Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2012

Τρισδιάστατο μουσείο για τον Άθω

Ένα πρωτοποριακό -για τα ελληνικά δεδομένα- μουσείο προβολής της αθωνικής πολιτιστικής κληρονομιάς επιδιώκει να υλοποιήσει ο δήμος Αριστοτέλη, ο οποίος, σε συνεργασία με την «Κοινωνία της Πληροφορίας ΑΕ» και το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, κατέθεσε πρόταση χρηματοδότησης του έργου, προϋπολογισμού περίπου 2 εκατ. ευρώ, από το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ψηφιακή Σύγκλιση».
Του Κώστα Σιαμέλη

Χιονίζει στη Θεσσαλονίκη

Πυκνό χιόνι, άρχισε να πέφτει, μετά τις 19:30 το βράδυ, και μέσα στην πόλη της Θεσσαλονίκης.
Η θερμοκρασία, στο κέντρο της πόλης, κυμαίνεται στο μηδέν, ενώ με αλυσίδες διεξάγεται η κυκλοφορία των οχημάτων σε μεγάλα τμήματα του οδικού επαρχιακού δικτύου στην Κεντρική Μακεδονία.

Ερχεται «κούρεμα» έως 35% στις αποδοχές των εργαζομένων

Διασώζονται τέσσερα επιδόματα: Οικογενειακό (γάμου, τέκνων) σπουδών, πολυετίας ... εργασιακής εμπειρίας και βαρέων - ανθυγιεινών. Περικοπές έως 15% στους μισθούς θα φέρει η κατάργηση των επιδομάτων που προβλέπονται στις κλαδικές συμβάσεις.

Η οικονομική κρίση και η ερμηνεία της

Προκόπης Κωφός
Τμήμα Χημείας του ΑΠΘ
Προχθές στο διάλογο είδαμε δύο ερμηνείες για την κρίση. Η πρώτη ήταν από το Θόδωρο τον Χατζηπαντελή που την περιέγραψε με τα λόγια, «…και όχι η απαίτηση να παραμείνουν τα πράγματα όπως είχαν τον καιρό της ασύδοτης δανειοδότησης και κατασπατάλησης των πόρων του δύσμοιρου αυτού κράτους....».

Τροφή στα συσσίτια για χιλιάδες απόρους

Η φτώχεια εξαπλώνεται όλο και περισσότερο στη Θεσσαλονίκη, χτυπώντας και νοικοκυριά που μέχρι πρότινος είχαν μια άνετη ζωή.
Της Φανής Σοβιτσλή
fanisovi@gmail.com

Η ανεργία, που λαμβάνει εκρηκτικές διαστάσεις στον νομό, οι ανύπαρκτοι τζίροι στα περισσότερα εμπορικά καταστήματα, η δραστική περικοπή μισθών και συντάξεων οδηγούν καθημερινά όλο και περισσότερους πολίτες στα συσσίτια που καθημερινά στήνουν ενοριακοί ναοί και δήμοι. Σύμφωνα με τα στοιχεία των μητροπόλεων της Θεσσαλονίκης, στις μέρες μας τουλάχιστον 5.000 οικογένειες εξασφαλίζουν ένα πιάτο φαγητό από τα συσσίτια της εκκλησίας, ενώ η... πελατεία στις τράπεζες τροφίμων και ρουχισμού και στα κοινωνικά παντοπωλεία των δήμων αυξάνεται καθημερινά.

“ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΧΑΡΑΤΣΙ''.

Έτσι απεκάλεσε τον Υπουργό Οικονομικών ο Βουλευτής Αχαίας Νίκος Νικολόπουλος κατηγορώντας τον ότι “ο άνθρωπος που έπεσε έξω σε όλες του τις προβλέψεις, είχε χτες το θράσος να ζητά τα ρέστα και από τους άλλους. Είναι λανθασμένη η πρόταση της Τρόικα περί “εθελοντικής συμμετοχής στα Επιμελητήρια” και απεκάλυψε ότι αυτή είναι η θέση του Α. Σαμαρά. Επίσης πληροφόρησε τους ακροατές ότι ο πρόεδρος της ΝΔ προτείνει τα ομόλογα των ιδιωτών, ανεξαρτήτως ποσού, να εξαιρεθούν από το πρόγραμμα εθελοντικής συμμετοχής ιδιωτών.”

ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ: « Οι στόχοι των νέων μέτρων: αφαίμαξη του εθνικού μας πλούτου και κινεζοποίηση των Ελλήνων"

Η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ ΣΕ  ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΙ:
«Το πολιτικό κόμμα    «Λαϊκός Σύνδεσμος-Χρυσή Αυγή» καταγγέλλει την εθνοκτόνο στάση της συγκυβέρνησης του   μνημονίου. Τα νέα μέτρα που προωθούν οι  δανειστές και αποδέχονται οι εγχώριοι  τοποτηρητές τους δεν στοχεύουν στη     σωτηρία, αλλά στο ξεπούλημα της Ελλάδος.     Με την εφαρμογή τους θα αντιμετωπίσουμε  άμεσα δύο τρομακτικές συνέπειες:

Λαϊκή Εξουσία ή αφανισμός!

Γράφει: ο Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ
Αυτοί που είναι υπεύθυνοι για τα παιδιά που λιποθυμούν από την πείνα στα σχολεία...
*
Αυτοί που με την πολιτική τους έχουν γεμίσει τους δρόμους, τα παγκάκια, τα πάρκα, τις εισόδους των πολυκατοικιών και των καταστημάτων με αστέγους...

Έρχεται κακοκαιρία

Νέα επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός, ενώ η κακοκαιρία θα συνεχιστεί μέχρι και το Σάββατο. Έτσι για σήμερα, η ΕΜΥ προβλέπει, τοπικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες, χιόνια στα ορεινά - ημιορεινά, καθώς και σε πεδινές περιοχές της βόρειας χώρας, ενώ η θερμοκρασία θα σημειώσει σταδιακή πτώση, με πολύ θυελλώδεις ανέμους στα πελάγη.
Ειδικότερα σύμφωνα με τις προβλέψεις της ΕΜΥ:

«Προμνημόνιο» με κατάργηση μονιμότητας στις ΔΕΚΟ, μείωση μισθών για όλους και σωτηρία του δώρο

Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα για την οριστικοποίηση των όρων της δανειακής συμφωνίας σε ό,τι αφορά στα εργασιακά. Η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση με τον πρωθυπουργό, Λουκά Παπαδήμο θα πραγματοποιηθεί τελικά μετά τις 21:00 το βράδυ ενώ τo τελικό κείμενο που θα προκύψει από τις συνολικές διαπραγματεύσεις θα σταλεί αύριο τελικά στους τρεις πολιτικούς αρχηγούς ώστε να «ανάψουν» το πράσινο φως για τη νέα δανειακή σύμβαση.

Το Μνημόνιο έβαλε “λουκέτο” στην αγορά

Αφιερωμένο εξαιρετικά σε όσους, λίγους ευτυχώς πλέον, εξακολουθούν να βλέπουν «μεταρρυθμίσεις» και «οδικό χάρτη ανάπτυξης», πίσω από τα αδιέξοδα μέτρα ενός Μνημονίου υφεσιακού προσανατολισμού, που τείνει να χρωματίσει με εξαιρετικά σκούρα χρώματα το μέλλον του τόπου.

Ν. Νικολόπουλος: «Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας δίνει μάχη για να αποφευχθούν όσο είναι δυνατόν νέα βαρύτερα υφεσιακά μέτρα».

Ο Νίκος Νικολόπουλος Βουλευτής Αχαΐας και Τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης της Νέας Δημοκρατίας μεταξύ άλλων στο ΒΗMΑ FM  είπε Βασίλη Χιώτη και στο Νότη Παπαδόπουλο και σε άλλες ραδιοφωνικές συνεντεύξεις σε σταθμούς της Αχαΐας είπε: 

ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΚΟ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ «ΝΕΟ ΛΥΚΕΙΟ»

Η Ε.Κ.Ο καθηγητών Β΄θμιας εκπ/σης νομού Θεσσαλονίκης στα πλαίσια της αποστολής της ως ειδική κομματική οργάνωση που σκοπό έχει να ενημερώνει τα αρμόδια όργανα του κόμματος για τα προβλήματα του επιστημονικού της χώρου , σε συνεδρίαση του Δ/Σ της στις 30-01-2012 με την συμμετοχή επιστημονικών φορέων ,

