Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2012

Λάου- λάου



ΤΟΥ ΜΑΚΗ ΒΟΪΤΣΙΔΗ
To πρόβλημα του ασφαλιστικού συστήματος είναι το γενικό όριο συνταξιοδότησης; Αν, δηλαδή, ο ασφαλισμένος του ΙΚΑ θα βγαίνει στα 65 ή στα 67; Πριν φτάσουμε εκεί, δεν υπάρχουν κρισιμότερα ζητήματα να αντιμετωπισθούν; Υπάρχουν και είναι ένα βουνό. Αλλά εκεί οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να επιβληθούν διά πυρός και σιδήρου. Συχνά και με τεράστιο κοινωνικό κόστος. Οπότε, προτιμότερο το λάου - λάου.

Νέος ¨κεφαλικός¨ φόρος στα σκαρά. Ποιοι τον πληρώνουν



Σε νέο χαράτσι 150 ευρώ για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που τα ενοικιάζουν, για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις ατομικές επιχειρήσεις οδηγεί η πίεση της τρόικας για περισσότερα φορολογικά έσοδα.

Η επανάσταση του Ινδού γραφειοκράτη


Tου Νικου Κωνστανταρα
Η μαγεία της ανάγνωσης εφημερίδας, την οποία δεν μπορεί να αντικαταστήσει η ψηφιακή ενημέρωση, είναι η συνάντηση με το απρόσμενο, με ένα πολύ χρήσιμο άρθρο που αν οι υπεύθυνοι του εντύπου δεν το είχαν επιλέξει για ειδική προβολή ίσως να μη το βλέπαμε ποτέ. 

Από την Άνοιξη στο χάος


Tου Κώστα Iορδανίδη
Η Αραβική Ανοιξη τείνει να εξελιχθεί σε κόλαση όλων εκείνων που την ενεθάρρυναν και στήριξαν ελπίδες σε αυτήν. 
Πέρα από τις εξειδικευμένες προκλήσεις που ταλανίζουν, διαδοχικά, κράτη στη Μέση Ανατολή, το μείζον ίσως πρόβλημα είναι η έλλειψη της παρουσίας κάποιας δυνάμεως ισχυρής, που να μπορεί να διαχειρισθεί τις νέες αναδυόμενες δυνάμεις και να ασχοληθεί με κάτι παραπάνω από την ασφάλεια της παραγωγής και της ροής του πετρελαίου σε Δύση και Ανατολή.

Μεγαλύτερη στήριξη της θαλάσσιας έρευνας ζητά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο



Υπερψήφιση της Γνωμοδότησης του Ευρωβουλευτή Ι.Α. Τσουκαλά για τον «Ορίζοντα 2020» από την Επιτροπή Αλιείας

Υιοθετήθηκε με μεγάλη πλειοψηφία (21 υπέρ, 3 αποχές) χθες από την Επιτροπή Αλιείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η Γνωμοδότηση του Ευρωβουλευτή της ΝΔ, Καθηγητή Ιωάννη Α. Τσουκαλά σχετικά με τη θέσπιση του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Πλαισίου για την έρευνα και την καινοτομία «Ορίζοντας 2020» (2014-2020).

600 δισ. για την Ελλάδα από ομογενείς αν αλλάξει το Σύνταγμα


Ποιοι είναι οι ομογενείς που μάζεψαν 600 δισ. δολάρια και είναι διατεθειμένοι να τα προσφέρουν για να βοηθήσουν την Ελλάδα να βγει από την κρίση. Προϋπόθεση, να αλλάξει το Σύνταγμα της χώρας (Vids)

Ποιες εφορίες βάζουν λουκέτο από 1η Οκτωβρίου


Tην αναστολή λειτουργίας 49 ΔΟΥ ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών.

Όπως αναφέρει ο Capital.gr, την απόφαση για το κλείσιμο υπέγραψε σήμερα το πρωί ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας.
Έτσι, από 1η Οκτωβρίου μπαίνει λουκέτο σε 49 εφορίες, μεταξύ των οποίων και 11 στην Αττική.
Οι εφορίες της Αττικής που κλείνουν είναι οι ΙΕ’ , ΚΒ’, ΙΘ΄, ΚΓ΄, Ιλίου, Άνω Λιοσίων, Χολαργού, Αργυρούπολης, ΚΑ’, Κορυδαλλού, και Κορωπίου.

