Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2012

Χαρίζει τέλη ο δήμος Θεσσαλονίκης!


Μείωση των δημοτικών τελών κατά 10% για τις κατοικίες, 6% για τις επιχειρήσεις, 50% για τους άπορους και πλήρη απαλλαγή για τους «μετρόπληκτους» καταστηματάρχες περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το σχέδιο προϋπολογισμού του δήμου Θεσσαλονίκης για το 2013.

Του Φώτη Κουτσαμπάρη
Ο προϋπολογισμός, που είναι μειωμένος κατά 15% με 20% σε σχέση με το 2012, θα κατατεθεί προς έγκριση στην επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. Αντίθετα με τον προϋπολογισμό, το τεχνικό πρόγραμμα του δήμου είναι αυξημένο κατά 44%.«Πρόκειται για έναν σφιχτό προϋπολογισμό με τον οποίο επιστρέφουμε και χρήματα στους δημότες. Το τεχνικό μας πρόγραμμα αποτελεί επίτευγμα. Κάναμε καλύτερη διαχείριση πόρων, καλύτερη διαχείριση ικανοτήτων του δήμου, αξιοποιούμε ευρωπαϊκά προγράμματα, παίρνουμε χρήματα από τα υπουργεία», δήλωσε ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης, παρουσιάζοντας σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου τα χαρακτηριστικά του προϋπολογισμού και του τεχνικού προγράμματος μαζί με τους αντιδημάρχους Οικονομικών Χασδάι Καπόν και Αστικού Σχεδιασμού Ανδρέα Κουράκη. «Ο προϋπολογισμός θα οριστικοποιηθεί εφόσον εκδοθεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση σχετικά με τους πόρους που θα δοθούν στους δήμους. Από το 2009 μέχρι το 2012 είχαμε μείωση στους πόρους που υπερβαίνει το 70%, μετά και την τελευταία μείωση των ΚΑΠ», τόνισε ο κ. Καπόν.
Οι ζώνες τελών και οι μειώσεις
Το σχέδιο προϋπολογισμού του 2013 προβλέπει ότι οι τέσσερις ζώνες τελών στις οποίες ήταν χωρισμένος ο δήμος γίνονται δύο, σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου. Τα δημοτικά τέλη των κατοικιών μειώνονται κατά 10% και των επαγγελματικών και βιοτεχνικών χώρων κατά 6%. Απαλλάσσονται πλήρως από την καταβολή τελών επαγγελματικής στέγης οι καταστηματάρχες που πλήττονται από τα εργοτάξια του μετρό. «Όταν παραλάβαμε τη διοίκηση, οι εν λόγω καταστηματάρχες είχαν πάρει απαλλαγή 50% και εμείς μειώσαμε επιπλέον 25% τα τέλη, δηλαδή είχαν μείωση 75% και τώρα 100%. Πρέπει να τονίσω ότι δεν αισθανόμαστε υπεύθυνοι για την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι επαγγελματίες από τα εργοτάξια του μετρό, που πλήττουν ολόκληρη την πόλη. Έχει υπολογιστεί ότι τα εργοτάξια ζημιώνουν την πόλη με 4-5 εκατ. ευρώ ημερησίως. Οι αρμόδιοι κατασκευής έχουν την ευθύνη», υπογράμμισε ο κ. Καπόν. Στους άπορους η μείωση των δημοτικών τελών είναι της τάξης του 50%, ενώ ο χαρακτηρισμός των απόρων δημοτών θα γίνεται με τα αντικειμενικά κριτήρια που θέτει ο σχετικός νόμος. Οι μειώσεις των τελών κοιμητηρίων θα γίνουν με οικονομικά κριτήρια και θα είναι μεσοσταθμικά στο 5%. «Οι φτωχότεροι θα έχουν μεγαλύτερη μείωση ενώ για όσους δεν έχουν οικονομικές ανάγκες η μείωση θα είναι μικρότερη», σύμφωνα με τον κ. Καπόν. 
Στα ίδια επίπεδα με φέτος διατηρούνται τα τέλη κοινόχρηστων χώρων, καθώς «δεν είμαστε υπέρ της χρήσης των κοινόχρηστων χώρων, οι οποίοι πρέπει να αποδοθούν ελεύθεροι στους πεζούς. Για τον λόγο αυτό, παρόλο που έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια τα τέλη κοινοχρήστων χώρων, δεν τα μειώνουμε. Αποφασίσαμε να εφαρμόσουμε τον νόμο που ορίζει ότι στα πεζοδρόμια πρέπει να μένει ελεύθερος χώρος ενάμιση μέτρου για τη διέλευση των πεζών. Δυστυχώς υπάρχει πληθώρα αδειών που είχαν δοθεί από τον δήμο στο παρελθόν, οι οποίες δεν έχουν τροποποιηθεί βάσει των νέων διατάξεων. Φέτος επισημάνθηκαν ποια είναι τα βεβαρημένα πεζοδρόμια και θα εκδοθούν νέες άδειες», τόνισε ο κ. Καπόν. Τα τέλη κοινοχρήστων για εναπόθεση εμπορευμάτων και φορτοεκφόρτωση, ωστόσο, μειώνονται κατά 15%. Επίσης καταργείται το τέλος εισόδου - εξόδου από τους σταθμούς αυτοκινήτων (πάρκινγκ), με την ελπίδα της δημοτικής αρχής ότι οι ιδιοκτήτες των σταθμών θα μειώσουν με τη σειρά τους το κόστος στάθμευσης.
 
