Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2012

Ποιος δεν χωράει στο… τρένο;



Εντολή να συνεχιστούν  όλες οι διαδικασίες για να κατατεθεί το πολυνομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει και τα εργασιακά στη Βουλή την ερχόμενη Παρασκευή έχει δώσει ο Αντώνης Σαμαράς παρά την άρνηση του Φώτη Κουβέλη να υπερψηφίσει τα μέτρα. Η χθεσινή απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής  να πει ένα ακόμα “όχι”  εντείνει την δυσφορία αλλά και την αγωνία στο Μέγαρο Μαξίμου που δεν αποκλείει , παρά τις ρητές διαβεβαιώσεις περί του αντιθέτου από τη ΔΗΜΑΡ, αυτή η απόφαση να σηματοδοτεί και μια ουσιαστική κυβερνητική ρήξη.
Από το Μέγαρο Μαξίμου είναι διατεθειμένοι να συνεχίσουν τις προσπάθειες για να πειστεί ο Φώτης Κουβέλης να βάλει νερό στο κρασί του και να υπερψηφίσει το πακέτο των εργασιακών, έτσι ώστε να μην τεθεί σε κίνδυνο και η κυβερνητική συνοχή αλλά και η πορεία της χώρας. Μάλιστα τονίζουν πως υπάρχουν ακόμα φωνές στο εξωτερικό οι οποίες αντιδρούν στην βοήθεια προς τη χώρα μας ή τουλάχιστον δεν δείχνουν ιδιαίτερο ζήλο στο να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο η ελληνική οικονομία.
“Δεν πρέπει κανείς να κατέβει από το τρένο τώρα που ξεκινά ουσιαστικά το ταξίδι για τη σωτηρία της χώρας μας αλλά και ευρύτερα της ευρωζώνης”, λένε χαρακτηριστικά εκφράζοντας παράλληλα την απορία τους για το γεγονός ότι ο Φώτης Κουβέλης ενώ αποδέχτηκε το κατά γενική ομολογία σκληρό πακέτο των δημοσιονομικών  λέει όχι σε μερικές αλλαγές στα εργασιακά, την ώρα μάλιστα που η κυβέρνηση μετά απο σκληρές διαπραγματεύσεις έχει καταφέρει να περιορίσει πολλές από τις παράλογες απαιτήσεις της τρόικας.
Κυβερνητικές πηγές διευκρίνιζαν πως στα εργασιακά με τα νέα μέτρα δεν θα υπάρξει καμία απολύτως αλλαγή για πάνω από το 85% των μισθωτών καθώς μόνο εργαζόμενοι με μεγάλα εισοδήματα και πάνω από 16 χρόνια θα υποστούν μειώσεις. Παράλληλα με τις διαπραγματεύσεις η κυβέρνηση κατάφερε να αυξήσει το χρόνο προειδοποίησης στους 4 μήνες ενώ τελικά δεν θα υπάρξει διευθέτηση του χρόνου εργασίας με ατομική σύμβαση.  Σημαντικό είναι το γεγονός σύμφωνα με την  κυβέρνηση ότι δεν θα υπάρξει μείωση του κατώτατου μισθού, ενώ διασώζονται οι τριετίες και προασπίζονται οι ελευθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις.
Με αυτά τα δεδομένα θεωρούν πως η εμμονή του κ. Κουβέλη δεν έχει καμία βάση και πως στη ΔΗΜΑΡ θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους σε περίπτωση που η χώρα χάσει αυτή τη μοναδική ευκαιρία που έχει μπροστά της.