Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2013

Απίστευτο! Ένας στους δύο Βρετανούς πιλότους έχει κοιμηθεί κατά τη διάρκεια πτήσης

Την επόμενη φορά που θα σχεδιάσετε να ταξιδέψετε αεροπορικώς στο Λονδίνο ή οπουδήποτε στη Βρετανία, το πρώτο που έχετε να κάνετε είναι να ρωτήσετε την εθνικότητα του πιλότου!

Η έρευνα που διενεργήθηκε λίγες ημέρες πριν την ψήφιση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο νέων κανόνων ασφαλείας για τους πιλότους είναι αποκαλυπτική και συνάμα προκαλεί φόβο για τις συνθήκες με τις οποίες ταξιδεύουμε.
Περισσότεροι από τους μισούς βρετανούς πιλότους παραδέχθηκαν ότι έχουν αποκοιμηθεί την ώρα που βρίσκονταν στο πιλοτήριο!
Συγκεκριμένα, το 56% των 500 πιλότων παραδέχθηκε ότι έχει αποκοιμηθεί στο πιλοτήριο και σχεδόν ένας στους τρεις από αυτούς δήλωσαν ότι όταν ξύπνησαν είδαν ότι κοιμάται και ο συγκυβερνήτης.
Αυτά προκύπτουν από τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ένωση Βρετανών Πιλότων (BALPA), ενώ η εταιρεία δημοσκοπήσεων ComRes, που διενήργησε την έρευνα, βρήκε ότι το 84% των ερωτηθέντων πιστεύει πως οι ικανότητές του έχουν μειωθεί τους τελευταίους έξι μήνες εξαιτίας της κόπωσης. Μάλιστα οι μισοί από αυτούς δήλωσαν ότι η εξάντληση των πιλότων είναι η μεγαλύτερη απειλή για την ασφάλεια των πτήσεων.

Ψηφοφορία για νέους κανόνες ασφαλείας για τους πιλότους

Η ημερομηνία που δημοσιεύθηκε η δημοσκόπηση δεν είναι καθόλου τυχαία, καθώς τη Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί ψηφοφορία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τους νέους κανόνες ασφαλείας για τους πιλότους, οι οποίοι θα αντικαταστήσουν τους βρετανικούς κανονισμούς.
Σύμφωνα με τους νέους κανόνες, οι πιλότοι θα μπορούν να εργάζονται έως και 110 ώρες σε διάστημα δύο εβδομάδων, σε σχέση με τις 95 που ισχύει μέχρι τώρα στη Βρετανία, ενώ τη νύχτα θα μπορούν να εργάζονται έως και 11 ώρες, σε σχέση με το όριο των 10 ωρών που ισχύει μέχρι τώρα. 
Οι προτάσεις, τις οποίες έχει καταρτίσει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ασφάλειας της Αεροπορίας με στόχο να εναρμονιστούν σε όλη την ΕΕ οι κανόνες που αφορούν στις ώρες εργασίας των πιλότων, προβλέπουν επίσης ότι οι πιλότοι θα μπορούν να καλούνται να εργαστούν ακόμη και στα ρεπό τους.
Η BALPA ωστόσο εξέφρασε την ανησυχία της ότι οι προτεινόμενες αλλαγές θα μειώσουν τα βρετανικά κριτήρια ασφαλείας. Επίσης βρετανοί βουλευτές έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για τους νέους ευρωπαϊκούς κανόνες, κυρίως όσον αφορά τις ώρες εργασίας τη νύχτα.
Από την πλευρά της, η Ένωση Ευρωπαϊκών Αεροπορικών Εταιρειών, που εκπροσωπεί 31 ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες, έχει κάνει έκκληση να υποστηριχθούν οι προτάσεις αυτές επισημαίνοντας ότι αυτό θα σημαίνει ότι όλες οι αεροπορικές εταιρείες θα ακολουθούν τους ίδιους κανόνες.


protothema.gr