Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2012

Το «λόμπι της δραχμής»


Tου Σταυρου Λυγερου
Ο πρωθυπουργός συνηθίζει να δηλώνει ότι ο εχθρός της Ελλάδας είναι το «λόμπι της δραχμής». Ο όρος «λόμπι» παραπέμπει ευθέως όχι σε πολιτική άποψη, αλλά σε συμφέροντα. Ποια συμφέροντα, όμως, μπορεί να εννοεί;

Η Αριστερά ως αυτοσκοπός και ο κ. Βουδούρης


Tου Στεφανου Κασιματη
Στον χώρο της συμπολίτευσης, ο νέος σταρ του αντιμνημονιακού αγώνα -αν δεν το έχετε πάρει είδηση ακόμη- είναι ο βουλευτής Οδυσσέας Βουδούρης. 
Ιατρός με σπουδές στη Γαλλία και στέλεχος της φιλανθρωπικής οργάνωσης «Γιατροί χωρίς Σύνορα», υπερηφανεύεται στο βιογραφικό του ότι «απέκτησε τις πρώτες πολιτικές εμπειρίες στα οδοφράγματα του Μάη του ’68», αλλά είναι και Ιππότης του Εθνικού Τάγματος Αξίας της Γαλλικής Δημοκρατίας. (Για το τελευταίο, ας είναι καλά ο Σαρκοζί...). Στη Βουλή των Ελλήνων, εξελέγη προσφάτως στη Β΄ Αθηνών με τη ΔΗΜΑΡ, προέρχεται όμως από το ΠΑΣΟΚ, του οποίου υπήρξε βουλευτής Μεσσηνίας από το 2009.

Η πολιτική σκηνή της Τουρκίας δοκιμάζεται


Του Κώστα Ράπτη
(Πηγή : http://www.capital.gr)
Μας χωρίζουν ελάχιστα μόλις χρόνια από τότε που οι φιλόδοξες πολιτικές της κυβέρνησης του Tayyip Erdogan κινούσαν υποψίες για τη δημιουργία ενός άξονα «Άγκυρας-Δαμασκού-Τεχεράνης» και ξεσήκωναν διεθνώς έντονη συζήτηση γύρω από το ερώτημα αν «η Δύση έχασε την Τουρκία».

Πώς θα εξοφληθούν οι φαρμακοποιοί

Από τις 12 Σεπτεμβρίου ξεκινά η πληρωμή προς τους φαρμακοποιούς για συνταγές που εκτέλεσαν τον Ιούνιο, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας με την προϋπόθεση για την εφαρμογή του την αποδοχή του από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο και την άμεση άρση της αναστολής χορήγησης φαρμακευτικών προϊόντων με πίστωση στους ασφαλισμένους, που έχει ως αποτέλεσμα εκατομμύρια ασφαλισμένοι του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), να πληρώνουν από την τσέπη τους τα φάρμακά τους.

Μαθήματα με σκουφιά και παλτό


Χωρίς πετρέλαιο κινδυνεύουν να μείνουν το χειμώνα δεκάδες σχολεία της Θεσσαλονίκης, ενώ δεν αποκλείεται να διακοπεί και η παροχή φυσικού αερίου σε αρκετά συγκροτήματα.

 Της Φανής Σοβιτσλή

Ποιοι συμμετέχουν στο πάρτι της φοροδιαφυγής


Τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας χθες για τους μεγαλοφοροφυγάδες έρχονται να επιβεβαιώσουν, ότι το υπάρχον φορολογικό σύστημα επιτρέπει σε επιτήδειους να κάνουν «πάρτι» σε βάρος όλων των συνεπών φορολογούμενων.

Μπορεί ο Γιώργος να έχασε τον θησαυρό, τον βρήκε όμως ο Αλέξης


Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
Αν θυμάμαι καλά, οι συνδικαλιστικές κεφαλές που διαδήλωσαν στη Θεσσαλονίκη τηρώντας το ανόητο έθιμο να μετατρέπεται η πόλη σε πτυελοδοχείο – και μάλιστα με αφορμή ένα επιχειρηματικό γεγονός προβολής της χώρας, των προϊόντων της και των υπηρεσιών της, όπως (έπρεπε να) είναι η ΔΕΘ – είναι οι ίδιοι που έδωσαν μάχη για να έλθει στην εξουσία ο κ. Παπανδρέου το 2009.

Εκείνη την (ηρωική) εποχή, είχαν τον Γιώργο για αρχηγό τους. Μ’ αυτόν συσκεπτόταν η ΑΔΕΔΥ προκειμένου να… οργανωθούν καλύτερα τα συλλαλητήρια της Θεσσαλονίκης!

Τώρα, έχουν αρχηγό τους τον Αλέξη, ο οποίος προχθές ετέθη επικεφαλής της πορείας.

Ο Ολάντ στον αστερισμό των “αυτογκόλ”

ΜΑΝΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Ποτέ άλλοτε στο παρελθόν, ο ηγέτης μιας τόσο ισχυρής χώρας όπως είναι η Γαλλία, δεν πρόλαβε να διαψεύσει τόσο σύντομα τις (μεγάλες) προσδοκίες που συνόδευαν την άνοδό του στην εξουσία. Ο Φρανσουά Ολάντ μετρά ήδη αντίστροφα, για την παραμονή του στα Ηλύσια Πεδία, αδυνατώντας να εμπνεύσει, αλλά και να συγκρατήσει μια οικονομία σε προϊούσα φθορά.

Το “mea culpa” ενός (ακόμη) Ανδρέα


ΜΑΡΙΚΑ ΛΥΣΙΑΝΘΗ

Παρακολουθώντας κανείς προσεκτικά τις κινήσεις του Ανδρέα Λοβέρδου μετά τις εκλογές της πολιτικής αυτο-εξαφάνισης για το ΠΑΣΟΚ, δεν ήταν δύσκολο να προβλέψει ότι ο άλλοτε «διόσκουρος» του Ευάγγελου Βενιζέλου αναζητούσε το κατάλληλο timing για να… ξεμπλέξει με το Κίνημα και τη νέα ηγεσία του.

Σήμερα το χρονοδιάγραμμα εξόφλησης των οφειλών του ΕΟΠΥΥ


Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Μάριος Σαλμάς, αναμένεται να ανακοινώσει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα πληρωμών του ΕΟΠΥΥ προς τους φαρμακοποιούς, με βάση, όπως ο ίδιος υποστήριξε, «τις δυνατότητες εισφορών από τα ασφαλιστικά ταμεία μέχρι το τέλος του έτους».

Οι δέκα πιο ηχηρές μεταγραφές του καλοκαιριού


Οι καλοκαιρινές μεταγραφές ολοκληρώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα και, ως συνήθως, οι μετακινήσεις στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο αναμένεται να προκαλέσουν αλλαγές στη δυναμική των ομάδων.