Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2012

Ανακάλυψαν σχεδόν αόρατο γαλαξία

Οι αστρονόμοι ανακάλυψαν ένα "νάνο" γαλαξία που αποτελείται κυρίως από σκοτεινή ύλη, γεγονός που τον κάνει αόρατο στα τηλεσκόπια. Είναι η δεύτερη μόλις φορά που εντοπίζεται τέτοιου είδους νάνος σκοτεινός γαλαξίας. Ο νέος γαλαξίας είναι πολύ πιο μακρινός (ο πρώτος απείχε 2,6 δισ. έτη φωτός), καθώς βρίσκεται σε απόσταση περίπου 10 δισεκατομμυρίων ετών φωτός από τη Γη.

“Δεν υπάρχει συγκυβέρνηση μακράς πνοής”

Η ολιγόλεπτη και εξαιρετικά λακωνική δήλωση του Λουκά Παπαδήμου, για το περιεχόμενο της συνάντησής του με τους πολιτικούς αρχηγούς τα κόμματα των οποίων έχουν παράσχει κοινοβουλευτική στήριξη στην κυβέρνησή του, άφησε αναπάντητα ερωτήματα για το τι πραγματικά συνέβη πίσω από τις κλειστές πόρτες. Όπως φυσικά και για το ποιο είναι το πρακτικό αποτέλεσμα της «στήριξης» για την οποία μίλησε ο μεταβατικός πρωθυπουργός.

Όλοι μαζί…

Έτσι έπρεπε να γίνει και έτσι έγινε. Οι πολιτικοί αρχηγοί κατάλαβαν ότι η κατάσταση δεν αντιμετωπίζεται με φθηνές ατάκες και εξυπνάδες. Έπραξαν με συναίσθηση της εθνικής ευθύνης έναντι των κρίσιμων διαπραγματεύσεων, που δεν τελειώνουν με το κλείσιμο της συμφωνίας.

Μια συνάντηση “σημαντική και ουσιαστική”

Μετά τη συνάντηση που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Γιώργο Παπανδρέου, τον Αντώνη Σαμαρά και τον Γιώργο Καρατζαφέρη, και στο περιθώριο της συνάντησης που ακολούθησε με τον επικεφαλής του IIF Τσαρλς Νταλάρα, παρουσία του Ευάγγελου Βενιζέλου, ο Λουκάς Παπαδήμος προέβη στην παρακάτω δήλωση, προκειμένου να δώσει το στίγμα των επαφών του με τους πολιτικούς αρχηγούς.

Ο Προβόπουλος έριξε “βόμβα”

Ο κεντρικός τραπεζίτης κάθε χώρας, είναι ο κατεξοχήν βαθύς γνώστης των αληθινών μεγεθών της πραγματικής οικονομίας. Γι’ αυτό και δεν έχει πολλά περιθώρια να υπερασπιστεί τον εαυτό του, όταν έρχεται η στιγμή της απόδοσης ευθυνών, και ο ίδιος βρίσκεται στη… λάθος πλευρά της δικαστικής αίθουσας.

Ο Βενιζέλος ξεκίνησε προεκλογική εκστρατεία

ΜΑΡΙΚΑ ΛΥΣΙΑΝΘΗ
Όσοι είδαν τον Ευάγγελο Βενιζέλο σήμερα στη Βουλή, να κατακεραυνώνει από βήματος ομιλητή τη Νέα Δημοκρατία, και… εκ παραδρομής την υπόλοιπη αντιπολίτευση και όσους ασκούν κριτική στην κυβέρνηση Παπαδήμου, φυσικά και κατάλαβαν ότι ο Υπουργός Οικονομικών έχει ξεκινήσει ήδη την προεκλογική εκστρατεία του.

Παραιτείται ο Παπαϊωάννου;

Ραγδαίες εξελίξεις φαίνεται να προκαλεί η υπόθεση με τις καταγγελίες των δυο οικονομικών εισαγγελέων Γρηγόρη Πεπόνη και Σπύρου Μουζακίτη, οι οποίοι φέρονται να έχουν κατονομάσει τον Υπουργό Δικαιοσύνης Μιλτιάδη Παπαϊωάννου, ως ένα από τα πρόσωπα που ήρθαν σε επαφή μαζί τους, κατά τη διερεύνηση υπόθεσης, μια επαφή που οι ίδιοι θεώρησαν παρέμβαση στο έργο τους.

