Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2012

Ο Κικίλιας έφερε στη Βουλή το θέμα του ΑΠΘ


REPORTER

Την κοινοβουλευτική οδό παίρνει πλέον το θέμα που προέκυψε μετά τις δημοσιογραφικές αποκαλύψεις για τη δαπάνη ποσού 1.263.284 ευρώ από την Πρυτανεία του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης για τη φύλαξη του ακαδημαϊκού ιδρύματος, το δίμηνο Ιουνίου-Ιουλίου του 2012, μετά από σχετική ερώτηση που κατέθεσε ο Βασίλης Κικίλιας.

ΟΑΣΘ Στα περσινά επίπεδα η επιβατική κίνηση


Στα περσινά επίπεδα κυμαίνεται η επιβατική κίνηση στα λεωφορεία του ΟΑΣΘ, παρά την -προσωρινή όπως αποδείχτηκε- αύξηση που παρουσίασε μετά τον Απρίλιο του 2010, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.

Του Φώτη Κουτσαμπάρη

Η ελληνική κοινωνία στο στόχαστρο της Άγκυρας


Του Μάνου Ηλιάδη
Στο πρόσφατο βιβλίο του "Η μυστική δράση των Τούρκων στην Ελλάδα και η σύγχρονη ΜΙΤ" ο συντάκτης του παρόντος είχε… εκφράσει την άποψη ότι η τουρκική απειλή, χωρίς να παύσει ποτέ να εκφράζεται στο στρατιωτικό τομέα, 
όπως αποδεικνύεται από πλήθος στοιχείων, παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια μια διαφοροποίηση, με την παράλληλη εφαρμογή της στρατηγικής της απειλής χρήσεως βίας εναντίον της χώρας μας και της στρατηγικής της ήπιας ισχύος.

Αντιγράφοντας (λάθος) το ΠΑΣΟΚ…


ΜΑΝΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ

Το “κούρεμα” του ήλιου ήταν λάθος. Γιατί στέλνει… εκκωφαντικό μήνυμα για τις «περικοπές» που δέχεται το ίδιο το ΠΑΣΟΚ στα σύμβολά του, στην εποχή του Μνημονίου. Η επιλογή ενός Μουσείου, ήταν επίσης λάθος. Γιατί… εξιτάρει το πνεύμα να κολυμπήσει σε ωκεανό σχολίων, συνειρμών και λοιδωρίας, για το πως κατάντησε το ΠΑΣΟΚ μουσειακό έκθεμα. Λάθος ήταν ακόμη η διαχείριση της δυνητικής απουσίας κορυφαίων στελεχών, αλλά και εκ των υστέρων, της παρουσίας άλλων, μεταξύ των οποίων δυο πρώην προέδρων και πρωθυπουργών.

Η Ελλάδα που θέλουμε



Του Αλεξη Παπαχελα
Το εγχείρημα της παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ δεν έχει ιδιαίτερο νόημα αν δεν ξεριζωθούν βίαια οι πυρήνες της διαφθοράς, που βλάπτουν τη χώρα και την κοινωνία στο σύνολό της. 
Δεν έχει νόημα να μειωθούν και άλλο οι μισθοί και οι συντάξεις των εργαζομένων αν η Ελλάδα συνεχίσει να λεηλατείται από εθνικούς προμηθευτές, λαμόγια που πουλάνε προστασία σε όποιον ξένο θέλει να επενδύσει στη χώρα μας, καρτέλ που κρατάνε τις τιμές παράλογα υψηλά σε ζωτικούς τομείς και από ένα κομματικό σύστημα που χρησιμοποιεί τις ΔΕΚΟ, τον ΟΠΑΠ και άλλους οργανισμούς για να μοιράσει πολιτικό χρήμα.

Todo sobre mi hija: όλα για την κόρη μου*


Tου Στέφανου Κασιμάτη
Παρακολουθώ τη συζήτηση για τους διορισμούς συγγενών πολιτικών σε θέσεις μετακλητών υπαλλήλων στη Βουλή και μου προξενεί εντύπωση πώς διαφεύγει από τους σχολιαστές μία εξόχως σημαντική διάσταση του θέματος. 
Επικρίνουμε τον Β. Πολύδωρα, που διόρισε την κόρη του, καθώς και τον Ι. Τραγάκη, που διόρισε τέσσερα άτομα εκ των οποίων το ένα ήταν συγγενής του (δεν του είχαν μείνει άλλοι, βλέπετε - είχε προλάβει να τους διορίσει σε καλύτερες εποχές...),

