Σάββατο 1 Σεπτεμβρίου 2012

Η θέση της Ελλάδας στον χάρτη


Tου Αθανάσιου Έλλις
Οι πρώτες συναντήσεις που είχε ο Αντώνης Σαμαράς ως πρωθυπουργός με τον Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, τον Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, την Αγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ, πήγαν καλά. 
Ο πάγος που είχε δημιουργηθεί όταν ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε αρνηθεί να στηρίξει το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής έχει λιώσει.

Πώς η Ελλάδα βοήθησε τη Γερμανία να σωθεί από τη χρεοκοπία!

Μια σύντομη αναδρομή σε κρίσεις χρέους του πρόσφατου παρελθόντος μπορεί να προσφέρει σημαντικά διδάγματα. Κυρίως ποια λάθη πρέπει να αποφεύγονται και πώς μπορεί μια χώρα να σταθεί και πάλι στα πόδια της.Το γερμανικό παράδειγμα:

Σκληρό πακέτο: Ολη η λίστα με τα 72 μέτρα των 11,9 δισ. €


4,6 ΔΙΣ. ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΜΟΝΟ ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Των Γ. Γάτου, Ελ. Αρλαπάνου, Ελ. Πετροπούλου, Χ. Καλημέρη και Ηλ. Μπενέκου
Λογαριασμό 5,5 δισ. (που μεικτά φτάνουν τα 7,2 δισ. ) θα κληθούν να πληρώσουν τα 2.800.000 των συνταξιούχων, 330.000 και πλέον εν ενεργεία ασφαλισμένοι - που είτε θα χρειαστεί να συμπληρώσουν ή να εξαγοράσουν έως 5 χρόνια ασφάλισης για να συνταξιοδοτηθούν στα 65 είτε θα λάβουν μειωμένες συντάξεις και εφάπαξ - καθώς και 1.013.000 επιδοματούχοι. Στο ύψος αυτό φτάνουν οι περικοπές του «πακέτου» εξοικονόμησης δαπανών από συντάξεις, επιδόματα και εφάπαξ. Τα μέτρα έχουν ως εξής:

Ο νέος ρόλος του Μεϊμαράκη


ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΜΑΡΙΝΟΣ

Η εκλογή του Μανώλη Κεφαλογιάννη στη θέση του Γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, ανοίγει εκ των πραγμάτων ένα νέο κεφάλαιο στο εσωκομματικό πεδίο του κυβερνώντος κόμματος.

Άνοιξε η αυλαία των εκδηλώσεων «Θεσσαλονίκη 1912-2012»


 Με τη συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης, σε πλήρη σύνθεση, στην πλατεία Αριστοτέλους, υπό την αιγίδα του δήμου και του «Θεσσαλονίκη 2012», άνοιξε επισήμως η αυλαία των εκδηλώσεων εορτασμού των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της πόλης.

Οι αντοχές της οικονομίας της Ινδίας


ΜΑΝΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ

Οι εκτιμήσεις των  «ειδικών» προέβλεπαν ότι η οικονομία της Ινδίας θα ακολουθούσε το κακό παράδειγμα άλλων αναπτυσσόμενων οικονομιών του πλανήτη, και θα… παρέδιδε το πνεύμα, απέναντι στις σύνθετες συνέπειες μιας κρίσης η οποία δεν γνωρίζει γεωγραφικά σύνορα.