Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2012

Φόβοι ότι η επόμενη «φούσκα» θα είναι... made in China


Της Ζέζας Ζήκου
Η νέα μορφή ισχύος της Κίνας είναι πραγματική. Αλλά είναι πολύ πιο εύθραυστη απ’ όσο αντέχει το Πεκίνο. Αυτή είναι μια αλήθεια που ουδείς έχει την πολυτέλεια να παραγνωρίσει. 
Ούτε καν η Μέρκελ. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την κ. Μέρκελ δεν είναι πολιτικός, αλλά το ενδεχόμενο να «αρρωστήσει» η κινεζική οικονομία, σύμφωνα με το Reuters. Η Γερμανία βλέπει την κινεζική αγορά σαν λυτρωτική πηγή αυξημένης ζήτησης για τα προϊόντα της και οι ευρωπαϊκές χώρες αντιμετωπίζουν πλέον το Πεκίνο σαν σανίδα σωτηρίας για τα ομόλογά τους.

Το πετρέλαιο που μας κρύβουν


Του Κώστα Γιαννακίδη
Περίπου οκτώ μίλια από τις ακτές της Θάσου οριοθετείται ένα θαλάσσιο οικόπεδο που κρύβει στα σωθικά του ένα δισεκατομμύριο βαρέλια πετρέλαιο. Το πετρέλαιο βρίσκεται εκεί εκατομμύρια χρόνια. 
Μας απασχολεί τι συνέβη τα τελευταία τριάντα. Ένα ελληνικό τρυπάνι θα μπορούσε να βουτήξει εκεί κάτω. Ένα δισεκατομμύριο βαρέλια προς 120 δολάρια έκαστο. Είναι το 30% του χρέους μας πριν το κούρεμα. Αλλά είναι και οι αμυντικές δαπάνες της μεταπολίτευσης. Αυτό το κοίτασμα δεν αξιοποιείται για να μην πυροδοτηθεί ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΙ ΔΟΛΟΦΟΝΟΙ ! ΤΟ ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΟ ΚΑΛΑΜΠΟΚΙ ΤΗΣ MONSANTO ΠΡΟΚΑΛΕΣΕ ΟΓΚΟΥΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΟΡΓΑΝΩΝ ΣΕ ΠΕΙΡΑΜΑΤΟΖΩΑ



Φρίκη και μόνο φρίκη από τα αποτελέσματα έρευνας για το καλαμπόκι της “πράσινης” Monsanto μετά από εργαστηριακή έρευνα που έγινε στην Γαλλία. Οι Γάλλοι επιστήμονες χρησιμοποίησαν το μεταλλαγμένο καλαμπόκι της εταιρείας για να δουν τις επιπτώσεις που θα είχαν ποντίκια και χοιρίδια τρεφόμενα με αυτό.

Η Ελλάδα στις μυλόπετρες της Ιστορίας

Του Νικου Γ. Ξυδακη
(Πηγή : http://news.kathimerini.gr)
Παραμονές της ψήφισης του νέου πακέτου περικοπών, όλοι κρατάνε την αναπνοή τους. Το πακέτο περικοπών 11,6 δισ. ευρώ, ουσιαστικά ένα νέο Μεσοπρόθεσμο, θεωρείται από τους εταίρους-πιστωτές ως απολύτως αναγκαία προϋπόθεση για την εφαρμογή της δεύτερης δανειακής σύμβασης μετά το PSI· συγκεκριμένα για την εκταμίευση της δεύτερης δόσης των 31,5 δισ. ευρώ.

ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ Τέλος εποχής για τα μικρά και «έξυπνα» πολυκαταστήματα


Τέλος εποχής για τα παραδοσιακά περίπτερα και τα καταστήματα ψιλικών 


σημαίνει, σύμφωνα με τους περιπτερούχους, η απόφαση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, με την οποία απελευθερώνεται η πώληση καπνικών προϊόντων και ανοίγει το επάγγελμα του περιπτερά.


Του Φώτη Κουτσαμπάρη 

Φιλανθρωπική βραδιά από την Ένωση Ποντίων Αμπελοκήπων Θεσσαλονίκης


Αύριο Κυριακή 23  Σεπτεμβρίου η Ένωση Ποντίων Αμπελοκήπων διοργανώνει φιλανθρωπική βραδιά για την οικονομική ενίσχυση των Γιατρών του Κόσμου. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο πρώην στρατόπεδο του «Μεγάλου Αλεξάνδρου» στην Μενεμένη.

Η Τρόικα έφυγε, το μαχαίρι σε μισθούς και συντάξεις έρχεται


Μπορεί η Τρόικα να αποχώρησε από την Αθήνα και οι τελικές αποφάσεις για τα νέα μέτρα που θα λάβει η κυβέρνηση να μετατίθενται για την επόμενη εβδομάδα οπότε και θα επιστρέψουν οι εκπρόσωποι των δανειστών, ωστόσο οι αναταράξεις που έχουν προκληθεί μέχρι την οριστικοποίηση των μέτρων δεν έχουν ακόμα κοπάσει.Ωστόσο με την επιστροφή τους αναμένεται να οριστικοποιηθούν και τα τελευταία μέτρα, τα οποία προβλέπουν περικοπές παντού είτε με τον ένα είτε με τον άλλο τρόπο.

Θεσσαλονίκη.«Ελευθέρας» μόνο στα ποδήλατα


ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΝΤΟΝΙΑ ΚΑΝΙΤΣΑΚΗ
Λόγω των εκδηλώσεων που γίνονται στο πλαίσιο της Ημέρας Χωρίς ΙΧ, από τις 9 το πρωί μέχρι τις 8 το βράδυ, θα απαγορευτεί η κυκλοφορία των αυτοκινήτων στο τμήμα του κέντρου της Θεσσαλονίκης που περικλείεται από τις οδούς Νικολάου Γερμανού, Αγγελάκη, Εγνατία, Ιωνος Δραγούμη και τη λεωφόρο Νίκης. Η απαγόρευση της κυκλοφορίας θα ισχύει και στις οδούς Νικολάου Γερμανού και Ιωνος Δραγούμη (στο τμήμα της από την Εγνατία και μέχρι τη Λεωφόρο Νίκης), καθώς και στη λεωφόρο Νίκης. Ωστόσο, στις οδούς Αγγελάκη και Εγνατία τα αυτοκίνητα θα κυκλοφορούν κανονικά. Ετσι, η οδός Εγνατία θα κληθεί ουσιαστικά να σηκώσει όλη τη διαμπερή κυκλοφορία, από τα ανατολικά προς τα δυτικά και αντίστροφα.

Διάψευση Σαμαρά για "κεφαλικό φόρο" και αναπηρικά επιδόματα


Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, σε δηλώσεις του από τη Ρώμη, προχώρησε σε κατηγορηματική διάψευση των σεναρίων περί επιβολής κεφαλικού φόρου σε ιδιοκτήτες ακινήτων που τα εκμισθώνουν.Ο κ. Σαμαράς συμμετείχε στο συνέδριο του CDI, όπου εκλέχθηκε Αντιπρόεδρος. Μετά το τέλος των εργασιών, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, τόνισε ότι δεν υπάρχει κυβερνητική πρόθεση για επιβολή νέου φόρου στα ακίνητα.

Ταυτότητα νέου τύπου για τους φοιτητές


Νέο τύπο φοιτητικής ταυτότητας δίνει το υπουργείο Παιδείας στους φοιτητές και τις φοιτήτριες Πανεπιστημίων και ΤΕΙ. Η ταυτότητα αυτή θα είναι αυστηρά προσωπική, ενώ εάν το θέλουν οι δικαιούχοι της θα μπορούν να περιλάβουν σ' αυτήν και προσωπικά στοιχεία (όπως π.χ. προβλήματα υγείας).
Η υποβολή ηλεκτρονικών αιτήσεων για τη δωρεάν έκδοση της νέας φοιτητικής ταυτότητας θα ξεκινήσει στις 24 του μήνα.

Σοκ! Το πραγματικό έλλειμμα του 2009 ήταν… 3,9% ένα από τα χαμηλότερα στην ΕΕ


Ζωή Γεωργαντά
Καθηγήτρια Εφαρμοσμένης Οικονομετρίας και Παραγωγικότητας
Πανεπιστημίου Μακεδονίας Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών
τέως Μέλος του Συμβουλίου της ΕΛΣΤΑΤ
μετά από έγκριση της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής των Ελλήνων
3 Σεπτεμβρίου 2012
Μας είπαν ότι το έλλειμμα της χώρας μας το κρίσιμο έτος 2009 ήταν 15,6% της συνολικής εγχώριας παραγωγής μας, ή, με την οικονομική ορολογία, το 15,6% του Ακαθάριστου (δηλαδή με τις αποσβέσεις συμπεριλαμβανόμενες) Εγχώριου Προϊόντος μας (ΑΕΠ). Μας είπαν, δηλαδή, ότι το έλλειμμα της χώρας μας ήταν το μεγαλύτερο στην ΕΕ. Όμως, η αλήθεια είναι ότι η χώρα μας είχε ένα από τα μικρότερα ελλείμματα στην ΕΕ και αυτό ήταν 3,9%. Η Γαλλία είχε 7,5%, η Ολλανδία και το Βέλγιο είχαν 5,6%, και η Γερμανία είχε 3,2%. Η αλήθεια για το Ελληνικό δημόσιο έλλειμμα απέχει τόσο πολύ από την πραγματικότητα που μας κάνει να θυμηθούμε τα λόγια του Αρθούρου Σοπενχάουερ: Όλες οι αλήθειες περνούν από τρία στάδια. Πρώτον διαπομπεύονται. Δεύτερον, πολεμούνται με βία. Τρίτον, γίνονται αποδεκτές ως ολοφάνερες και αυταπόδεικτες.