Τετάρτη 29 Μαΐου 2013

Τί να προσέξετε στις φορολογικές δηλώσεις

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Δ. ΤΣΟΥΠΑΡΟΠΟΥΛΟΣ -
 Γ. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ
Η δήλωση των τόκων από τις καταθέσεις εξακολουθεί να προβληματίζει όχι μόνο τους φορολογουμένους αλλά και το ίδιο το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο ακόμη και με ανοιχτή την ηλεκτρονική πύλη για την υποβολή των δηλώσεων βρίσκεται σε αναζήτηση λύσης με τις τράπεζες για τη μικρότερη δυνατή ταλαιπωρία των φορολογουμένων.

Ο γενικός γραμματέας Εσόδων κ. Χ. Θεοχάρης μιλώντας χθες στο «Mega» ξεκαθάρισε ότι η αναγραφή στη δήλωση του εισοδήματος από τόκους είναι υποχρεωτική μόνο από το ποσό των 250 ευρώ και άνω ανά άτομο και εκτίμησε ότι περίπου το 90% των καταθετών τίθεται εκτός αυτής της υποχρέωσης. Εκτίμησε δε ότι οι μεγαλύτερες τράπεζες θα μπορούν να αποστείλουν τα στοιχεία απευθείας στη ΓΓΠΣ για να προσυμπληρωθεί το Ε1.
Ωστόσο μέχρι η συμφωνία αυτή να επιτευχθεί θα πρέπει οι φορολογούμενοι να μεταβούν στις τράπεζες ώστε να παραλάβουν τις βεβαιώσεις για τους τόκους που τους έχουν καταβληθεί. Σε περίπτωση πολλών δικαιούχων σε έναν λογαριασμό, οι φορολογούμενοι καλούνται να αποφασίσουν για το ποιος από αυτούς θα δηλώσει τους τόκους των καταθέσεων.
Σημειώνεται ότι η προθεσμία για την υποβολή των δηλώσεων λήγει κανονικά στις 30 Ιουνίου, αν και θεωρείται βέβαιο ότι θα δοθεί παράταση αρκετών ημερών, ενδεχομένως μέχρι και τον Αύγουστο, αφού μέχρι σήμερα χιλιάδες συνταξιούχοι δεν έχουν λάβει τις βεβαιώσεις αποδοχών του 2012. Αυτό που θα πρέπει να ξέρουν οι φορολογούμενοι είναι ότι εφέτος είναι υποχρεωτική η αναγραφή όλων ανεξαιρέτως των εισοδημάτων που αποκτήθηκαν το 2012 (τόκοι καταθέσεων, κέρδη από μετοχές, ομόλογα, αμοιβαία κεφάλαια κ.ά.) ακόμη και των επιδομάτων που έλαβαν πολύτεκνοι και τρίτεκνοι. Η υποχρέωση αυτή σε συνδυασμό με τα τεκμήρια διαβίωσης που εφαρμόζονται ακόμη για όσους είχαν πέρυσι μηδενικά εισοδήματα αναμένεται να φέρουν πρόσθετους φόρους σε χιλιάδες φορολογουμένους.
Επίσης για πρώτη φορά θα πρέπει να αναγραφεί ο αριθμός παροχής της ΔΕΗ για όλες τις κατοικίες είτε είναι ιδιοκατοικούμενες, είτε είναι μισθωμένες, είτε δωρεάν παραχωρούμενες, με στόχο η εφορία να προχωρήσει σε διασταυρώσεις στοιχείων για το ειδικό τέλος των ακινήτων, ενώ όλοι οι νέοι άνω των 18 ετών, ανεξάρτητα αν θα υποβάλουν ή όχι φορολογική δήλωση, θα πρέπει να αποκτήσουν ΑΦΜ.
Οι κόκκινοι κωδικοί της φορολογικής δήλωσης
Σύμφωνα με τις οδηγίες του υπουργείου Οικονομικών, για τη συμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων οι φορολογούμενοι θα πρέπει να προσέξουν ιδιαίτερα τους εξής κωδικούς:
