Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2012

Η διαίρεση της Γερμανίας 63 χρόνια πριν


Προδιαγεγραμμένη πριν από τη λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, σφραγίστηκε από την ίδρυση των δύο κρατών το 1949
Του Δημήτρη Κ. Αποστολόπουλου
Το 1945 η διαίρεση της Ευρώπης ήταν γεγονός και στη νέα κατάσταση σημαντικό ρόλο διαδραμάτιζαν οι αποφάσεις για το μέλλον της ηττημένης Γερμανίας, που σε διάστημα ενός τετάρτου του αιώνα είχε προξενήσει δύο παγκόσμιες συρράξεις.

Η βία και η δράση


Tου Στέφανου Κασιμάτη
Ο ένας προπηλακίζει τον μικροπωλητή, επειδή είναι σκούρος, αλλόθρησκος, η παρουσία του στη χώρα είναι παράνομη και δεν έχει άδεια επιτηδεύματος. 
Ο άλλος προπηλακίζει έναν εργάτη, επειδή έχει δεχθεί μείωση μισθού, δεν συμμετέχει στην απεργία και πηγαίνει στο εργοστάσιο. Πείτε μου, σας παρακαλώ, σε τι διαφέρει ο δράστης του προπηλακισμού στην πρώτη περίπτωση από εκείνον στη δεύτερη.

Ποιος θα μας προστατέψει από τους προστάτες των… προστατών μας;


Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
Μέχρι να ξεκινήσουν τις κινητοποιήσεις τους οι ένστολοι, όλοι σ’ αυτή τη χώρα είχαμε την απόλυτη βεβαιότητα πως οι Ένοπλες Δυνάμεις, τα Σώματα Ασφαλείας, η Πυροσβεστική, το Λιμενικό, υπήρχαν για να μας προστατεύουν.

Η πεποίθησή μας άρχισε να κλονίζεται, όταν στο πλευρό των ενστόλων διαδηλωτών είδαμε να καταφθάνουν τρεχάτοι αυτοί που αυτοδιορίστηκαν δικοί τους προστάτες.

Διάφοροι άκαπνοι, που δεν γνωρίζουμε ούτε πού ούτε αν υπηρέτησαν τη θητεία τους, έσπευσαν να υποδυθούν τους προστάτες των… προστατών μας.

Πολιτικά ασταθής ο συσχετισμός δυνάμεων


Του Σταύρου Λυγερού
Τρεις μήνες μετά τις εκλογές, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, ο συσχετισμός δυνάμεων έχει διαφοροποιηθεί, αλλά όχι ποιοτικά. Αυτό, όμως, δεν θα συνεχισθεί για πολύ ακόμα. 
Ο παράγοντας που θα γείρει τη ζυγαριά είναι οι εξελίξεις στην οικονομία. Εάν φανεί ότι η καθοδική πορεία αντιστρέφεται, τότε η κυβέρνηση Σαμαρά θα επιβιώσει. Εάν, όμως, το «σπιράλ θανάτου» συνεχισθεί, σύντομα θα αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση.

"Χρυσή Αυγή" Φούσκα τα ισοδύναμα της συγκυβέρνηση


 Γραφείο Τύπου
Τα "ισοδύναμα" της συγκυβέρνησης αποδείχθηκαν μία μεγάλη φούσκα. Οι αδύναμοι και
 οι φτωχοί θα πληρώσουν και πάλι την καταστροφική πολιτική του μνημονίου. Μόνη λύση 
να τεθεί το εθνικό και λαϊκό συμφέρον υπεράνω των παράνομων αιτημάτων των τοκογλύφων.

Ο Ερντογάν (δεν) θα γίνει Πούτιν


ΜΑΝΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ

Προφανώς και η επιθυμία του Ταγίπ Ερντογάν να μεταπηδήσει στην Προεδρία της Τουρκικής Δημοκρατίας, δεν αποτελεί έκπληξη, ούτε είδηση. Ο άλλοτε δήμαρχος Κωνσταντινούπολης, κατάφερε την τελευταία δεκαετία να εξελιχτεί στον απόλυτο και αδιαμφισβήτητο κυρίαρχο της τουρκικής πολιτικής ζωής.