Ομπρέλες, θερμάστρες και διαχωριστικά 
Η δημοτική αρχή αποφάσισε να καταργήσει και τα τέλη που κατέβαλλαν οι ιδιοκτήτες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος για τη χρήση υπαίθριων θερμαστρών (σόμπες) και ομπρελών και νάιλον διαχωριστικών. Ωστόσο, όλα τα καταστήματα θα πρέπει να έχουν ομοιόμορφες λευκές ομπρέλες και θα επιτρέπεται μόνο στην ούγια να φαίνεται η φίρμα της εταιρείας ή κάποια διαφήμιση εταιρείας, εφόσον έχουν πληρωθεί τα ανάλογα τέλη διαφήμισης. Για διαχωριστικά θα χρησιμοποιηθούν υαλοπίνακες ύψους 1,5 μέτρου, τους οποίους σχεδίασε το αρχιτεκτονικό τμήμα του δήμου Θεσσαλονίκης. Στους καταστηματάρχες επιτρέπεται να κατασκευάσουν ξύλινη εξέδρα στον κοινόχρηστο χώρο που καταλαμβάνουν, η οποία δεν πρέπει να ξεπερνά στο ύψος τα 5 εκατοστά, ενώ στα καταστήματα της πλατείας Αριστοτέλους θα επιτρέπεται η υπερύψωση της εξέδρας. Όπως ανακοίνωσε ο αντιδήμαρχος Αστικού Σχεδιασμού, στο τέλος του τρέχοντος μήνα θα μπει σε εφαρμογή ο σχεδιασμός τραπεζοκαθισμάτων στην Αριστοτέλους και θα απομακρυνθούν οι παράνομες κατασκευές των μαγαζιών της οδού Μαρίας Κάλλας. «Ξεκινήσαμε αυστηρούς ελέγχους, οι οποίοι θα γίνονται καθημερινά, και θα προχωρούμε σε κατασχέσεις τραπεζοκαθισμάτων», τόνισε ο κ. Καπόν. Μέχρι τον Απρίλιο οι ιδιοκτήτες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος θα πληρώνουν τέλη κοινόχρηστου χώρου χωρίς την προσαύξηση του 20% που ίσχυε μέχρι σήμερα. Όσοι καταβάλλουν εγγυητική επιστολή θα πληρώνουν σε έξι δόσεις μέχρι τον Σεπτέμβριο. «Ο τρόπος να αντεπεξέλθουμε στην κρίση δεν είναι να επιβάλουμε νέους φόρους ή να αυξήσουμε τα τέλη. Μια ορθολογικότερη πολιτική αποκαθιστά τη ρευστότητα στην αγορά και βοηθά σε μια εποχή που είναι ζητούμενο η ρευστότητα», περιέγραψε ο κ. Καπόν, εξηγώντας την πολιτική του δήμου. 
 
