Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2012

Ο ΟΗΕ… ψάχνει τρομοκράτες στο διαδίκτυο


ΧΡΥΣΑ ΦΩΣΚΟΛΟΥ
Έκθεση 148 σελίδων του ΟΗΕ, δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα με τίτλο «Η χρήση του ίντερνετ  για τρομοκρατικούς σκοπούς».
Κρούουν τον «κόδωνα του κινδυνού» τα Ηνωμένα Έθνη πως πρέπει να δίνουμε μεγαλύτερη προσοχή στη παρακολούθηση των χρηστών του διαδικτύου , με το επιχείρημα πως έτσι θα ήταν πιο εύκολο να εντοπιστούν και να συλληφθούν οι κάθε λογής τρομοκράτες.

«Οι τρομοκράτες  χρησιμοποιούν προηγμένες επικοινωνιακές  μεθόδους, οι οποίες συχνά εμπλέκουν το ίντερνετ,  ( facebook , twitter , dropbox )ώστε να φτάσει το μήνυμά τους σε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους με όσο το δυνατόν μικρότερο κόστος», ανέφερε ο διευθυντής του Γραφείου των Ηνωμένων Εθνών ο Yury Fedotov.
Σύμφωνα με την  μελέτη που εκδόθηκε σε ένα συνέδριο  όπου πραγματοποιήθηκε στη  Βιέννη από το UNODC, αναφέρει πως «ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν όλες οι διωκτικές αρχές , είναι η έλλειψη ενός ενιαίου διεθνούς νομοθετικού πλαισίου σχετικά με τη διατήρηση των δεδομένων των χρηστών από τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους».
Παρόλο που δεν το περιμένει κανείς , από τους πρώτους στον κόσμο που έχουν εισαγάγει μία τέτοια νομοθεσία είναι η Ευρωπαϊκή  Ένωση ,όπου από το 2006 υιοθέτησε  μια αρχή που υποχρεώνει τους παρόχους κράτη-μέλη της , να κρατούν τέτοια στοιχεία.
Η διάρκεια κράτησης απόρρητων στοιχείων είναι  6 μήνες έως και 2 χρόνια, ώστε αυτά να είναι διαθέσιμα στις αστυνομικές υπηρεσίες σε περίπτωση που τεθεί σοβαρό πρόβλημα όπως για παράδειγμα έγκλημα.
Η ΕΕ έχει προβλέψει και για τη σταθερή αλλά  και την κινητή τηλεφωνία, περιλαμβάνοντας στα στοιχεία που θα αποθηκεύονται την προέλευση και την κατάληξη της επικοινωνίας,  καθώς και την ώρα που πραγματοποιήθηκε η κλήση αλλά και τη διάρκειά που θα είχε.
Σε αντίθεση με την ΕΕ, στα Ηνωμένα Έθνη δεν προβλέπεται αντίστοιχος νόμος, παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες που έχουν γίνει από τους εκάστοτε υπουργούς Δικαιοσύνης.
Μια απόπειρα πήγε να γίνει τον περασμένο Φεβρουάριο όμως  έληξε άδοξα,όταν οι διαμαρτυρίες μη κυβερνητικών οργανώσεων, προκάλεσαν την απόσυρση ενός νομοσχεδίου, που θα υποχρέωνε τις εταιρείες παροχής ίντερνετ να διατηρούν για 1 χρόνο το ιστορικό πλοήγησης των πελατών τους στο (web).
Η έκθεση του ΟΗΕ πάντως, πηγαίνει πιο πέρα από την αποθήκευση του ιστορικού των χρηστών, καθώς υποστηρίζει πως το επιθυμητό θα ήταν ορισμένες ιντερνετικές υπηρεσίες –όπως το instant messaging και οι βιντεοκλήσεις μέσω του προγράμματος  Skype– να καταγράφουν και αυτές τις δραστηριότητες των χρηστών τους για την ασφάλεια όλων μας.