Θέμα με τα ανώτερα ηλικιακά όρια προσλήψεων δικαστών, εισαγγελέων αλλά και για την άσκηση των δικηγορικού επαγγέλματος, θέτει η Κομισιόν

  Προκήρυξη διαγωνισμού της αστυνομίας παραβιάζει την οδηγία 2000/78 περί αποφυγής διακρίσεων λόγω ηλικίας
 Απάντηση της Κομισιόν στον Ν. Χουντή
Σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντή σχετικά με την προκήρυξη (αριθ. 6015/28/20-α, 24.11.2011) για την πρόσληψη 100 Αξιωματικών Ειδικών Καθηκόντων στην ελληνική αστυνομία

ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΚΟΠΗΣ ΤΗΣ ΠΙΤΑΣ ΤΗΣ Ν.Δ

Δυνατό μήνυμα ελπίδας έστειλαν χθες εκατοντάδες στελέχη και μέλη της Νέας Δημοκρατίας Θεσσαλονίκης, τα οποία «πλημμύρισαν» το δημαρχείο Θεσσαλονίκης, στην εκδήλωση κοπής της βασιλόπιτας της Διοικούσας Επιτροπής. Στο κατάμεστο δημαρχείο ήταν όλοι εκεί: νυν και πρώην βουλευτές, πολιτευτές, κομματικά στελέχη, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, νεολαίοι και κυρίως εκατοντάδες πολιτών.


Βιντεοσκοπημένα στιγμιότυπα από την συγκέντρωση των εργαζομένων στο ΕΚΘ και την πορεία στις οδούς της Θεσσαλονίκης


Φωτογραφικά στιγμιότυπα από τις κινητοποιήσεις στην Θεσσαλονίκη. Σε λίγο βίντεο


Μια σύγκρουση απ’ το μέλλον

Μπροστά στη Λερναία Ύδρα

ΧΑΡΗΣ ΠΑΥΛΙΔΗΣ
Μετρώντας πλέον αντίστροφα το χρόνο που τελειώνει, με τα μάτια στραμμένα στο ρολόι που δείχνει… ώρα Γερμανίας, ίσως είναι η κατάλληλη στιγμή να μαζέψουμε τα κομμάτια μας και να σκεφθούμε με συναίσθηση της πραγματικότητας τα λόγια του Ευάγγελου Βενιζέλου λίγο πριν από τα μεσάνυχτα (ώρα Ελλάδας και όχι Γερμανίας).

Μισό βήμα πριν τον επίλογο

ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΣΑΡΡΗΣ
Στην αυριανή συνάντηση των πολιτικών αρχηγών με τον Λουκά Παπαδήμο, αναμένεται να οριστικοποιηθεί η συμφωνία με την τρόικα για το νέο πακέτο μέτρων, που απαιτούν οι διεθνείς εταίροι και δανειστές της χώρας, προκειμένου να ανάψουν το «πράσινο φως» για το Μνημόνιο ΙΙ, και φυσικά για την ολοκλήρωση του PSI.

Η οργανολαγνεία έδωσε επιχειρήματα στον Τόμσεν

Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
Δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία ότι μετά την πλήρη αποτυχία της συνταγής τους, οι εκπρόσωποι της τρόικας, με αιχμή του δόρατος τον (υπερδραστήριο) Πολ Τόμσεν, κάνουν το παν για να αποτινάξουν τη ρετσινιά του αποτυχημένου έναντι των προϊσταμένων τους.

Χωρίς Αστικά σήμερα η Θεσσαλονίκη

Από τον Ο.Α.Σ.Θ. ανακοινώνεται ότι, με απόφαση του Συνδικάτου Εργαζομένων Οργανισμού Αστικής Συγκοινωνίας Θεσσαλονίκης, θα πραγματοποιηθεί:
24ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΝ 7η ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2012
Κατά την ημέρα της απεργίας ο Οργανισμός, θα κυκλοφορεί λεωφορεία με προσωπικό ασφαλείας. Τα δρομολόγια των γραμμών που θα εξυπηρετούνται με το προσωπικό ασφαλείας, θα εκτελούν το πρώτο δρομολόγιο από 04:25΄ και το τελευταίο 23:18΄περίπου.

Πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Μακεδονία»