Παρασκευή 31 Μαΐου 2013

O δικός μας κοντινός αστεροειδής

Με ανυπομονησία περιμένει η επιστημονική κοινότητα το πέρασμα του αστεροειδούς 1998 QE2 διαμέτρου 2,7 χιλιομέτρων, ο οποίος την Παρασκευή θα προσεγγίσει τη Γη στο πιο κοντινό σημείο που αναμένεται να βρεθεί αστεροειδής τους επόμενους δύο αιώνες. Σύμφωνα με τη NASA θα βρεθεί σε απόσταση 15 φορές μεγαλύτερη από εκείνη της Γης με τη Σελήνη κατά προέκταση δίνεται η δυνατότητα στους επιστήμονες να πάρουν εικόνες υψηλής ανάλυσης και να μελετήσουν την επιφάνειά του.

φωτ:Reutersφωτ:Reuters

Ο αστεροειδής θα βρεθεί στο πιο κοντινό σημείο με τη Γη στις 20:59 ώρα Γκρίνουϊτς αλλά δεν αναμένεται να δημιουργήσει οποιονδήποτε κίνδυνο δεδομένουν ότι θα βρίσκεται σε απόσταση 5,8 εκατομμυρίων χιλιομέτρων από τον πλανήτη μας. Το πέρασμά του όμως θεωρείται εξαιρετικά σημαντικό στην προσπάθεια να μελετηθούν τα ουράνια σώματα που δυνητικά μπορούν να είναι απειλητικά για τη Γη.
Οι επιστήμονες τον εντόπισαν για πρώτη φορά το 1998. Εκτιμάτι ότι η λάμψη του θα είναι σχεδόν εκατό φορές μικρότερη από το πιο αχνό αστέρι, ορατό σε μια φωταγωγημένη πόλη. Ωστόσο, όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να δουν τον αστεροειδή μέσω των εικόνων που θα μεταδίδει το τηλεσκόπιο της NASA και όσοι έχουν απορίες μπορούν να τις διατυπώσουν μέσω Twitter στο @AsteroidWatch με το #asteroidQE2.
Εάν ο συγκεκριμένος αστεροειδής χτυπούσε τη Γη θα μπορούσε να προκαλέσει τέραστια καταστροφή καθώς έχει διάμετρο 2,7 χιλιομέτρων.

Στις 15 Φεβρουαρίου, αστεροειδής διαμέτρου 45 μέτρων είχε περάσει σε απόσταση 27.000 χιλιομέτρων από τη Γη την ίδια ημέρα που ένας μετεωρίτης είχε διαλυθεί στην ατμόσφαιρα πάνω από τη Ρωσία, τραυματίζοντας χίλια άτομα.

(Πηγή:ΑΜΠΕ, NASA)
Δ.Κ

H απόσταση του αστεροειδούς από τη Γη όπως απεικονίζεται από τη NASAH απόσταση του αστεροειδούς από τη Γη όπως απεικονίζεται από τη NASA