Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2012

Γ.Βρούτσης: Σε καλό δρόμο οι διαπραγματεύσεις για τα εργασιακά


Η διαπραγμάτευση με την τροίκα βρίσκεται σε καλό δρόμο δήλωσε ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, αποχωρώντας αργά το απόγευμα από την ευρεία σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου, υπό τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, η οποία άρχισε στη 1.00 το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου, ενόψει των τελευταίων διαβουλεύσεων με την τρόικα.

 Το οικονομικό επιτελείο αλλά και οι υπουργοί Εργασίας Γιάννη Βρούτση και Διοικητικής Μεταρρύθμισης Α. Μανιτάκης επιδιώκουν να κλείσουν άμεσα όλα τα εκκρεμή ζητήματα με τους εκπροσώπους των δανειστών, για να προχωρήσει η αξιολόγηση της τρόικας, η οποία θα πρέπει να παραδώσει την έκθεση της προκειμένου στο Eurogroup στις 12 Νοεμβρίου να αποφασιστεί η εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ.
Βγαίνοντας από το Μέγαρο Μαξίμου ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης δήλωσε πως οι διαπραγματεύσεις για τα εργασιακά είναι σε πολύ καλό δρόμο και σχεδόν κοντά σε συμφωνία. Μάλιστα είπε ότι η συμβολή τόσο του κ.Βενιζέλου όσο και του κ.Κουβέλη είναι σημαντική.

Μετά τη σύσκεψη θα ενημερωθούν και οι άλλοι δύο εταίροι της κυβέρνησης, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος και ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης.

Σύμφωνα με το Βήμα της Κυριακής, πριν τις εξελίξεις στη Σύνοδο Κορυφής και τα καλά λόγια που ακούστηκαν για την Ελλάδα, οι Ευρωπαίοι ηγέτες γνώριζαν ότι ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας και η τρόικα είχαν ήδη δώσει τα χέρια.
 
Στην τελική συμφωνία με τους εκπροσώπους των δανειστών, όπως αναφέρει η εφημερίδα, προβλέπονται, μεταξύ άλλων, μεγάλες περικοπές στις συντάξεις και στα ειδικά μισθολόγια, «ψαλίδι» στα δώρα στο Δημόσιο, αλλά και αύξηση κατά δύο χρόνια στα όρια συνταξιοδότησης.
Το πακέτο των μέτρων, που θα συμφωνηθεί με την τρόικα τις επόμενες ημέρες, θα είναι το «τελευταίο πικρό ποτήρι που θα πρέπει να πιούμε, πριν αλλάξουμε σελίδα και περάσουμε στην ανάπτυξη», δήλωσε ο Αντωνης Σαμαράς την Παρασκευή, αμέσως μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου.