης δεν αναπτύχθηκαν οι προβλεπόμενες από το οργανόγραμμα Πνευμονολογική, Νεφρολογική, Νευρολογική και Ψυχιατρική κλινικές.
Στο Νοσοκομείο Καρδίτσας η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού με 60 ασθενείς έμεινε χωρίς νεφρολόγο και αποσπάστηκε για κάλυψη ο διευθυντής της αντίστοιχης των Τρικάλων. Κενά παρουσιάζουν και η Παιδιατρική, η Γυναικολογική, η Οφθαλμολογική, η Ουρολογική και η ΩΡΛ. Στο Νοσοκομείο Ρόδου λειτουργούν με έναν γιατρό η Αγγειοχειρουργική και η Παιδοχειρουργική, με κενά η Παιδιατρική, η Νεφρολογική, η Νευρολογική και η Θωρακοχειρουργική, ενώ στο Νοσοκομείο Κιλκίς δεν υπάρχει πνευμονολόγος και τα κενά είναι σημαντικά στη Χειρουργική, την Οφθαλμολογική, την Ουρολογική και στο Μικροβιολογικό τμήμα.
Στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου μεγάλες είναι οι ελλείψεις στην Ουρολογική και την Οφθαλμολογική, στο Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου δεν υπάρχει ψυχίατρος, ενώ προβλήματα υπάρχουν και στην Ορθοπεδική, την Οφθαλμολογική, την Ουρολογική και την ΩΡΛ. Όσο για τη Γαύδο, δεν υπάρχει κανένας γιατρός.
Τεράστια είναι τα κενά και στα νοσοκομεία και κέντρα υγείας Λήμνου, Νάξου, Σάμου, Μυτιλήνης, Ζακύνθου, Κέρκυρας, Λευκάδας, Καρύστου, Κυθήρων, Χίου, Σύρου, Λέρου, Χανίων, Σερρών, Φλώρινας, Αλεξανδρούπολης, Ξάνθης, Καστοριάς, Χαλκιδικής, Πτολεμαΐδας, Έδεσσας, Δράμας, Θήβας, Πάτμου, Τήνου, Τζιας, Πάρου, Κω, Σκοπέλου και Ικαρίας.

ΚΕΡΚΥΡΑ Ο υπουργός απείλησε επιθεωρήτρια
Τη δική του εκδοχή για τα γεγονότα στο Νοσοκομείο Κέρκυρας κατά τη διάρκεια ελέγχου από το Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας-Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ) έδωσε χθες ο πρόεδρος της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Κέρκυρας Αντώνης Γεωργόπουλος. Όπως είπε, ποτέ οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου δεν προπηλάκισαν τους επιθεωρητές ούτε και οι ελεγκτές ζήτησαν να έρθει η αστυνομία κατά τη διάρκεια της έντασης, κάτι το οποίο αναφέρεται και στο πόρισμα της αστυνομίας. Αντιθέτως η αστυνομία εισέβαλε στο κτίριο έπειτα από κλήση της από το υπουργείο Υγείας, ενώ η επιθεωρήτρια του ΣΕΥΥΠ ξέσπασε σε κλάματα, όταν ο Α. Γεωργιάδης τής είπε στο τηλέφωνο να συνεχίσει τον έλεγχο, για να μη διατάξει την απόλυσή της.
Ο ίδιος κατήγγειλε ότι οι γυναίκες αναγκάζονται να γεννούν σε απλά δωμάτια του νοσοκομείου, επειδή δεν λειτουργεί η Μαιευτική κλινική.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΟΕΝΓΕ Σκληρή επίθεση στον Άδωνι Γεωργιάδη
Επίθεση στον υπουργό Υγείας εξαπέλυσε ο Δ. Βαρνάβας, λέγοντας ότι «ο φυσικός πολιτικός χώρος του κ. Γεωργιάδη είναι η Χρυσή Αυγή, οι πρακτικές του είναι όμοιες με εκείνες του Κασιδιάρη και καθοδηγητής του είναι ο Κώστας Πλεύρης».
Εξάλλου η ΟΕΝΓΕ απέστειλε χθες ανοιχτή επιστολή στον υπουργό Υγείας για τις απλήρωτες εφημερίες των νοσοκομειακών γιατρών, ζητώντας από τον κ. Γεωργιάδη «να κάνει ένα μικρό διάλειμμα από τις τηλεοπτικές εμφανίσεις του και να προβεί σε νομική ρύθμιση του καυτού προβλήματος της αποπληρωμής των δεδουλευμένων εφημεριών», προειδοποιώντας ότι «οι γιατροί της χώρας δεν θα συνεχίσουν να εφημερεύουν απλήρωτοι».

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ» Στρώνουν σήμερα τραπέζι αλληλεγγύης
Σε ακόμη μία πράξη ανθρωπιάς προχωρούν οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου «Άγιος Δημήτριος» της Θεσσαλονίκης. Στην καρδιά της οικονομικής κρίσης κι ενόψει της γιορτής του πολιούχου Αγίου Δημητρίου διοργανώνουν σήμερα, στη μιάμιση μετά το μεσημέρι, στον προαύλιο χώρο του νοσοκομείου, γεύμα αγάπης για τους οικονομικά αδύνατους συμπολίτες τους. Με αγάπη, οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου έδωσαν χρήματα από την τσέπη τους, προκειμένου να αγοράσουν τα αναγκαία προϊόντα που θα ετοιμαστούν στα μαγειρεία του νοσοκομείου. Συγκεκριμένα, θα μοιράσουν 400 γεύματα, ενώ το μενού θα περιλαμβάνει φασολάδα, ελιές, πιπεριές, τουρσί και ψωμί.