ΤΕΕ/ΤΚΜ Επανεκκινήστε τα έργα Θεσσαλονίκης και Κεντρικής Μακεδονίας


Την ανάγκη άμεσης επανεκκίνησης των αδρανών μεγάλων έργων της Θεσσαλονίκης και της Κεντρικής Μακεδονίας υπογραμμίζει ο πρόεδρος του ΤΕΕ - Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας, Τάσος Κονακλίδης, σε επιστολή του προς τον υπουργό Ανάπτυξης.

 Του Φώτη Κουτσαμπάρη

Συζήτηση μεταξύ του κ. Hoyer (Πρόεδρου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων ΕΤΕπ) και Ν. Χουντή για την επίσκεψή του στην Ελλάδα


 Werner Hoyer:
·        «Εφιαλτική η δομή σχέσεων μεταξύ των εργολάβων, της ελληνικής κυβέρνησης και ημών»
·        «Υπάρχουν ακόμα εκκρεμότητες στο πακέτο που συζητήθηκε στην Αθήνα»
·        «Στην Ελλάδα,  χρειάζεται να περάσουμε από παλιομοδίτικα σχέδια οδικών μεταφορών σε πολύ πιο καινοτόμα αποτελεσματικά περιβαλλοντικά και ενεργειακά έργα»
 

"Χρυσή Αυγή" Θέατρο σκιών η σύσκεψη των τριών αρχηγων



Γραφείο Τύπου

Το θέατρο σκιών της συγκυβέρνησης συνεχίζει να δίνει παράσταση, παρ' όλο που και 
οι πέτρες γνωρίζουν  την απόλυτη υποταγή του στην τρόικα και τους τοκογλύφους.
 Δυστυχώς το θέαμα των τριών αρχηγίσκων δεν είναι πλέον κωμικό, αλλά τραγικό,
 λόγω της τραγικής μοίρας που επιφυλάσσουν στον ελληνικό λαό

Αύριο συνεδριάζει η Κοινοβουλευτική Ομάδα της "Χρυσής Αυγής"



Γραφείο Τύπου 
Αύριο, Παρασκευή στις 14:30 ο Γενικός Γραμματέας της Χρυσής Αυγής,
 Νικόλαος Μιχαλολιάκος θα μιλήσει
 στην Κοινοβουλευτική Ομάδα στην αίθουσα της
 Γερουσίας.

Ερώτηση ΣΥΡΙΖΑ στην Βουλή για την Αλλαγή προσώπου εργοδότη του προσωπικού στα καταστήματα της εταιρείας CARREFOUR ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ ΑΕ και δικαιώματα των εργαζομένων.


  Στις 28/8/2012 η ιδιωτική εταιρεία με την επωνυμία «ΚΑΡΦΟΥΡ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΓΕΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ, ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΕΩΣ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΧΗΡΗΣΕΩΝ», γνωστοποίησε στο προσωπικό  της, στα καταστήματα Θεσσαλονίκης, Λάρισας , Ιωαννίνων και Αθηνών ,στα οποία απασχολούνταν επί σειρά πολλών ετών σε διάφορες εργασίες της επιχείρησης και  στην φύλαξη των καταστημάτων της , ότι «μεταφέρονται» πλέον στην εταιρεία «SECURITA'S GROUP ASTERION INTERNATIONAL ΕΠΕ». 

Ο Στουρνάρας, το ΠΑΣΟΚ και… το μέλλον


ΜΑΡΙΚΑ ΛΥΣΙΑΝΘΗ

Επί… προσωπικού φαίνεται να εξελίσσεται μια υπόγεια πολιτική κόντρα ανάμεσα στον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Γιάννη Στουρνάρα.
 Με αναφορές στο παρελθόν, και προβολή στο μέλλον που… δεν αργεί και τόσο πολύ.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δυσκολεύεται να παρακολουθήσει τη διαδρομή του σημερινού Υπουργού Οικονομικών στην κορυφή της ατζέντας της επικαιρότητας.

Η Ευρώπη που σχεδιάζει η Γερμανία


ΜΑΝΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ

Το μέλλον της Ευρώπης περνά από το Βερολίνο. Έστω με… ενδιάμεσες στάσεις στις υπόλοιπες μεγάλες πρωτεύουσες της ηπείρου μας, το βέβαιο ωστόσο είναι ότι η Γερμανία θα καθορίσει τον πολιτικό βηματισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δηλαδή, του μορφώματος που διαδέχτηκε τη γεωγραφική γωνιά του πλανήτη μας, την οποία επιχείρησε δυο φορές να κατακτήσει με τη δύναμη των όπλων.