Συνάντηση του Προέδρου της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρα και της βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Ευαγγ. Αμμανατίδου Πασχαλίδου με πολύτεκνους τα παιδιά των οποίων διαγράφηκαν από τις σχολές στις οποίες εισήχθησαν με την ειδική κατηγορία πολυτέκνων.

Τα παιδιά των πολυτέκνων που είχαν πετύχει στις Πανελλαδικές εξετάσεις – και μάλιστα αρκετά απ’ αυτά με υψηλές βαθμολογίες- διαγράφησαν από τις σχολές εισαγωγής βάσει υπουργικής απόφασης  του Υπουργείου Παιδείας, η οποία έθετε ως προϋπόθεση για την αναγνώριση της πολυτεκνικής ιδιότητας το ηλικιακό όριο των 23 ετών για όλα τα τέκνα της οικογένειας. Επομένως, όσοι επιτυχόντες είχαν αδέρφια άνω των 23 ετών βάσει της λογικής του Υπουργείου δεν μπορούν να κάνουν χρήση του δικαιώματος τους.

Σαμαράς με Πούτιν για… λύτρωση από το Μνημόνιο

Απέναντι στον μονόδρομο ενός Μνημονίου υφεσιακής στόχευσης και προτεραιοτήτων, που έχει βαθύνει την ελληνική κρίση, δηλαδή εκείνη για την οποία υποτίθεται ότι θα αποτελούσε το «γιατρικό», για να θυμηθούμε την ιστορική ρήση του Ντομινίκ Στρος-Καν, τότε που ήταν ακόμη Γενικός Διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ο Αντώνης Σαμαράς εντείνει τις διεθνείς επαφές και την κινητικότητά του, προκειμένου να βρει «εθνικά ισοδύναμα».

Επανακυκλοφορεί από την Κυριακή η «Μακεδονία»

Από την Κυριακή και πάλι στα περίπτερα η εφημερίδα Μακεδονία μετά από διακοπή τριών μηνών. Η  επανακυκλοφορία της ιστορικής εφημερίδας, σε μια περίοδο δύσκολη για την χώρα μας, είναι σημαντικό γεγονός όχι μόνο  για την πόλη της Θεσσαλονίκης αλλά και για ολόκληρη  την Βόρειο Ελλάδα. Ευχόμαστε ολόψυχα η εφημερίδα να έχει καλή πορεία και να επιτύχει τους στόχους της.

Επιτυχία σημείωσε η ημερίδα του ΕΛΣΕΚΕΚ

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της Ημερίδας ΤΟ ΕΣΠΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ «Συνεχιζόμενη ανεργία ή Συνεχιζόμενη Επαγγελματική Κατάρτιση», που διοργάνωσε στην Αθήνα (Αμφιθέατρο ΕΒΕΑ) την Τετάρτη 18/1, ο Ελληνικός Σύνδεσμος Εταιριών Κέντρων Επαγγελματικής Κατάρτισης.

Ο μεσαίος χώρος δεν μένει πια εδώ…

Η εξήγηση της καλπάζουσας κυριαρχίας του Μπιλ Κλίντον στην πολιτική σκηνή των Ηνωμένων Πολιτειών, από το 1992 μέχρι το 2000, στη βάση της διόρθωσης των στρεβλώσεων της οικονομίας, που κατάφερε να υλοποιήσει ο άλλοτε Κυβερνήτης του Άρκανσα, είναι ορθή αλλά… ελλειμματική.
Η οικονομία δεν έφτανε από μόνη της, ή τουλάχιστον θα εξαντλούσε την παρεμβατική δυναμική της στην αναμέτρηση του 1992, τότε που ο υποψήφιος των Δημοκρατικών επικράτησε ενός Προέδρου, του Τζορτζ Μπους του πρεσβύτερου, ο οποίος είχε μόλις κερδίσει έναν πόλεμο, στον Κόλπο απέναντι στο Ιράκ του Σαντάμ Χουσεϊν.

Ας είμαστε νηφάλιοι

Ο λαός μας διακρινόταν μέχρι πρότινος για τον αυτοσαρκασμό του και ενίοτε για το χιούμορ του. Τελευταία η αίσθηση του χιούμορ και η διάθεση για αυτοσαρκασμό έχουν αισθητά υποχωρήσει. Κι αυτό θεωρώ ότι είναι ενδεικτικό του κακού κλίματος στους κόλπους της κοινωνίας.

Σημαντική η αύξηση των κυβερνοεπιθέσεων στην ΕΕ. Την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την κυβερνοασφάλεια (ENISA) που έχει έδρα το Ηράκλειο της Κρήτης ζητά ο Ευρωβουλευτής κος Τσουκαλάς

Απάντηση της Επιτρόπου Εσωτερικών Υποθέσεων, Μάλμστρομ, στον Ευρωβουλευτή της ΝΔ, Καθηγητή Ιωάννη Α. Τσουκαλά
Εξαιρετικά σημαντικό ζήτημα θεωρεί τον ασφαλή κυβερνοχώρο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και βασική επιδίωξή της είναι να αυξηθούν τα επίπεδα ασφάλειας για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις μέσω της δημιουργίας ικανότητας αντιμετώπισης των επιθέσεων στον κυβερνοχώρο από τους φορείς επιβολής του νόμου και το δικαστικό σώμα, ανέφερε η Επίτροπος Μάλμστρομ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή της ΝΔ, Ιωάννη Α. Τσουκαλά, μέλους της Επιτροπής Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας του Ευρωκοινοβουλίου. Επίσης, η Ευρωπαία Επίτροπος παραδέχθηκε την έλλειψη επαρκών, αξιόπιστων στοιχείων για το μέγεθος του προβλήματος. 

ΔΗΛΩΣΗ του Γεν. Γραμματέα ΓΣΕΕ κ.Νικ. Κιουτσούκη

Ο κ.Παπαδήμος και ο εκπρόσωπος της Κυβέρνησης συνεχίζουν να απειλούν τους εργαζόμενους με    “Συνταγματικές Εκτροπές” όπως η περίφημη πράξη νομοθετικού περιεχομένου, μέσω της οποίας θα μειωθούν  περαιτέρω οι μισθοί , θα καταργηθεί ο 13ος & 14ος μισθός και θα παγώσουν  οι ωριμάνσεις!!!

Η τελευταία “απειλή” για τον Ρόμνεϊ

Ο άνεμος… σαρώματος των προκριματικών εκλογών για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος ενόψει της προεδρικής αναμέτρησης του Νοεμβρίου από τον Μιτ Ρόμνεϊ, φαίνεται να κοπάζει στιγμιαία, μπροστά στη μεγάλη δοκιμασία που λέγεται Νότια Καρολίνα.

Ο Γιώργος “αδειάζει” τον Παπαδήμο

Για εκείνους που γνωρίζουν καλά τον Γιώργο Παπανδρέου, δεν έχουν καμία αμφιβολία ότι ο Λουκάς Παπαδήμος δεν αποτελούσε πρωταρχική επιλογή για τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, όταν κατέστη αναπόφευκτη η αποχώρησή του από το Μέγαρο Μαξίμου, επομένως και η αναζήτηση του προσώπου που θα τον διαδεχόταν στο πρωθυπουργικό αξίωμα.

Βρήκε επενδυτές για το Alter ο Κουρής;

Πολύ κοντά στην εξεύρεση λύσης που θα διασφαλίσει τη βιωσιμότητα του τηλεοπτικού σταθμού Alter, φαίνεται ότι βρίσκεται ο ιδιοκτήτης του καναλιού Γιώργος Κουρής. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο εκδότης της «Αυριανής» ενέτεινε το τελευταίο διάστημα τις επαφές του με ανθρώπους της αγοράς, καθώς και επιχειρηματίες που είχαν εκδηλώσει στο παρελθόν ενδιαφέρον για να επενδύσουν στο Alter, προκειμένου να κατατεθεί μια αξιόπιστη πρόταση εξαγορά, και να μπει τελεία στο σημερινό αδιέξοδο.

Χρήματα για διαφημίσεις υπάρχουν! Για βιβλία στα σχολεία μάλλον όχι..

