Τετάρτη 29 Μαΐου 2013

ΚΟΥΝΟΥΠΙΑ Μέσα Ιουνίου οι ψεκασμοί και... βλέπουμε

Στα γρανάζια της γραφειοκρατίας κόλλησε και πάλι το πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών στη Θεσσαλονίκη και τους άλλους νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας, με αποτέλεσμα να καθυστερήσουν οι ψεκασμοί από έδαφος και αέρα, που είχαν προγραμματιστεί για τις αρχές Ιουνίου.

 Της Φανής Σοβιτσλή
Την ίδια ώρα η όχληση είναι αφόρητη για τους κατοίκους, κυρίως για όσους διαμένουν κοντά σε παράκτια υγροτοπικά συστήματα και ορυζώνες, καθώς οι πληθυσμοί των κουνουπιών έχουν αυξηθεί λόγω των ισχυρών βροχοπτώσεων.
Η νέα καθυστέρηση, που προκαλεί πονοκέφαλο στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και τους κατά τόπους δήμους, οφείλεται στο γεγονός ότι ο φάκελος του έργου, που φέτος υλοποιείται μόνο από την περιφέρεια, εστάλη στο Ελεγκτικό Συνέδριο αλλά πήρε αριθμό πρωτοκόλλου μόλις στις 24 Μαΐου, προκειμένου να γίνει ο απαιτούμενος έλεγχος συμβατότητας. Ωστόσο, βάσει και της εμπειρίας, η διαδικασία ολοκλήρωσης του ελέγχου, για να αρχίσουν επισήμως οι ψεκασμοί, απαιτεί τουλάχιστον 20 με 25 ημέρες, οπότε η έναρξή τους τοποθετείται γύρω στις 25 Ιουνίου. Την ίδια ώρα ο τρίτος διαγωνισμός, που αφορά στην προμήθεια βιοκτόνων σκευασμάτων, κρίθηκε άγονος και επαναπροκηρύχθηκε για τις 26 Ιουνίου.
Το θέμα συζητήθηκε στην τελευταία συνεδρίαση του δ.σ. της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Κεντρικής Μακεδονίας, όπου οι δήμαρχοι ενημερώθηκαν για τη νέα εμπλοκή που σημειώνεται στην έναρξη του προγράμματος καταπολέμησης κουνουπιών. Σύμφωνα με τον σύμβουλο ανάπτυξης του γραφείου Προγραμματισμού της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας, γεωπόνο Λάζαρο Παρασκευαΐδη, οι ψεκασμοί θα καθυστερήσουν κι άλλο, τόσο στη Θεσσαλονίκη όσο και ευρύτερα στην περιφέρεια, καθώς χωρίς την τελική έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου το έργο δεν μπορεί να αρχίσει. «Οι ψεκασμοί δεν προβλέπεται να αρχίσουν τις επόμενες μέρες, όπως προγραμματιζόταν, αλλά πιθανότατα στα μέσα Ιουνίου», τόνισε ο κ. Παρασκευαΐδης, ενώ σημείωσε ότι καθώς οδεύουμε στη θερινή περίοδο και τα κουνούπια θα προκαλούν όλο και μεγαλύτερες οχλήσεις, οι δήμαρχοι θα είναι οι κύριοι αποδέκτες των παραπόνων των πολιτών.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ: ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΩΝ ΟΙ ΨΕΚΑΣΜΟΙ
Παρά τη νέα καθυστέρηση, όμως, οι αρμόδιες υπηρεσίες της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας εμφανίζονται αισιόδοξες για την πορεία του έργου, δηλώνοντας ότι οι ψεκασμοί θα αρχίσουν το επόμενο διάστημα. Όπως ανέφερε ο διευθυντής Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Γιώργος Γιουφτσίδης, η υπηρεσία έχει ενημερωθεί πως στο Ελεγκτικό Συνέδριο δίνεται προτεραιότητα για το θέμα των ψεκασμών και είναι ζήτημα ημερών να δοθεί το πράσινο φως. «Έχουμε πληροφορίες ότι ο φάκελος του έργου προωθείται κατά προτεραιότητα και ως εκ τούτου περιμένουμε να αρχίσουν οι ψεκασμοί μέχρι τις αρχές Ιουνίου», τόνισε ο κ. Γιουφτσίδης, ενώ σημείωσε ότι σε κάθε περίπτωση η καταπολέμηση των κουνουπιών θα γίνει οπωσδήποτε πριν από τις 10 Ιουνίου, καθώς μετά αναμένεται μεγάλο κύμα κουνουπιών. «Ως τότε πιστεύουμε ότι θα βρεθούμε έξω για τους ψεκασμούς, ενώ αυτή τη στιγμή τα συνεργεία άρχισαν ήδη να καταγράφουν τις σημαντικότερες εστίες αναπαραγωγής στη Θεσσαλονίκη και άλλες περιοχές», υπογράμμισε ο διευθυντής της διεύθυνσης Υγείας της περιφέρειας.

ΣΕ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ ΟΙ ΔΗΜΟΙ
Σε ετοιμότητα βρίσκονται και οι δήμοι της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, οι οποίοι θα βοηθήσουν στην καταπολέμηση των κουνουπιών ψεκάζοντας σε κατά τόπους σημεία που αποτελούν εστίες αναπαραγωγής. Σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό, οι δήμοι θα ψεκάσουν με δικά τους μέσα σημεία όπως βόθρους, έλη, φρεάτια αποχέτευσης, ρέματα και αποστραγγιστικά κανάλια, με στόχο να περιοριστεί το πρόβλημα όχλησης. Ήδη πολλοί είναι οι ΟΤΑ που με τη νομική υποστήριξη της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας προχωρούν σε απευθείας αναθέσεις και πρόχειρους διαγωνισμούς, για να αρχίσουν οι ψεκασμοί το συντομότερο.