Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2012

Τα σκάνδαλα του Βατικανού στη μεγάλη οθόνη

ΜΑΡΙΑ ΦΡΑΓΚΟΥΛΗ 
Τα σεξουαλικά σκάνδαλα της καθολικής Εκκλησίας κίνησαν το ενδιαφέρον του σκηνοθέτη Τόμας (Τομ) ΜακΚάρθι και αποφάσισε να τα μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη. Πριν από δέκα χρόνια η εφημερίδα “Boston Globe” δημοσίευσε την προσαγωγή πέντε ιερέων της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας και αυτή ήταν η αιτία να ακολουθήσει μια σειρά γεγονότων.
Ο αρχιεπίσκοπος της Βοστώνης, ενώ γνώριζε για τη σεξουαλική παρενόχληση ανηλίκων από τους ιερείς, το μόνο που έκανε ήταν να τους μεταθέσει σε άλλες ενορίες. Οι δημοσιογράφοι της εφημερίδας όμως επέμειναν και εξέθεσαν ακόμα περισσότερο τους κατηγορουμένους με τα στοιχεία που αποκάλυψαν.
Η διεθνής κατακραυγή ήταν τεράστια και η ανταμοιβή της συντακτικής ομάδας ήταν να λάβει το δημοσιογραφικό βραβείο Πούλιτζερ Κοινωνικής Προσφοράς. Ο ΜακΚάρθι –ο οποίος εδώ και ένα χρόνο προετοιμάζει το θέμα του με εχεμύθεια- θα κινηματογραφήσει «τη μακρόχρονη κάλυψη από την καθολική εκκλησία σεξουαλικών παρενοχλήσεων με θύματα ανηλίκους στη Μασαχουσέτηκαι της δημοσιογραφικής έρευνας που αποκάλυψε την αλήθεια, παρά την προσπάθεια των τοπικών Αρχών να αποκρύψουν τα στοιχεία της ενοχής». Αναμφισβήτητα πρόκειται για ένα τολμηρό εγχείρημα αφού το σίγουρο είναι ότι θα προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων από το Βατικανό που δε μας έχει συνηθίσει σε προοδευτική αντιμετώπιση ανάλογων προσπαθειών στο παρελθόν.
Με διαφορετικό θέμα αλλά επίσης προκλητικό θα ασχοληθεί και ο «αιρετικός» Λαρς φον Τρίερ στην επόμενη ταινία του. Το “Nymphomaniac” θα εστιάζει στη σεξουαλική διαδρομή μίας νυμφομανούς –όπως προδίδει και ο τίτλος- γυναίκας, την οποία εξομολογείται σε έναν εργένη μεσήλικα που τη βρίσκει τραυματισμένη στο δρόμο. Το καστ είναι λαμπερό και περιλαμβάνει τον Γουίλιαμ Νταφόε, τη Σαρλότ Γκενσμπούργκ, την Ούμα Θέρμαν και τον Στέλαν Σκάρσγκαρντ. Η Νικόλ Κίντμαν ωστόσο, ενώ ηταν σίγουρο ότι θα παίξει, ξαφνικά ανακοίνωσε ότι αποσύρεται και η πιθανότερη αιτία είναι η ύπαρξη αληθινών σκηνών σεξ στην ταινία.
Ο παραγωγός Πέτερ Άλμπεκ Γιένσεν υποστηρίζει ότι δεν πρόκειται για ταινία πορνό και ότι το σενάριο θα βασίζεται κυρίως στους διαλόγους. Εμείς κρατάμε τις επιφυλάξεις μας με τον δανό σκηνοθέτη ο οποίος μάλιστα θα κυκλοφορήσει την ταινία του σε δύο εκδοχές, σε hardcore και σε softcore –προορισμένη μάλλον για το σινεμά. Το σίγουρο είναι ότι θα συζητηθεί πολύ και αυτό μόνο καλό μπορεί να είναι για το Φεστιβάλ των Καννών όπου και θα προβληθεί. Η συνέχεια επί της οθόνης…