Ερώτηση ΣΥΡΙΖΑ για την Λειτουργία μονάδας επεξεργασίας αποβλήτων ζωικών υποπροϊόντων


ΕΡΩΤΗΣΗ και ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ
 Προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής
Η εταιρεία ΑΦΟΙ Ταχματζίδη Κρέατα Ο.Ε., που εδρεύει στο 2ο χλμ Λαγκαδά – Κολχικού Ν. Θεσσαλονίκης βρίσκεται στη διαδικασία έγκρισης κωδικού για μονάδα επεξεργασίας ζωικών αποβλήτων από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων.

Η στιγμή της αλήθειας


ΧΑΡΗΣ ΠΑΥΛΙΔΗΣ

Να λοιπόν που ήρθε η στιγμή της αλήθειας. Για όλους και κυρίως για τους πολίτες που με την ανοχή τους έδωσαν το χρόνο στη κυβέρνηση να περισώσει ό,τι μπορούσε, διαπραγματευόμενη με την τρόικα τα ισοδύναμα μέτρα κάτω από δυσμενείς συνθήκες. Αποτελεί μικροψυχία το γεγονός ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν αναγνωρίζουν τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έδωσε τη μάχη του ο πρωθυπουργός, η κυβέρνηση και οι ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ.

Ο δεκάλογος του φετινού Champions League


ΜΑΝΟΣ ΣΤΑΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ

Το Τσάμπιονς Λιγκ, η κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση, από την Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου και έως τον Μάιο του 2013 θα κρατήσει σε εγρήγορση το ενδιαφέρον εκατομμυρίων φιλάθλων σε όλο τον κόσμο. Το καλύτερο προιόν της ΟΥΕΦΑ, δικαίως κάθε χρόνο τέτοια εποχή συγκεντρώνει πάνω του τα βλέμματα όλων των ανθρώπων και φυσικά οι ομάδες χαίρονται βλέποντας τα ταμεία τους να γεμίζουν από λεφτά.

Εύκολες λύσεις


ΤΟΥ ΜΑΚΗ ΒΟΪΤΣΙΔΗ
Mε τα μέτρα των 11,5 δισεκατομμυρίων, μπορούμε να παίξουμε την κολοκυθιά. Να μην κόψουν μισθούς στρατιωτικών και δικαστικών, να πάρουν πίσω τα αυτοκίνητα των βουλευτών. Μπορούμε να στείλουμε την μπάλα στην κερκίδα. Να μην περικόψουν συντάξεις, να πατάξουν τη φοροδιαφυγή. Μπορούμε, επίσης, να χτυπήσουμε τη γροθιά στο μαχαίρι. Να μην κάνουμε τίποτε και αν πτωχεύσουμε, πτωχεύσαμε.

Σέρρες: Η αρχαιολογική σκαπάνη πιθανόν να φέρει στο φως τεκμήρια της οικογένειας του Μεγάλου Αλεξάνδρου


Μπροστά σε μια μεγάλη αρχαιολογική ανακάλυψη πιθανόν να βρίσκονται τα συνεργεία της ΚΗ’ Εφορείας Κλασσικών Αρχαιοτήτων Σερρών. Μετά από έρευνες ετών και αξιοποιώντας την ιστοριογραφία και τις προφορικές παραδόσεις της περιοχής, οι αρχαιολόγοι κατέληξαν σε μία «τούμπα» σε αγροτική περιοχή του Δήμου Αμφίπολης. Το μεγάλο μυστικό που κρύβεται στο εσωτερικό της αφορά στον εντοπισμό των τάφων της συζύγου του Μεγάλου Αλεξάνδρου, Ρωξάνης, και του υιού τους, Αλέξανδρου Δ’.