Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2012

Παπούλιας: «Οι Έλληνες έχουν τη δύναμη να ξεπεράσουν την κρίση»



REPORTER
«Καλύτερες μέρες για την Ελλάδα» ευχήθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας τιμώντας τους αγωνιστές της μάχης του Ελ Αλαμέιν που αποτέλεσε την αφετηρία του τέλους του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και τονίζοντας παράλληλα ότι «με αυτήν την δύναμη ψυχής που έχει ο Έλληνας, θα ξεπεράσει την οποιαδήποτε κρίση, έστω και αν, και πρέπει να το πούμε αυτό, υποφέρει τόσο πολύ».

Σε δηλώσεις του, αμέσως μετά την συγκινητική τελετή και το τρισάγιο όπου προέστη ο εκπρόσωπος του Πατριάρχη Αλεξανδρείας Γενικός Πατριαρχικός Επίτροπος Μητροπολίτης Γέρων Αξώμης κ.Πέτρος, ο Πρόεδρος Κάρολος Παπούλιας χαρακτήρισε την σημερινή «μεγάλη μέρα. Μία μέρα συγκίνησης για τα παιδιά της Ελλάδας που πολέμησαν έξω από την Ελλάδα εναντίον του φασισμού και του ναζισμού. Ξεκινήσαμε από τα βουνά της Αλβανίας, πολεμήσαμε στο Ρούπελ και στα οχυρά της Μακεδονίας, αντισταθήκαμε στα Τέμπη μαζί με τους συμμάχους και περάσαμε στην μεγάλη μάχη της Κρήτης και στην συνέχεια στην ηρωική καθολική αντίσταση του ελληνικού λαού κατά την διάρκεια 1941-1944. Το ότι η μικρή Ελλάδα δίνει νεκρούς για την ελευθερία και για την αντιμετώπιση κάθε βαρβαρισμού και φασισμού, είναι ένα μήνυμα παγκόσμιο. Λίγες είναι οι χώρες εκείνες που έτυχε να αγωνιστούν αυτόν τον αγώνα τον καλό. Πολλοί δεν το γνωρίζουν και πρέπει να το μάθουν.
Όποιος αγνοεί την ιστορία, χάνει τον προσανατολισμό του. Θέλω να ευχηθώ από αυτό το ηρωικό μέρος του Ελ Αλαμέιν, καλύτερες μέρες για την Ελλάδα, που πιστεύω και ήμουνα πάντοτε αισιόδοξος, ότι με αυτήν την δύναμη ψυχής που έχει ο Έλληνας θα ξεπεράσει την οποιαδήποτε κρίση, έστω και αν, και πρέπει να το πούμε αυτό, υποφέρει τόσο πολύ».
Στην επίσημη τελετή, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας συνόδευαν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Παναγιωτόπουλος και ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για θέματα Αποδήμου Ελληνισμού Κωνσταντίνος Τσιάρας.
Για την ιστορική επέτειο του Ελ Αλαμέιν, που εορτάστηκε παρουσία εκπροσώπων της Αιγύπτου, της Κύπρου, του Καναδά και της Μ.Βρεττανίας, στην τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Ελληνικό Μνημείο, στο Ελ Αλαμέιν, ο κ. Παναγιωτόπουλος τόνισε χαρακτηριστικά ότι «είναι μεγάλη τιμή μας να βρισκόμαστε στο μέσον της ερήμου, συνοδεύοντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να συμμετάσχουμε στις εκδηλώσεις τιμής στην μνήμη όλων των πεσόντων αλλά κυρίως στην μνήμη των ανδρών της 1ης Ελληνικής Ταξιαρχίας, που δώσανε παραδείγματα θάρρους και αυτοθυσίας. Αντλούμε από αυτήν την θυσία που είχε καθοριστική σημασία για την έκβαση του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, αντλούμε και σήμερα διαχρονικά μηνύματα και αντλούμε και κουράγιο για να μπορέσει η χώρα μας γρήγορα να σταθεί και πάλι όρθια στα πόδια της και να συνεχίσει την πορεία της. Αιωνία η μνήμη αυτών που έπεσαν εδώ. Μεγάλη τιμή σε αυτούς που ζουν ακόμη και με συγκίνηση τους συναντήσαμε εδώ σε αυτήν την σεμνή αλλά τόσο σημαντική τελετή», κατέληξε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.