Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2012

Απειλή για τη συνοχή της κοινωνίας τα εργασιακά


ΣΟΦΙΑ ΔΗΜΤΣΑ 
Στη σημερινή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών θα επιχειρηθεί να κλείσουν όλες οι εκκρεμότητες, προκειμένου να ψηφιστούν τα μέτρα πριν το Eurogroup της 12ης Νοεμβρίου.
Το ¨αγκάθι” των εργασιακών απειλεί να τινάξει στον αέρα τη συνοχή της κυβέρνησης, καθώς η ΔΗΜΑΡ διαμηνύει ότι δεν πρόκειται να τα ψηφίσει, την ώρα που η Τρόικα εμφανίζεται ανυποχώρητη, κυρίως στο θέμα των αποζημιώσεων.

Οι Τροϊκανοί απορρίπτουν τις ελληνικές προτάσεις για διατήρηση των 12 μηνιάτικων για όσους έχουν συμπληρώσει 16 χρόνια προϋπηρεσίας στον ίδιο εργοδότη και στη συνέχεια, για τα υπόλοιπα χρόνια καταβολή 12 μισθών με πλαφόν όμως στα 3000 ευρώ έκαστος. Αντίθετα, επιμένουν στην καταβολή των 12 μηνιάτικων ως τα 16 έτη προϋπηρεσίας και στη συνέχεια την καταβολή ενός μπόνους έως 6 βασικών μισθών (των 586 ευρώ έκαστος).
Το υπουργείο Εργασίας αντιπρότεινε οι επιπλέον των 12 μισθοί να πέσουν στα 2000 ευρώ, αλλά και αυτή η πρόταση είχε την ίδια τύχη. Έτσι, η νέα αντιπρόταση, σύμφωνα με τις πληροφορίες είναι να δίνονται επιπλέον 12 μισθοί με πλαφόν τα 1300-1500 ευρώ έκαστος.
Ωστόσο, η Τρόικα εξακολουθεί να μην συζητά ούτε το θέμα των 12 μειωμένων μισθών και ζητεί έως 6 μισθούς μπόνους, το ύψος των οποίων δεν έχει ακόμη κλείσει.
Διαφωνία υπάρχει και για το θέμα της διευθέτησης του χρόνου εργασίας και την 6ήμερη εργασία, με το υπουργείο εργασίας να ζητεί η όποια διευθέτηση να γίνει μέσω ΣΣΕ και την τρόικα να επιμένει στις ατομικές συμβάσεις μεταξύ εργοδότη και εργαζόμενου.
Την ίδια ώρα, ο υπουργός Οικονομικών κρούει κώδωνα κινδύνου για  τα ταμειακά διαθέσιμα επισημαίνοντας ότι εάν δεν πάρουμε τη δόση των 31,5 δισ. ευρώ “το κόστος θα είναι άπειρο και θα πεινάσει κόσμος”.
Εκτός από τα εργασιακά, το άλλο σημείο τριβής συνεχίζει να είναι το θέμα της διαθεσιμότητας στο  Δημόσιο, καθώς ακόμη αναζητούνται οι 2.000 δημόσιοι υπάλληλοι που πρέπει να αποχωρήσουν άμεσα, με την Τρόικα να ζητεί συγκεκριμένα στοιχεία, για το από πού θα προέλθουν, αλλά και το δημοσιονομικό όφελος για κάθε έναν από τους συγκεκριμένους υπαλλήλους.