Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2013

Ερευνα για μίζα 95.000 δολαρίων σε εφοριακό

Γυναίκα εφοριακός που υπηρετεί στη Θεσσαλονίκη καταγγέλθηκε ότι εισέπραξε μίζα 95.000 δολαρίων από εκπροσώπους αμερικανικής εταιρείας προϊόντων καπνού, προκειμένου να εμφανίσει αύξηση ζημιών και να πληρώσει η εταιρεία λιγότερους φόρους κατά 3 εκατομμύρια ευρώ.

Του Κώστα Καντούρη

Την υπόθεση διερευνά από χθες ο εισαγγελέας διαφθοράς Θεσσαλονίκης, στον οποίο διαβιβάστηκαν στοιχεία από το ΣΔΟΕ Αττικής.
Η αποκάλυψη για τη συναλλαγή της εφοριακού με τους αμερικανούς επιχειρηματίες έγινε από τους ίδιους στο πλαίσιο κατάθεσής τους στην υπηρεσία αντιμετώπισης της διαφθοράς στις ΗΠΑ. Όπως υποστήριξαν, στις 21 Μαρτίου 2003 δέχτηκαν έλεγχο από κλιμάκιο εφοριακών στη Βόρεια Ελλάδα, με τους οποίους συμφώνησαν να παρουσιάσουν αυξημένες τις ζημίες της εταιρείας στην Ελλάδα, προκειμένου να καταβληθούν μειωμένοι φόροι και με διακανονισμούς που θα είναι ιδιαίτερα ευνοϊκοί. Σύμφωνα με πληροφορίες από τα στοιχεία που συγκέντρωσαν τα μέλη του ΣΔΟΕ με αυτόν τον τρόπο η εταιρεία θα κατέβαλε στο ελληνικό δημόσιο σε φόρους το ποσό των 650.000 ευρώ αντί των 3 εκατομμυρίων ευρώ. Ο έλεγχος αφορούσε τις δραστηριότητες της επιχείρησης στο διάστημα 1995-2001.
Αυτό που προκάλεσε την κινητοποίηση των ελληνικών αρχών ήταν η παραδοχή των εκπροσώπων της εταιρείας στην κατάθεσή τους στις Ηνωμένες Πολιτείες πως έδωσαν το ποσό των 95.000 δολαρίων στη γυναίκα εφοριακό, για να διασφαλίσουν την καταβολή μειωμένου φόρου και την όλη μεθόδευση. Στα όσα περιέγραψαν αναφέρονται στο μικρό όνομα της υπαλλήλου, χωρίς να δίνουν περαιτέρω στοιχεία.
Στο πλαίσιο της συνεργασίας το πόρισμα της αμερικανικής υπηρεσίας αντιμετώπισης της διαφθοράς και οι σχετικές καταθέσεις των εκπροσώπων της καπνικής εταιρείας διαβιβάστηκαν στις ελληνικές αρχές, για να διερευνηθούν σε αρχικό στάδιο από το ΣΔΟΕ. Οι εκπρόσωποι της εταιρείας ανέφεραν ότι λάδωσαν την υπάλληλο, επειδή πληροφορήθηκαν ότι αυτή είναι η πρακτική που επικρατεί στην Ελλάδα.
Μετά την έρευνα οι “ράμπο” του υπουργείου Οικονομικών εντόπισαν τα στοιχεία της εφοριακού που έκανε τον έλεγχο, καθώς και δύο άλλους συναδέλφους της, οι οποίοι υπέγραψαν τη σχετική έκθεση και σήμερα δεν υπηρετούν στο δημόσιο, αφού συνταξιοδοτήθηκαν.

ΕΡΕΥΝΑ-ΣΚΟΥΠΑ
Χθες ο εισαγγελέας διαφθοράς Θεσσαλονίκης Αργύρης Δημόπουλος με βάση τα στοιχεία που είχαν συγκεντρώσει τα μέλη του ΣΔΟΕ παρήγγειλε στην οικονομική επιθεώρηση να διενεργηθεί κατ’ επείγουσα προκαταρκτική εξέταση, για να διαπιστωθεί εάν η εφοριακός, η οποία ακόμη εργάζεται, αλλά και οι συνταξιούχοι συνάδελφοί της τέλεσαν τα αδικήματα της απιστίας στην υπηρεσία και της νομιμοποίησης χρημάτων από εγκληματική δραστηριότητα (ξέπλυμα), καθώς το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας έχει παραγραφεί λόγω παρέλευσης πενταετίας.
Στο πλαίσιο της εισαγγελικής έρευνας αναμένεται να ανοίξουν οι λογαριασμοί των εφοριακών, για να εξεταστούν οι κινήσεις που έγιναν στα επίμαχα χρονικά διαστήματα.
Στο μικροσκόπιο του εισαγγελέα μπαίνουν όμως και οι ευθύνες των εκπροσώπων της καπνικής εταιρείας, οι οποίοι επιβεβαίωσαν ότι λάδωσαν. Στην εισαγγελική παραγγελία του ο κ. Δημόπουλος ζήτησε να εξεταστεί εάν τελέστηκε το αδίκημα της φοροδιαφυγής, καθώς και ποια είναι τα ακριβή ποσά που δεν πλήρωσε η εταιρεία σε φόρους στο ελληνικό δημόσιο.