41 εκατ. ευρώ σε έργα 
Το τεχνικό πρόγραμμα του δήμου Θεσσαλονίκης για το 2013 έχει προϋπολογισμό αυξημένο κατά 44% σε σχέση με το 2012 (από 28.386.000 ευρώ που ήταν το 2012 θα είναι 40.949.000 ευρώ για το 2013). Το 26% των χρημάτων προέρχονται από ίδιους πόρους. Εάν προστεθούν τα έργα που εγκρίθηκαν για χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά προγράμματα, τότε το σύνολο ανέρχεται στα 63 εκατ. ευρώ. «Έγινε μεγάλη προσπάθεια να εντάξουμε έργα για χρηματοδότηση, γεγονός που σημαίνει ότι πρέπει να κάνουμε προσπάθεια να απορροφήσουμε τα κονδύλια τα επόμενα δύο χρόνια. Πρέπει να προετοιμαστούμε τεχνικά», ανέφερε ο αντιδήμαρχος Αστικών Αναπλάσεων, Πολεοδομίας και Δικτύων. «Υπάρχει εξορθολογισμός σε όλο το σύστημα μελέτης - κατασκευής και δεν βάζουμε έργα που δεν έχουν εξασφαλισμένη χρηματοδότηση», σύμφωνα με τον κ. Κουράκη, ο οποίος τόνισε επίσης ότι «λεφτά υπάρχουν για έργα από τη ΣΑΤΑ. Έχουμε πλεόνασμα 3 εκατ. ευρώ και κάλεσα τους εργολάβους να καταθέσουν τις πιστοποιήσεις για να πάρουν τα χρήματα που τους οφείλονται. Τα χρήματα δεν πρέπει να παραμένουν στα ταμεία, αλλά να τα διαθέτουμε στην αγορά». 
Η χρηματοδότηση έργων από προγράμματα, που είναι εγκεκριμένη σε κάθε τομέα, έχει ως εξής: Αστικές αναπλάσεις 53,718 εκατ. ευρώ, Καθαριότητα 7,54 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνει την ανασυγκρότηση του ΣΜΑ, Εκπαίδευση 6,3 εκατ. ευρώ, Απασχόληση - Ανεργία 5,717 εκατ. ευρώ, Κοινωνική Πολιτική 3,83 εκατ. ευρώ, Περιβάλλον 10,55 εκατ. ευρώ, Ψηφιακή Σύγκλιση 585.000 ευρώ, Δημοτική Επιχείρηση 800.000 ευρώ, Νεολαία 1 εκατ. ευρώ. Έχουν υποβληθεί αλλά δεν έχουν εγκριθεί ακόμη σχέδια για αναπλάσεις 10,7 εκατ. ευρώ, καθαριότητα 27,1 εκατ. ευρώ, εκπαίδευση 3 εκατ. ευρώ, επεκτάσεις σχολείων 5 εκατ. ευρώ, ιατρική φροντίδα 1,5 εκατ. ευρώ, περιβάλλον, εξοικονόμηση ενέργειας 3,8 εκατ. ευρώ, πρόγραμμα για τη διοικητική μεταρρύθμιση 4,2 εκατ. ευρώ. 
Ο κ. Κουράκης ανακοίνωσε επίσης ότι στις επόμενες 15 ημέρες θα υποβληθεί προς έγκριση η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε 140 σχολικά κτίρια. Εντός του 2013 θα ξεκινήσουν οι εργασίες για εγκαταστάσεις σε 52 σχολεία και θα υπάρξει παραγωγή ενέργειας. «Ο δήμος μπαίνει στην παραγωγή και εξοικονόμηση ενέργειας. Θα χρησιμοποιούμε το ρεύμα για τα σχολεία και ένα μέρος θα το πουλάμε στη ΔΕΗ», είπε ο αντιδήμαρχος. 
 
Γ. ΜΠΟΥΤΑΡΗΣ Συμβίωση με τα σκουπίδια
Το σχέδιο προϋπολογισμού παρουσιάστηκε το βράδυ της Δευτέρας στην Επιτροπή Διαβούλευσης του δήμου, η οποία στο εξής, όπως είπε ο δήμαρχος, θα συνεδριάζει κάθε τρίμηνο με συγκεκριμένο αντικείμενο σε κάθε συνεδρίαση. Στα πρώτα θέματα θα είναι η διαχείριση της αποκομιδής των σκουπιδιών, το πρόγραμμα της οποίας, κατά την εκτίμηση του δημάρχου, θα πρέπει να αλλάξει, ώστε να εξοικονομηθούν χρήματα και να μειωθούν τα τέλη. «Πρότασή μου θα είναι να μη βγαίνουν τα απορριμματοφόρα τα Σαββατοκύριακα, αφού πρώτα ενημερωθεί ο κόσμος ότι δεν θα περνάει το όχημα αυτές τις μέρες. Έτσι, θα μάθει ο κόσμος να συζεί με τα σκουπίδια και να τα διαχωρίζει. Να μην τα κατεβάζει όποτε θέλει», υποστήριξε ο Γιάννης Μπουτάρης, εξηγώντας ότι «άποψή μας είναι ότι από τα σκουπίδια πρέπει να κερδίσουμε και όχι να είναι πληγή για την πόλη. Μπορεί να γίνεται αποκομιδή μέρα παρά μέρα. Όσο θα μειώνονται οι δαπάνες για την καθαριότητα, τόσο θα μειώνονται και τα δημοτικά τέλη». Εκτός από τα σκουπίδια, «ο κόσμος πρέπει να μάθει να συζεί και με τους εθισμένους», είπε ο δήμαρχος, καθώς «πρέπει να τους φερόμαστε με αγάπη. Πολλές οικογένειες έχουν μέσα στο σπίτι τους έναν χρήστη. Δεν είναι λεπροί, δεν έχουν κολλητική ασθένεια». 
 
ΧΡ. ΜΑΤΗΣ Κριτική στη δημοτική αρχή
 Κριτική στη δημοτική αρχή για τον σχεδιασμό της να μειώσει τα δημοτικά τέλη άσκησε ο επικεφαλής της παράταξης «Ενεργοί Πολίτες - Οικολογία στην πράξη» Χρήστος Μάτης. «Η πρόθεση της μείωσης των δημοτικών τελών είναι ανέξοδη», υποστηρίζει ο κ. Μάτης. «Τα δημοτικά τέλη που εισπράττονται από τους κατοίκους και τους επαγγελματίες της πόλης είναι ανταποδοτικά και πρέπει να καλύπτουν ακριβώς τα έξοδα στα οποία υποβάλλεται ο δήμος για τη διαχείριση των σκουπιδιών και τον ηλεκτροφωτισμό της πόλης. Τα συγκεκριμένα έξοδα έχουν μειωθεί για διάφορους λόγους, ανεξάρτητους της θέλησης της διοίκησης και εξαιτίας της αδιέξοδης πολιτικής της», τονίζει ο ίδιος. 
 
ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ Νέα έργα αναπλάσεων
Δύο συμβάσεις για ισάριθμα έργα, που προβλέπουν τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου στο κολυμβητήριο Τούμπας και την ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου του οθωμανικού μνημείου Παζάρ Χαμάμ, υπογράφηκαν χθες μεταξύ του δήμου Θεσσαλονίκης και του εκπροσώπου της αναδόχου εταιρείας Μενέλαου Παντελίδη. 
Την ικανοποίησή του εξέφρασε ο αντιδήμαρχος Αστικού Σχεδιασμού, Πολεοδομίας και Δικτύων Ανδρέας Κουράκης, που εκπροσώπησε στη διαδικασία τον δήμο Θεσσαλονίκης, σημειώνοντας ότι «είναι δύο έργα μεγάλης αισθητικής και κοινωνικής αξίας για την πόλη της Θεσσαλονίκης, που πρόκειται να ξεκινήσουν άμεσα και με την ολοκλήρωσή τους θα συμβάλουν στην ανάπλαση της περιοχής και θα γίνουν πόλος έλξης για τους κατοίκους και τους επισκέπτες».