Ερώτηση Νίκου Χουντή προς την Κομισιόν για τη νέα μελέτη που ενοχοποιεί τη Μονσάντο (Monsanto). Ανιχνευτήκαν κακοήθεις όγκοι σε ποντίκια που εκτρέφονταν όλη τους τη ζωή με γενετικά τροποποιημένο καλαμπόκι.


Επίτροπος Ντάλι: το ζιζανιοκτόνο Ράουνταπ κυκλοφορεί και στα 27 κράτη μέλη

Νίκος Χουντής: η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επανεξετάσει άμεσα την πολιτική της για τα μεταλλαγμένα και τα ζιζανιοκτόνα

Ποδοσφαιρικός ρεαλισμός


ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Ότι στην ποδοσφαιρική Ελλάδα ζούμε στον μικρόκοσμό μας το ξέρουμε. Ότι είμαστε πίσω σε υποδομές το ξέρουμε. Ότι σε νοοτροπία και σχέδιο υστερούμε είναι γεγονός.
Το ποδόσφαιρο πλέον δεν χωράει συναισθηματισμούς, άγραφους νόμους και ηθικούς κανόνες. Είναι αμειγώς επαγγελματικό. Τόσο για τις ΠΑΕ όσο και για τους ποδοσφαιριστές. Όσο και αν αυτό ορισμένες φορές δεν κατανοείται εύκολα από τους φίλους της κάθε ομάδας.

Ξεπερνώντας τον… “λάθος” Μπους


ΜΑΝΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ

Στη σύγχρονη πολιτική ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών, ο Τζορτζ W Μπους ταυτίστηκε με συμπεριφορές και πολιτικές στρατηγικές που μάλλον απείχαν αρκετά από το να χαρακτηριστούν ευφυείς. Έστω κι αν δίπλα του βρέθηκαν πολιτικοί και συνεργάτες σαν τον Ντικ Τσέινι και τον Καρλ Ρόουβ, η διεισδυτική σκέψη των οποίων έφτανε και περίσσευε για να καλύψει το… μειονέκτημα του επί οκταετία Προέδρου των ΗΠΑ.

Η δύναμη μιας ιδέας


ΜΑΝΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ

Η δύναμη της απουσίας κάποιου, έχει εγκαίρως προσδιορισθεί ως συγκριτικό στοιχείο μέτρησης του εύρους της απήχησής του. Ο Γιώργος Σεφέρης για παράδειγμα, που «έφυγε» σαν σήμερα από τη ζωή στις 20 Σεπτεμβρίου του 1971, «ήταν εκεί» και με την κηδεία του, η οποία εξελίχτηκε σε συλλαλητήριο κατά της χούντας.

Γιατί… γκρινιάζει το ΠΑΣΟΚ


ΜΑΡΙΚΑ ΛΥΣΙΑΝΘΗ

Κανείς φυσικά, τουλάχιστον από όσους αντιλαμβάνονται την πολιτική πραγματικότητα στην Ελλάδα, δεν… ταράχθηκε από τη χθεσινή επιθετική κατά του Μεγάρου Μαξίμου δήλωση της Φώφης Γεννηματά. Επειδή όλοι καταλαβαίνουν ότι το ΠΑΣΟΚ δεν σκοπεύει να άρει την εμπιστοσύνη του και να προκαλέσει πολιτικό χάος. Διαχείριση κάνει. Πολιτική και επικοινωνιακή.

Περί ξυριστικής μηχανής (πάλι)


Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
Θα έλεγε κανείς πως δεν θα χρειαζόταν να υπενθυμίσουμε και πάλι την περίφημη πλέον φράση του Ιταλού πρωθυπουργού Μάριο Μόντι σχετικά με την ξυριστική μηχανή.

Φαίνεται, όμως, ότι δεν έχει γίνει από όλους αντιληπτό πως ενδεχόμενη πτώση αυτής της κυβέρνησης (κάτι που ο κ. Τσίπρας εύχεται, αλλά έχει αναθέσει αυτή τη δουλειά στον… λαό) θα οδηγούσε σε απρόβλεπτες εξελίξεις για τη χώρα – και οπωσδήποτε στην άτακτη χρεοκοπία, οπότε θα παρέλκει οποιαδήποτε από τις συζητήσεις που κάνουμε αυτή τη στιγμή.