- Κωδικοί 327-328 (πίνακας 2): Συμπληρώνονται από τους φορολογουμένους που υποβάλλουν για πρώτη φορά φορολογική δήλωση. Εφέτος υποχρέωση για την υποβολή φορολογικής δήλωσης έχει κάθε φυσικό πρόσωπο που έχει την κατοικία του στην Ελλάδα, έχει συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του και δεν αποτελεί προστατευόμενο μέλος. Οι νέοι άνω των 18 ετών, ανεξάρτητα αν θα υποβάλουν ή όχι φορολογική δήλωση, θα πρέπει να αποκτήσουν Αριθμό Φορολογικού Μητρώου. Εάν το πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα δεν ξεπερνά τα 9.000 ευρώ που είναι το αφορολόγητο όριο για το 2012 για τους φορολογουμένους ηλικίας έως 30 ετών, τότε οι νέοι θα απαλλαγούν από τη φορολογία, υπό την προϋπόθεση όμως ότι θα προσκομίσουν αποδείξεις ίσες με το 25% του δηλωθέντος εισοδήματος, αλλιώς θα τους επιβληθεί φοροποινή 10% για το ποσό των αποδείξεων που λείπει.
- Κωδικοί 019-020 (πίνακας 2): Συμπληρώνεται από φορολογούμενους - μισθωτούς που αμείβονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών και έχουν έως τρεις εργοδότες είτε γιατί ο ένας εξ αυτών αποφέρει το 75% του εισοδήματος. Οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι θα πληρώσουν και εφέτος τέλος επιτηδεύματος 500 ευρώ σε αντιδιαστολή με τους ελεύθερους επαγγελματίες για τους οποίους το τέλος επιτηδεύματος αυξήθηκε σε 650 ευρώ (1.000 ευρώ για τις επιχειρήσεις και 600 ευρώ για κάθε υποκατάστημα).
- Κωδικοί 027-028 (πίνακας 2): Συμπληρώνονται από εμπόρους ηλικίας από 62 ετών και άνω (ημερομηνία γέννησης έως 31/12/1950). Ο κωδικός αυτός καθιερώθηκε προκειμένου να εξαιρεθούν αυτόματα από το τέλος επιτηδεύματος όσοι επιτηδευματίες απέχουν τρία χρόνια από τη συνταξιοδότησή τους. Ως έτος ηλικίας συνταξιοδότησης θεωρείται το 65ο.
- Κωδικοί 204-205-206 (πίνακας 5): Συμπληρώνεται υποχρεωτικά ο αριθμός παροχής ρεύματος όλων των κατοικιών (κύριες ή δευτερεύουσες) είτε είναι ιδιοκατοικούμενες, είτε μισθωμένες, είτε δωρεάν παραχωρούμενες. Στην περίπτωση που στο ακίνητο δεν υπάρχει μετρητής κατανάλωσης για να ηλεκτροδοτείται θα συμπληρώσετε 999999999.
- Κωδικοί 659-660 (πίνακας 6): Ολα τα φυσικά πρόσωπα (μισθωτοί, συνταξιούχοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, επιτηδευματίες, αγρότες, εισοδηματίες) για πρώτη φορά υποχρεούνται να δηλώσουν όλα ανεξαιρέτως τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2012 ανεξάρτητα από τον τρόπο φορολόγησής τους, καθώς και τα ποσά που απαλλάσσονται από τον φόρο. Στους κωδικούς αυτούς θα αναγραφούν οι τόκοι καταθέσεων που πιστώθηκαν στους λογαριασμούς των φορολογούμενων το 2012 εφόσον υπερβαίνουν το ποσό των 250 ευρώ, κέρδη από μετοχές, ομόλογα, αμοιβαία κεφάλαια, repos, κέρδη από μερίσματα καθώς και τα επιδόματα των πολύτεκων και τρίτεκνων οικογενειών, τα επιδόματα με τα οποία προσαυξάνεται η σύνταξη τυφλών (όχι ολικά τυφλών) και προσώπων με απόλυτη αναπηρία (όχι με κινητική αναπηρία άνω του 80%), συντάξεις αλλοδαπής προέλευσης που φορολογούνται μόνο στην αλλοδαπή, σύνταξη και επιδόματα πολύτεκνης μητέρας, ειδικά επιδόματα επικίνδυνης εργασίας. Με την υποχρεωτική αναγραφή όλων αυτών των ποσών στη φορολογική δήλωση, οι φορολογούμενοι εφόσον έχουν συνολικά εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ, θα υπόκεινται και γι' αυτά τα ποσά σε ειδική εισφορά αλληλεγγύης 1% - 4%.


Κέρδος