Επίσκεψη Ν. Χουντή στα Τίρανα, ως Εισηγητή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Έκθεση προόδου της Αλβανίας



Αναχωρεί σήμερα για τριήμερη επίσκεψη στην Αλβανία ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου,
Ν. Χουντής. Ο Έλληνας ευρωβουλευτής επισκέπτεται την Αλβανία με την ιδιότητα του Εισηγητή της Έκθεσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την ενταξιακή προοπτική της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το μπαϊράκι των ΔΕΚΟ


Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
Στις 10 Σεπτεμβρίου λήγει το τελεσίγραφο της κυβέρνησης προς τις διοικήσεις των ΔΕΚΟ, προκειμένου να στείλουν τον οικονομικό απολογισμό έτους 2011, την έκθεση πεπραγμένων του διοικητικού συμβουλίου έτους 2011, την έκθεση ή το πιστοποιητικό του ορκωτού ελεγκτή καθώς και αντίγραφο πρακτικού της Τακτικής Γενικής Συνέλευσης, τον οικονομικό απολογισμό του πρώτου εξαμήνου έτους 2012, την πιθανή εκτέλεση του οικονομικού προϋπολογισμού έτους 2012, το σχέδιο του οικονομικού προϋπολογισμού έτους 2013, καθώς και την εισηγητική έκθεση τεκμηρίωσής του.

Ουσιαστικά, οι διοικήσεις των ΔΕΚΟ καλούνται απλώς να… εφαρμόσουν το νόμο!

Τον οποίο αρνούνται να εφαρμόσουν!

Και προφανώς, εδώ ταιριάζει η γνωστή ιστορική ρήση «αυτά μόνο στην Ελλάδα συμβαίνουν»!

Η βελτίωση του κλίματος δημιουργεί προοπτικές


ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΠΡΑΤΣΟΣ

Η ανησυχία ,οι διεθνείς και Ευρωπαικές πιέσεις για τις υφεσιακές συνέπειες στη παγκόσμια οικονομία από τη κρίση στην ευρωζώνη και η συνειδητοποίηση από τη Γερμανική πολιτική ηγεσία των αρνητικών αποτελεσμάτων της οικονομικής πολιτικής οδηγούν απ’ ότι φαίνεται σε αλλαγή πορείας.

Το ΠΑΣΟΚ στα χρόνια του Μνημονίου


ΜΑΝΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ

Οφείλει κανείς να αναγνωρίσει στο ΠΑΣΟΚ ιστορική συνέπεια. Και βαθιά αίσθηση του πολιτικού χιούμορ. Στα χρόνια του Μνημονίου, που το ίδιο το ΠΑΣΟΚ προκάλεσε και έφερε στην Ελλάδα, ο νέος ήλιος του Κινήματος, έχει υποστεί… κούρεμα.

Ο Νασράλα σε ρόλο… εκπροσώπου του Ιράν


ΜΑΝΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ

Προσπερνώντας τις εύλογες απορίες για τη διάψευση των πιθανοτήτων από τον σεϊχη Χασάν Νασράλα, ο οποίος παραμένει κομβικός παράγοντας για τη Μέση Ανατολή, παρά την προφανή στοχοποίησή του από το Ισραήλ τα τελευταία χρόνια, ας σταθούμε στη νέα δημόσια παρέμβασή του.

Το κλειδί βρίσκεται στην παραγωγικότητα


ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΠΡΑΤΣΟΣ

Είναι δεδομένο ότι τα νέα μέτρα προκαλούν σοβαρές αδικίες ,προσωπικά και οικονομικά αδιέξοδα στη συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας και αδυναμία επιβίωσης σ’ ένα μεγάλο κομμάτι της.
Ο κεντρικός στόχος του πολιτικού συστήματος θα πρέπει να είναι η υπεύθυνη διαχείριση της κρίσης  ώστε ν’ αντέξει η κοινωνία , να υπάρξει προοπτική για τις νεότερες γενιές και να μην απαξιωθεί το υπάρχον δυναμικό.

«Εμπλοκή» με τα ειδικά μισθολόγια του Δημοσίου

ΣΕ πορεία σύγκρουσης βρίσκεται η κυβέρνηση με τους ένστολους για τις περικοπές στα ειδικά μισθολόγια καθώς η μεν κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σε κλιμακωτές περικοπές από φέτος και μάλιστα αναδρομικά, ενώ οι ένστολοι αρνούνται να μετέχουν σε διάλογο και απειλούν με κινητοποιήσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι η χθεσινή συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα με εκπροσώπους των ένστολων για τα ειδικά μισθολόγια οδηγήθηκε σε αδιέξοδο.