Μπράβο στους Φωστήρες του Υπουργείου Παιδείας. Αντικατέστησαν τα βιβλία με διαφημιστικές καμπάνιες με προϋπολογισμό 1.168.500 ΕURΟ και με παράταση 1.000.000 το χρόνο.
Έκπληξη προκαλεί στην Εκπαιδευτική Κοινότητα η συνεχιζόμενη αλλοπρόσαλλη πολιτικής της Υπουργού Παιδείας στο θέμα της διαχείρισης των κονδυλίων του Υπουργείου.
«Σε μια περίοδο έντονης οικονομικής δυσπραγίας και αιματηρών μειώσεων μισθών από τους εκπαιδευτικούς και δαπανών από τις διάφορες υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας, είναι το λιγότερο εξωφρενικό η κα. Διαμαντοπούλου να δίνει παράταση μέχρι τις 30 Ιουνίου, στη συνεργασία της με την διαφημιστική εταιρεία Cream, η οποία ολοκληρωνόταν στις 31 Δεκεμβρίου 2011», αναφέρει χαρακτηριστικά και σε ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς την  αρμόδια  Υπουργό , ο Βουλευτής Αχαΐας της ΝΔ, Νίκος Νικολόπουλος,

Ομιλία της κ. Ε. Αμμανατίδου Πασχαλίδου στο νομοσχέδιο με θέμα: «επείγουσε​ς ρυθμίσεις που αφορούν την εφαρμογή του μεσοπρόθεσ​μου πλαισίου δημοσιονομ​ικής στρατηγική​ς 2012– 2015». Δείτε το Βίντεο

Για να δείτε το βίντεο πατήστε εδώhttp://www.youtube.com/watch?v=7wiPq3e45m0

Κ. Πουπάκης:«Η έλλειψη στέγης αποτελεί μία από τις πιο ακραίες μορφές φτώχειας και υστέρησης, ενώ συνιστά μέγιστη παραβίαση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.»

Με δέσμευση για τη βελτίωση της ευρωπαϊκής βάσης γνώσεων και της παρακολούθησης του φαινομένου των αστέγων απαντά η Κομισιόν σε σχετικές ερωτήσεις
Η Στρατηγική για την Ευρώπη 2020 και πιο συγκεκριμένα η υιοθέτηση της δέσμευσης για διάσωση τουλάχιστον 20 εκατομμυρίων ευρωπαίων συμπολιτών μας από τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό την ερχόμενη δεκαετία, πρέπει να καταστεί μια στέρεα βάση για την ενδυνάμωση της κοινωνικής προστασίας και την αποτελεσματική αντιμετώπιση των πιο επώδυνων κοινωνικών φαινόμενων, όπως το ολοένα και αυξανόμενο πρόβλημα των αστέγων.

Παρέμβαση του ΠΑΜΕ στον κοινωνικό διάλογο ΓΣΕΕ-ΣΕΒ Δείτε το βίντεο

Δεν θα υποστηρίξει το νομοσχέδιο SOPA ο Μπαράκ Ομπάμα

Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι δεν θα υποστηρίξει τα νομοσχέδια Stop Online Piracy Act και Protect IP. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, δήλωσε πως δεν θα υποστηρίξει το νομοσχέδιο SOPA (Stop Online Piracy Act, κατά της πειρατείας), το οποίο θα συζητηθεί αύριο στη Γερουσία των ΗΠΑ, όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί.

Δεν υπάρχει μαφία χωρίς πολιτική κάλυψη

Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
Όλο το ανφάν γκατέ. Πλήρης η «εκπροσώπηση» του ελληνικού κατεστημένου στον κόσμο του εγκλήματος. Το ΣΔΟΕ και η εφορία, οι τράπεζες μέσω στελεχών τους, η αστυνομία, η δημοσιογραφία, ο κόσμος του ποδοσφαίρου – ένας κόσμος αγγελικά πλασμένος.Κι’ από κοντά τα καθημερινά πια κρούσματα εντοπισμού παράνομων λεσχών, όπου ανθούν, μαζί με τον τζόγο, όλα τα μπουμπούκια του κακού. Κι’ από κοντά οι συρράξεις μεταξύ ναρκομανών στο κέντρο της Αθήνας, οι ληστείες, οι επιθέσεις, η εκπόρνευση για δέκα ευρώ.

Οι εκλογές πάνε για “κούρεμα”;

Αγωνία αλλά και συγκρατημένη αισιοδοξία λίγο πριν από τη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών με τον Λουκά Παπαδήμο. Είναι προφανές ότι οι διαπραγματεύσεις με τους τραπεζίτες είναι σκληρές, όπως είναι ταυτόχρονα εμφανές ότι η ελληνική πλευρά αυτή τη φορά δεν μπλοφάρει πιέζοντας, στην περίπτωση που οι τραπεζίτες δεν μειώσουν το ύψος του επιτοκίου, να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση και αναγκαστική ανταλλαγή. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Γιώργος Καρατζαφέρης φαίνεται να στηρίζουν τους χειρισμούς του πρωθυπουργού, ενώ καθοριστική θα είναι η συνάντηση που θα έχει μαζί του σε λίγες ώρες ο Αντώνης Σαμαράς.

Το ρίσκο με το PSI

Προσθήκη λεζάντας
Μπορεί να επιβληθεί στους ιδιώτες
Τελευταίος γύρος και καθοριστικός για την εξέλιξη της ανταλλαγής των ομολόγων. Οι τραπεζίτες επανέρχονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αλλά αυτή τη φορά ο Λουκάς Παπαδήμος-που σημειωτέον γνωρίζει πολύ καλά τον τρόπο σκέψης τους- είναι αποφασισμένος να τα παίξει όλα για όλα.

Η “ταμπακιέρα” για την ελληνική κρίση

Την Παρασκευή, 13 Ιανουαρίου, οι διαβουλεύσεις μεταξύ της Ελλάδος και των δανειστών της, σταμάτησαν.
Αντικείμενο της διαπραγμάτευσης είναι η διαγραφή 100 δις. ευρώ από συνολικό χρέος 350 δις. ευρώ.
Μια γρήγορη σύγκριση των αντίστοιχων μεγεθών, δείχνουν τη σοβαρότητα του ελληνικού ζητήματος, είναι όμως παράλληλα και ενδεικτική του γενικότερου προβλήματος της Ευρώπης:
Ελλάδα: ποσοστό χρέους 160%, επί του ΑΕΠ, με βαθμό της οικονομίας της στο C, που σημαίνει στην πραγματικότητα (εθελοντική) χρεοκοπία.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΝΤΡΑΓΚΙ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΧΡΕΟΣ

·       Για πρώτη φορά σε τέτοιο επίπεδο, αμφισβητείται η συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου, ως μη ρεαλιστική.
·       Απάντηση του Προέδρου της ΕΚΤ στον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκο Χουντή.
Με τη φράση «η αξιολόγηση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους της 26ης Οκτωβρίου θα πρέπει να επιβεβαιωθεί κατά πόσο είναι ρεαλιστική» ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, κ. Μάριο Ντράγκι, αμφισβητεί την αποτελεσματικότητα των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής για το ελληνικό χρέος της 26ης Οκτωβρίου και εξ αντικειμένου θέτει θέμα αναθεώρησής της.

Ξεκαθάρισε το τοπίο για τα υποβρύχια

Τέλος στην έντονη παραφιλολογία σχετικά με την έκβαση της υπόθεσης των υποβρυχίων έδωσε εχθές ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, κατά τη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής.
Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας ουσιαστικά προανήγγειλε επαναδιαπραγμάτευση της σύμβασης με τα Ελληνικά Ναυπηγεία ΑΕ (ΕΝΑΕ). Και αυτό γιατί έχουν προκύψει ορισμένα νέα στοιχεία και δεδομένα που καθιστούν αναγκαία την επανεξέταση συνολικά του ζητήματος.

Μια ολόκληρη πόλη κάτω από το Μετρό της Θεσσαλονίκης

Συνολικά, 3.000 τάφοι, 5.000 αγγεία, 1.500 κοσμήματα, τρίκλιτη βασιλική του 5ου αιώνα και η μαρμαρόστρωτη οδός ανάμεσα στα... ευρήματα της μεγάλης ανασκαφής που γίνεται σε μια έκταση 28.000 τ.μ. για το μετρό της Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Έθνος», πρόκειται για μια πόλη με συνεχή ευρήματα και φάσεις κατοίκησης από τον 4ο αιώνα μέχρι σήμερα, κάτι που συμβαίνει με ελάχιστες πόλεις ανά τον κόσμο.

Οι υποστηρικτές του «αντιμνημόνιου» δουλεύουν υπέρ των «εχόντων και κατεχόντων»

Συνέντευξη του Μάκη Βορίδη στις «Ελληνικές Γραμμές»

Ο Μάκης Βορίδης, υπουργός Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων.

 

Συμπληρώθηκαν δύο μήνες από τον σχηματισμό της κυβέρνησης Παπαδήμου στην οποία συμμετέχει και ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός. Η επιλογή του ΛΑ.Ο.Σ. να συμμετάσχει στην κυβέρνηση ήταν η καλύτερη δυνατή; Μήπως θα έπρεπε να αφήσει το ΠΑΣΟΚ και την ΝΔ να αντιμετωπίσουν την κρίση που οι ίδιοι δημιούργησαν;