Υπενθυμίζω, λοιπόν, για πολλοστή φορά πως όταν η ιταλική Βουλή έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Μόντι, ο Μπερλουσκόνι, δίνοντας άλλη μια μάχη οπισθοφυλακών, είπε την περίφημη φράση: «Ε, κι’ όποτε θέλουμε τραβάμε την πρίζα»!

Τότε ήταν που ο Μόντι απάντησε: «Παρακαλώ να μην συγκρίνετε την κυβέρνηση με μηχάνημα, διότι δεν είναι. Αλλά ακόμη και αν ήταν, δεν θα ήξερα να σας πω αν πρόκειται για ξυριστική μηχανή ή για μηχάνημα υποστήριξης τεχνητής αναπνοής».

Θεσσαλονίκη: S0S για τις υποδομές


ΤΟΥ ΤΑΣΟΥ ΤΑΣΙΟΥΛΑ
Επιστολή - έκκληση προς τον πρωθυπουργό, Α. Σαμαρά, και τον υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων, Κ. Χατζηδάκη, για την ανάγκη άμεσης επανεκκίνησης των αδρανών μεγάλων έργων της Θεσσαλονίκης και της Κεντρικής Μακεδονίας, έστειλε ο πρόεδρος του Τμήματος Κεντρικής Μακεδονίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Τ. Κονακλίδης.
Ο τεχνικός κόσμος της περιοχής εκπέμπει SOS, καθώς οι υποδομές έχουν κολλήσει και τα προβλήματα, που ήδη χρονίζουν, αντί να αντιμετωπίζονται διογκώνονται.

Ομάδα με όλη την έννοια της λέξης


ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Άλλο Champions League και άλλο …Champions Greek! Ο ηλεκτρονικός πίνακας στο Γ.Καραϊσκάκης έμεινε στο τέλος αναγράφοντας, Ολυμπιακός-Σάλκε 1-2. Στην πρεμιέρα των ομίλων της κορυφαίας ευρωπαϊκής διοργάνωσης, η ομάδα του Ζαρντίμ παρουσιάστηκε ανέτιμη, απροετοίμαστη και ασύνδετη. Μεγάλο ρόλο έπαιξαν και οι τελευταίες αλλαγές στο αρχικό σχήμα που δοκίμασε ο Πορτογάλος τεχνικός του Ολυμπιακού αλλά δεν του βγήκαν.

Τεχνολογία: Για πρώτη φορά οι επιστήμονες... τύπωσαν λέιζερ με κοινό εκτυπωτή!



Βρετανοί ερευνητές για πρώτη φορά κατάφεραν να τυπώσουν λέιζερ χρησιμοποιώντας κοινούς εκτυπωτές ψεκασμού (inkjets), στους οποίους το μελάνι είχε αντικατασταθεί από υγρούς κρυστάλλους. Το επίτευγμα μπορεί να ανοίξει το δρόμο για την ευκολότερη και φθηνότερη κατασκευή συσκευών λέιζερ στο μέλλον.

ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ Συγκρούσεις διαφορετικού είδους σωματιδίων μεταξύ τους στο CERN



Δοκιμαστικές συγκρούσεις διαφορετικών σωματιδίων μεταξύ τους, συγκεκριμένα πρωτονίων υδρογόνων και πολύ βαρύτερων πυρήνων (ιόντων) μολύβδου, πραγματοποιήθηκαν χθες για πρώτη φορά στον μεγάλο υπόγειο επιταχυντή του CERN, κάτω από τα γαλλο-ελβετικά σύνορα. Έως τώρα οι συγκρούσεις αφορούσαν μόνο σωματίδια ίδιας μορφής, π.χ. πρωτονίων μεταξύ τους, με ταχύτητα παραπλήσια αυτή του φωτός.

Με επιστροφή φόρου θα δοθεί το επίδομα θέρμανσης

Οι συσκέψεις της Τετάρτης ανάμεσα στον υφυπουργό Γιώργο Μαυραγάνη και των εκπροσώπων των κομμάτων, φαίνεται πως έφεραν αποτέλεσμα, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, οριστικοποιήθηκαν τα κριτήρια βάσει των οποίων οι καταναλωτές θα λαμβάνουν το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης.